Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Black: Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket

Levegő népe 3,5

2024. április 13. - BBerni86

hogyan_gyulolte_meg.jpgFülszöveg: 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy éles nyelvű fiú.

Mielőtt kegyetlen herceggé, majd gonosz királlyá vált volna, kőszívű tündérgyermek volt. A kötet mélyebb bepillantást enged Elfhon titokzatos királyának drámai életébe. Izgalmas részletek a The Cruel Prince – A kegyetlen herceg előttről, kalandok, amelyek a The Queen of Nothing – A semmi királynője után játszódnak, és ismerős pillanatok A levegő népe-trilógiából – mind-mind Cardan szemszögéből.

A sorozat új kötetében visszatérhetünk a szívdobogtató romantikához, veszélyhez, humorhoz és drámához, melyek a világ minden táján elvarázsolták már az olvasókat. Minden fejezethez gyönyörű, megkapó, színes illusztrációk készültek, így tökéletes gyűjtői példány régi és új olvasóknak egyaránt.

Szerintem: 

Egy újabb kiegészítő kötet Holly Black tündéres sorozatához. Az ikertestvér után Cardan

is megkapja a szót, és az ő szemszögéből is végig lehet követni a trilógia eseményeit.

Black azonban most sokkal jobb ötletet dolgozott ki. Mintha egy elbeszélésfüzér lenne, amit az köt keretbe, hogy Jude és Cardan a trilógia vége után az emberi világba látogatnak, ahol egy küldetést kell végrehajtani. Cardan pedig lepörgeti, hogyan jutott el erre a pontra, hogy egy ember feleséggel éppen az életét kockáztassa másért.

Minden lényeges pont megjelenik, hogyan formálta a kis herceg jellemét. A szülei, az apja, a testvérei, a kemény leckék, amit belé vertek. Különösen tetszett, ahogy majd a troll mesékkel is leképezi, hogy mi történik a fiúval. Mert a mese is mindig alakul, attól függően, hogy Cardan életében mi történik, hogyan sebzik meg.

Mert bizony, ahogy erre a sorozatra jellemző, ez nem egy napfényes történet. Családon belüli erőszaktól kezdve szerelmi csalódásig és megcsalásig akad benne minden. Szép íve van annak, ahogy a kisfiú megtanulja, hogy a szívét kővé kell tenni, és a szörnyetegeknek jobb élete van, mint a hősöknek. Akár antihős történet is lehetne, ha nem tudnánk, Jude majd milyen irányba változtatja a herceget a maga idején. Az egyik kedvenc klisém, hogy a szörnyek nem születnek, teremtik őket. Itt ennek kapjuk egy verzióját azzal a kitétellel, hogy Elfhon világában nem feltétlenül az a szörny, aki annak látszik. Több az árnyalat.

Jó háttértörténetnek, a trilógia kiegészítésének, de Cardan lelki útja magában is el tudná adni. Nagyon jó hozzá az atmoszféra, a sötét tündérmesék éjfeketéje. Jól bele lehet merülni, kellően ijesztő lények és történések vannak benne, de akkor is mesés. Nagyon bejött Cardan narrációja, és az olyan monológok, mint ami arról szólt, hogy miért jobb a mesében a gonosznak lenni. Ötletes, néhol lírai, és a nagy ötlet ugyanannak a mesének több verziója. Az annyira jó metafora végig, hogy egészen rajongani kezdtem érte. Még inkább kerete a történetnek, mint Cardan és Jude emberi világi útja.

Egy megjegyzés: bár fejezetekre van tagolva, mintha külön mesék lennének Cardan életéből, sorban olvasva adják ki magukat. Ez nem egy olyan mesekönyv, ahol kedvünk szerint olvashatunk. Ugyan mindegyik értelmes magában, de összekapcsolva, a megadott sorban van egy plusz szintje is. A már emlegetett Cardan személyiségfejlődés, amit kár lenne kihagyni a csapongás kedvéért.

Végül, ki kell emelni, hogy ez a kötet igényesen lett kiadva. A szokottnál jobb a lapminőség és nagyon szépen illusztrált is. Ezt lapozni is élmény, nem csak a történetet olvasni. Bár az is jó.

Az elveszett nővérek után pláne nagyon kellemes meglepetés, ez valóban érdemben adott hozzá az eredeti trilógiához. Abban nem vagyok biztos, hogy önmagában annyira tudnám szeretni, de 3,5 kötetként kifejezetten jól működik.

Idézet: 

A gonosztevők csodálatosak. Lehetnek kegyetlenek és önzőek, tükör előtt illegethetik magukat, almákat mérgezhetnek meg, és lányokat ejthetnek csapdába üveghegyeken. Engedhetnek a legrémesebb vágyaiknak, bosszút állhatnak a legapróbb kihágásért, és mindent, de mindent elvehetnek, amit csak akarnak.
Persze, végül szöges hordóban végzik, vagy kénytelenek izzó vascipőben táncolni, és nem elég, hogy életüket vesztik, megszégyenülten, fájdalomsikolyok közepette halnak meg.
De mindezek előtt ők a legszebbek e vidéken.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr718374523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása