Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Belle: Vallomások

2024. augusztus 13. - BBerni86

vallomasok.jpgFülszöveg: 

Ása ​Smáradóttir, korábbi izlandi párosműkorcsolya-bajnok, olimpikon mára Ása Emerald álnéven publikáló nemzetközi bestsellerírónő. Gyönyörű és láthatóan gondtalan, ám a valóság szinte sosem az, aminek látszik.
Ása népszerű, olvasói fanatikusan rajonganak érte és sikerlistás, egyedi stílusban íródott könyveiért. Könyvbemutatókra jár, táborokat szervez, társadalmi életet él és megállás nélkül posztol a közösségi oldalain. Más, mint a többi szerző. Pezsgőbb, élőbb és közvetlenebb. Kívülről úgy tűnik, mindig jókedvű, mosolygós és beszédes. Ám ahogy kihunynak a fények, megjelenik a nő, aki éppolyan szomorú, elkeseredett és magányos, mint bárki, aki nehéz napokat él át.
Évek óta naplót ír azokról a pillanatokról, amelyek nem a reflektorfényben zajlanak. Papírra vetette már, milyen volt a gyermekkora, amikor még nem volt más, mint egy kislány a sok közül. Őszintén vallott benne azokról a gondolatokról is, amelyek műkorcsolyázóként uralták az elméjét, de tollat ragadott akkor is, amikor élete legnehezebb csatáit vívta. Ez idő tájra pedig kertelés nélkül véste tintával a lapokra azokat a nézeteit másokról és önmagáról, amelyeket mindenki más letagadna.
Ása Emerald regényei szórakoztatóak ugyan, de nyers humorral átszőttek, többnyire erotikusak és korhatárosak. Sok esetben felháborítóak. Talán ez a sikerük titka is. A menedzsere, a szakma és az olvasók is várják tollából a következő botrányszagú könyvet, mígnem az írónő úgy dönt, kiadja a saját naplóját, annak minden titkával és valóságával együtt.

Szerintem: 

Azt se gondoltam volna, hogy egy ilyen regény fog ennyire lekötni. De úgy tűnik, most Belle eltalált pár panelt, ami kifejezetten izgalmasnak bizonyult a számomra.

Az első, az

maga a keret. Asa, az egykori műkorcsolyázó, most sikerszerző kap meghívást egy beszélgetős műsorba. A pláne az benne, hogy Kate – a riporter – közismert arról, hogy pellengérre állítja az alanyait és leleplezéseket rendez élő adásban. Megaláz, tönkretesz. Asa pedig van, amit nagyon is titkolni akar az életéből. Ők leülnek egymással szemben és háborúzni kezdenek, beszélgetésnek álcázva. Jó a dinamika, és kifejezetten élveztem, ahogy szinte sakkjátszmát idézően igyekeznek támadni a másikat vagy védeni magukat. Állandó visszatérési pont a regényben ez a beszélgetés, aminek kapcsán az olvasó az igazat is megkapja, nem csak azt, amit Asa elmond a tévében.

Hiszen, a regény így épül fel: keret és kérdés az interjún. Ami után ugrunk Asa múltjának azon pontjára, amit éppen feszeget Kate. Így végigmehetünk a jégtánc sztárja, a súlyos baleset, talpraállás, új karrier és a szerelmek vonalán, de minden ferdítés és elhallgatás nélkül. Kate a keretben egy ponton meg is fogalmazza, hogy Asa nagyon sok mindent túlélt. Van is annak valami katasztrófaturizmus jellege, ahogy mindig becsap a villám. A részeges, családját bántalmazó apa. Az olimpián, már komoly éremesélyesként egy olyan esés, ami majdnem nyomorékká is teszi és véget vet a karrierjének. Egy nagy szenvedély, ami csúnya szakítással, vetéléssel és öngyilkossági kísérlettel végződik. Egy kapcsolat egy idősebb, botrányhős milliárdossal, aminek megint csak nagy szívfájdalom és csalódás lesz a vége.

Belle még egy kis rejtélyt is bele tudott csempészni. Olvasóként mi Kate és Asa lapjaiba is beleláthatunk: Kate tudja, hogy Asa férjnél van. Azt is tudja, hogy a férje jelenleg börtönben ül. Ezt akarja élő adásban is kimondatni a nővel, aki mindent megtesz, hogy ne kelljen ilyen vallomást tennie. Nekünk meg marad a rejtély, hogy a történetben a nő 4 nagy szerelme közül melyik lesz az Igazi, aki el is vette. Folyamatosan vannak utalások, de direkt úgy, hogy ne csak egy jelöltre illjen, amit éppen megtudtunk. De ki kell várni a regény végét, hogy megismerjük Asa sajátos happy endjének a részleteit.

Ahogy Belle szokta, nem fekete-fehér szereplőkkel dolgozik. Asa nagyon sok tekintetben kiemelkedő: tehetséges, gyönyörű, iszonyatos lelki ereje van. Ugyanakkor néha szociopata vonásai is előtérbe kerülnek, és képtelen segítséget kérni. Hiszi, hogy neki egyedül kell boldogulni és gyengeség, ha bármit is kimutat abból, ami nehéz vagy fáj. Maszkot visel, kevesek ismerhetik meg az igazi Asát. Kate meg simán álszent – nagyon sokszor Asának adna igazat és melléállna, de a siker és a show miatt támadja és a torkának ugrik. A férfiak közül többen is megérnek egy misét – Tomas, aki a balesete után nem csak korcsolyapartnerként, de szerelmeként is dobta a lányt. Mortan, aki eldobta és azzal vádolta, hazudja a terhességet. Ragnar, aki tőle nem akart gyereket, de azt elvárta volna, hogy a szeretőjétől születendő gyerekét együtt neveljék fel. De ezzel sarkítottam, mert ez a legrosszabb énjük. Azért benne van az is a kötetben, hogy miért szerette őket Asa. Miért lehet, hogy az egyik megkapja a második esélyt és együtt lesz családjuk.

A nyelvezete az írónőre szokottan durvább, mint amit szívesen olvasok. Mortan esetében még a személye indokolná, de pl. azzal nem tudok mit kezdeni, ami Asa és a könyvei kapcsán szóba kerülő obszcén nyelvhasználat okán kiderül. Ez nem éppen olyan PR, ami szerintem pozitív. Bármi is áll itt.

De az összképen ez nem változtat. Ez egy csajos, fordulatos történet, amiben nagyon sok szenny kiderül több emberről, szakmáról és guilty pleasure élménnyé tett vele egy szerelmi történetet.

Idézet: 

Ha valaki azt hiszi, tökéletes és már nincs hova fejlődnie, az megreked egy szinten. De akkor mi értelme a létnek?

Nincs tökéletes élet, ahogy tökéletes párkapcsolat sincsen.

Félő, ha az ember látná a jövőt, kételkedni kezdene abban, fel akar-e ébredni holnap. A tudatlanság, valahol ott mélyen legbelül, talán ezért is gyönyörködtető. Mert elhiteti velünk, hogy a holnap szebb lehet a mánál. Apró kis fénymorzsák formájában elhinti előttünk, hogy a sötét égbolt homályán túl mindig ragyognak a csillagok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8118465711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása