Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bánhidi: Sorsod Borsod

2024. június 19. - BBerni86

sorsod_borsod.jpgFülszöveg: 

Alexa – sikeresnek tűnő self-made-woman, aki vidékiként építette fel magát a fővárosi média könyörtelen világában, ugyanúgy, mint megalkotója –, azt hiszi, rég maga mögött hagyta múltját és szülőhelyét. Ám a sziporkázó légvár, amit az életének nevez, köddé válni látszik. Ha más nem is érzékeli, ő tudja: az összeomlás csak idő kérdése. Hogy az alapoktól kell újraalkotnia mindent.

Egy gyilkosságsorozat, melyet az egész ország döbbent borzalommal figyel, lehetőséget ad számára, hogy bizonyítsa rátermettségét oknyomozó riporterként. Beleássa magát az ügybe, és ahogy egyre többet tud meg a brutális kegyetlenséggel kivégzett, gyönyörű lányok történetéből – melynek szálai gombafonalként hálózzák be szülővárosa földjét –, egyre személyesebbé válik számára az ügy.

A végzet pedig visszavezeti őt a kezdetekhez. Borsodba, elfeledettnek hitt szerelméhez és feldolgozottnak hitt traumáihoz.

Szerintem: 

Azt mindenképpen üdvözlöm, hogy

bár romantikus krimi, ez valóban inkább krimi akar lenni és nem csak használ bűnügyet ahhoz, hogy a két főszereplőt összehozza. Ez már egy jó alap, hogy érdekeljen a folytatás, ha azért vannak is kisebb-nagyobb fenntartásaim a történettel.

Az első, hogy nem nagyon tudtam mit kezdeni Alexa gyötrődésével. A regény elején mélyponton látjuk: esélye sincs megkapni az álommunkát, mindössze azért, mert nő. Bűnügyekről akar írni, a neme miatt meg a kultúra rovatnál akarják tartani. Még akkor is, amikor önszorgalombók hoz egy jó esetet. A magánélete meg egy siralomvölgy, még mindig nem tette túl magát azon, hogy gyakornokévei alatt egy nyomozó összetörte a szívét. Ha nincs egy barátnő, aki szinte szó szerint irányba rugdossa, nem is tartana sehova. Csak keseregne meg sajnálná magát. De szerencsére van egy olyan barátnő a történetben.

A cselekmény pedig azzal indul be, hogy Alexa kiveszi a szabadságát és nyomozni kezd, hátha ezzel felfigyelnek majd rá a főnökei. Ahogy meg lenni szokott, hamarosan az ügyön dolgozik az exe is, Gyepes Norbert, akinek szintén van egy véleménye arról, kinek a hibájából és hogyan ért véget a kapcsolatuk. Jön a második esélyek klubja a romantika terén – és meg is lepett, hogy Bánhidi milyen véget adott nekik. Hiába jönnek majd újra össze és Norbi kapcsolatot is akarna, Alexa visszamegy Pestre. Nem egy szokványos verzió, és jól be is tesz a románcnak.

Az eset kellően érdekes. Ahogy a nők eltűnnek, és megcsonkítva kerülnek elő. Fura, de nehéz lenne rekonstruálni, hogyan nyomozzák ki, ki tette. Majd egyre több áldozat lesz, van gyanúsított is, krimis, és mégsem igazán ragadt meg, mi miből jött. Mozgásban vannak, pörgős, de nem egy kirakósként összeillő logikusan levezetett nyomozati munka. Inkább szórakoztat, mint az agyam használatát kéri.

Megér egy misét az is, ki a gyilkos és miért. Annyira abszurd valahol, hogy azzal hiszem el. A gyilkos alacsony férfi, kisebbségi komplexussal, és úgymond méretre vágja a lányokat. Akiknek ő soha nem kellene, mert alacsony hozzájuk képest, legalábbis, ő meg van erről győződve. Konkrétan a személye sokkoló kellene legyen, nagy meglepetés. Vagyis, egy mellékszereplő, aki a történetben van, de csak a végére jövünk rá, hogy ki ő igazán. Egy kicsivel több nyomot, több logikát rá mutatva üdvözöltem volna, de azért egy nagy jelzés akad – abból sok mindenre rá lehet jönni, hogy Alexa miért szakított Norberttel, ki volt a besúgó a történet mögött és miért. Plusz, Norbi szemszögéből majd az is kiderül, hogy mekkora csúsztatás és manipuláció volt abban az esetben.

A szereplőket is igyekszik érdemben építeni. Hibáznak, vannak gyengeségeik. Nem akar fekete-fehér lenni, nem hősökkel és gonosztevőkkel dolgozik. Azért a jó – rossz felállás történetből adódóan megvan: a gyilkos és akik el akarják kapni oppozícióval.

Jót tett a szövegnek a nézőpontváltások. Ahogy a vidéki miliőt megfogja. Alexa némi csajos érzelmességén túl nem is az a tipikus, érzelmeket nagyon túlragozó krimi. Ezt díjazom.

Jól működne sorozatnyitánynak is, akár Alexa, akár Norbi történetén lehetne tovább menni. De ha szóló történet marad, akkor is kerek, szépen el vannak varrva a szálak. Ez-az nem tetszett benne, de összességében szórakoztató krimiként működött.

Idézet: 

…nem az számít, mit hozol magaddal, hanem hogy mit tudsz kihozni magadból.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5718428209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása