Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Boza: Sötét vágyak fogságában

2024. április 26. - BBerni86

sotet_vagyak.jpgFülszöveg: 

Lisa Beale Haitira utazik a Természetvédelmi Világszövetség megbízásából, hogy megakadályozza egy természetkárosító kikötő építését. Ráadásul haldokló barátja utolsó kívánsága is a vállát nyomja: meg kell találnia a férfi Haitin eltűnt kislányát, Casey-t. Kevin Hop leszerelt amerikai katona, akinek bárja van a Karib-tenger partján, és aki bármit feláldozna azért, hogy sikerre vigye a vállalkozását. Ám egy hazugság miatt csaknem mindenét elveszíti. Találkozásuk nem sok jóval kecsegtet: Lisa épp azt hivatott megakadályozni, amit Kevin támogat. Kettejük sorsa mégis összefonódik egy olyan világban, ahol a tenger kéken csillámló hullámai elmossák a könnyeket. Haiti csillagpettyes éjszakái alatt fellángol a szerelem, ám a körülmények cseppet sem ideálisak egy kibontakozó kapcsolathoz: vuduvarázslatok, átkok, kizsigerelt hullák kísérik Lisa és Kevin nyomozását. Van-e remény számukra ott, ahol a Sors kerekét az érdek forgatja, és ahol az ellenséged ellensége nem mindig a barátod? Kitarthat-e a szerelem akkor is, ha kettejük közül az egyiküknek biztosan fel kell adnia az álmait?

Szerintem: 

Már kezd egy képem lenni, hogy milyen elemekkel dolgozik Anita Boza. Románcokat ír, de

olyan pluszok vannak, ebben a könyvében is, amiért szórakoztatóbb, mint egy egyszerű szerelmi történet.

Az első, hogy krimi elemekkel színezi főszereplőinek egymásra találását. A Sötét vágyak fogságában Kevin és Lisa szerelmi története, de azért találkoznak, és aközben jönnek össze, miközben Lisa haldokló jóbarátjának elrabolt kislányát keresik és felszámolnak egy gyerekkereskedemmel és prostitúcióval foglalkozó hálózatot. Mozgásban vannak, támadás éri őket, küzdenek az életükért. Azért akcióregénynek nem mondanám, de van és izgalmas, némileg ponyvás cselekménye. Kikapcsol és szórakoztat, komolyan meg nem vettem, szerintem nem is kell.

A szerelmi szál gyors, de itt eléggé helyén kezeli ezt a szerző. Kevin és Lisa fizikailag vonzódnak egymáshoz nagyon, forró viszonyuk lesz – nem terhelik maguk, minket azzal, hogy ezt nagy szerelemnek nevezzék, vagy a nagy Őt lássák ennyiből egymásban. Arra jutnak, hogy ebből lehet valami, meg kellene próbálniuk együtt, és egy évvel később vannak ott, hogy szerelmesek és már együtt tervezik az életüket. Vagyis, miközben érezteti a szerző, hogy ebből szerelem lesz, nem csöpögős, nem érzelmeket magyaráz fejezeteken át, hanem jelzi a folyamatot, hogyan haladnak a viszonyból valami komolyabb felé.

A második, ami szintén ismerős az írónőtől, hogy misztikus elemet használ. Mivel a helyszín Haiti, adja magát, hogy a voodoo lesz ilyen téren a középpontban. Nem esik túlzásba, nem lesz a történetből fantasy, de érzékelteti, hogy a racionális világnál többre kell nyitottnak lenni. Ez is egy plusz színezet, ami még színesebbé teszi a regényt.

A harmadik, hogy ő valóban erős hősnőket ír meg. Nem is ezt a szót használnám. Inkább a vagány. Lisa merész, bátor, jól beszól bárkinek, önazonos. Még a félelmét, amit a merénylet miatt is érez, nem engedi eluralkodni az életén és próbálja kezelni is. Az a típusú nő, akit irigyelni tudok, miképpen menedzseli az életét és alakítja úgy, hogy kényelmes legyen neki. Plusz, a nagy állatszeretetét is szimpatikusnak találom. Kutyás különben.
Kevin pedig a hozzá passzoló vagány férfi. Jóképű, férfias, volt katona. Tetovált, remek szakács, hűséges és a nyers stílusa is csak álca, amivel a kedvességét és a jószándékát álcázza. Neki is fel van vágva a nyelve, így a két főszereplő frappánsan csipkedni is tud egymással.

Ha valamibe belekötök, az a nyelvezet lesz. A ponyvába még simán belefér, de lényegesen szabadabb, mint amit nyomtatásban szívesen látok. Könnyed, csajos, szórakoztató – ilyesmi jelzőket is rá tudok tenni, de merít alsóbb regiszterekből is. Élőszóban jobban viselem ezeket, de leírva bántani tudják a szemem. Mielőtt valaki azt hinné, obszcén a szöveg, ez nem igaz. Inkább szlenges elemeket használ többet, mint ami komfortos nekem.

De mindez az összképen nem ront. Könnyed, csajos szórakoztató bűnüggyel és szenvedélyekkel, szimpatikus és vagány hősökkel. Az a típus, amit nyaralásra bedob az ember a táskájába.

Idézet: 

Irigység és kapzsiság, a két legveszedelmesebb bűn. Emberek pusztulnak el, és civilizációk semmisülnek meg miattuk. És mégse tanulunk a hibáinkból, elkövetjük őket újra és újra.

Félni könnyű, és egy idő után a félelem képes arra, hogy ő határozzon meg téged.

– Tök logikátlan az egész.
– Logika? Ez nem matekverseny –

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5518381461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása