Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Brown: Bajban Dubajban

2024. május 03. - BBerni86

Fülszöveg: bajban_dubajban.jpg

Veronika és Kata, a két debreceni lány Budapesten próbál szerencsét, ám nem indul könnyen az életük. Ingatlanirodájuk nem hoz profitot, de egy jóakarójuk bemutatja Veronikát Hamzának, a félig arab, félig magyar férfinak, aki Dubaji luxusingatlanokat értékesít. A munka az emírségekbe csábítja őket.

Dubaj gyönyörű. Gyönyörű és veszélyes. És ott sem mind arany, ami fénylik.

Hamzának nem volt egyszerű gyermekkora, és bár sikeres üzletemberré vált, a tisztességtelen módszerei következményeivel nap mint nap szembesül. Senki nem tudja, hogy prostituáltakat futtatott, így alapozva meg jövőjét. A kör bezárult, ő pedig nem tud kitörni.

Veronika és Hamza kapcsolata felszínre hozza mindkettejük legrosszabb és legjobb énjét is. Viszonyuk egy kiismerhetetlen labirintussá fejlődik, melynek végén mindkettejük számára ott a felismerés: a szerelem kevés.

Amikor a férfi simlis üzlettársa szemet vet a lányra, akkor minden a feje tetejére áll.

Szerintem: 

Mennyire probléma, ha egy romantikus regényt nekem a szerelmi szál ront el? Mert most kb.

ilyen érzésem volt. Vannak érdekes dolgok, történetszálak ebben a sztoriban, de Hamza és Veronika románca nem éppen ezek közé tartozik.

Először is, kimeríti a zsáner kliséit. Teljes egészében megvan benne a tipikus cselekménymenet: megismerkednek, és a heves ellenszenv alatt kezdettől ott a szexuális feszültség köztük. Némi veszekedés után ágyba esnek, szeretők lesznek, és nagyon hirtelen mindketten nagyon szerelmesek. A kiderülő titkok viszont közéjük állnak, szakítanak és szenvednek, hogy Hamza nagy gesztusa adjon még egy esélyt kettejüknek. Annyira ismerős, hogy előre le is lehet zongorázni. Nincs ezért meglepetés, nincs igazi feszültség. Bár, azt a javára írom, hogy a közéjük álló esemény tényleg olyasmi, ami szakítóok – érthető, hogy Veronika nem éppen egy strici mellett képzelte el magát, ha nyers akarok lenni.

A javára szól az is, hogy sokáig elhúzza az erotika beléptetését a történetbe, és utána sem vált pornóba. Igen, van benne erotikus jelenet, de nem esik át a ló túloldalára.

Viszont, ha kivenném a szerelmi szálat, vannak kifejezetten jó húzásai. Az érdekes volt, hogy miként is néz ki a dubaiozás a futtató szemszögéből. Hamza ugyan minimális részt vállal, közvetítő és semmibe nem vesz részt személyesen, a lányokat irányítja át a beszervezőtől a helyi embernek, de így is leköveti a folyamatot. Kik jöhetnek, mit várnak el, mi történik velük. Még annak is volt értelme, ahogy Hamza szabadulni akar, és keresi a lehetőséget, hogy kiszálljon Mazen üzletéből. Azért nem olyan, mintha az olasz maffiából szalajtották volna őket, de fenyegetni itt is nagyon tudnak.

Lekötött az is, ahogy a kelet és a nyugat ütközik. A történetben is, Hamza személyében is. Ő félig arab, félig magyar gyökerekkel mindkét oldalon áll, és keresi a helyét, hogy ki is ő igazán. Van egy elég komoly családi dráma mögötte az apja erőszakos természete miatt, és időnként akaratlanul is megvillan benne az arab férfi felsőbbrendűsége a nőkkel szemben.
De ez a szál különben is ki van emelve. A prostituáltként dolgozó lányok történeteiben, és Mazen viselkedésében is az a lényeg, hogy megalázzák a másik felet. A szex is csak annak az egyik módja, hogy a másikat, a nőt lealacsonyítsák.

Ez különben az a ritka regény, amikor a szerelmes pár férfi fele sokkal jobban meg van írva, mint a női. Veronika elvben pozitív női hős, aki nagyon igyekszik és kiáll magáért, az elveiért. Csak éppen mindig kicsit túltolja. Az nekem is idegesítő volt, ahogy beesett állásinterjúra, és ahogy viselkedett. Eltúlozza a barátnője támogatását, a saját vállalkozást, ami nagyon nem megy neki, és a feminista nézeteket is akkor hajtja, amikor nem is az a téma. Olyan fura, hogy az ügyfelekkel szemben gyenge és befolyásolható, de Hamzának úgy nekimegy elsőre, mintha hetek óta erre készült volna. Nem fogom tudni ennél jobban megmagyarázni, de nem lett szimpatikus.

Van egy kis városjáró része is, és Dubai a híres látnivalókkal ott van a lapokon. Érdekes, de sokkal jobban tetszettek azok a részek, amikor nem ezeket járják be, hanem lemennek a kulisszák mögé. Pl. a helyi gasztronómia felfedezése.

A stílusa az írónőtől szokott. Olvasmányos és erősen bulváros. A nyelvi szintjeiben ott az obszcén réteg is, bár igyekszik olyankor meríteni belőle, amikor a szereplők idegállapota indokolja a nyersebb fogalmazást. Női, sok érzelemmel és szenvedélyek leírásával.

Visszanézve az egészre, volt, ami tetszett benne. Sajnos, a történet alapját adó románc nincs ezek között.

Idézet:

A születést, az élet csodáját és az igaz szerelmet sosem lehet magyarázni. Onnan tudhatod, hogy igazi…

A szépség az egy dolog. Szubjektív. Kinek mi tetszik. De a zselétől tocsogó haj, koszos ruha meg a strandpapucs nem opció.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8218386773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása