Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moore: Csendkirály

2018. március 14. - BBerni86

Szerelmes, szenvedélyes, tragédia megoldós.

Jamie élete egy balesettel összetört. Addig zenebolond, helyes srác volt, oldalán a szerelmével. Utána egy süket fiú lett, aki mindent és mindenkit elmart maga mellől. Doktor Samantha igyekszik összerakni a fiút, aki nem hajlandó megnyílni, senkinek. Samantha egy másik betege Alex, a sikeres fotós. A férfi az anyja halála után zuhant meg, de már sokkal jobban van. Alex és Jamie összefutnak, és megállíthatatlanul vonzódnak egymáshoz. Jamie az ő kedvéért hajlandó megpróbálni, engedni, hogy valaki szeresse. Miközben egyre mélyül a kapcsolatuk, egyre jobban lesznek mindketten. Ám Jamie akkor kap egy lehetőséget – egy kockázatos műtétre kiválasztották, mely siker esetén újra hallóvá teszi, de bele is halhat. Megér ennyit kockáztatni, nem elég Alex szerelme?

Tudom, hogy velem is baj volt. Meg a nyelvünkkel. Ha nálunk is lennének nemei a személyes névmásoknak, akkor egy ő elárulná, hogy férfiról vagy nőről van szó. Kis naivan a neveket látva, Jamie és Alex, én férfi – nő párosításra gondoltam. Az Alex simán lehetne Alexandra – mint a Supergirl sorozatban Kara testvére, és a Jamie is lehet női név. Bár tény, mind a kettő lehet férfinév is. De, ahogy a fentiekből kitalálhattátok, kis konzervatívan a Jamie nálam lány, az Alex férfi volt fejben.

Le nem tudom írni, mekkora sokként éltem meg, hogy Jamie és Alex is férfi! És nem a homofóbia miatt, normális történetben nincs semmi bajom a melegekkel. Rácz-Stefán sorozatában is együtt tudok érezni velük, vagy a Glee sorozatban sem volt semmi bajuk velük. Most az American Crime Story is meleg témával foglalkozik, és azt is szórakoztatónak találom. De van egy határ. A heteroszexuális szexregény is sok az idegeimnek, a meleg még jobban kicsapta a biztosítékot. (A szürke 50 se nekem lett kitalálva, de ha a kettő közül kellene választanom, inkább Ana és Christian, mint Alex és Jamie.)

Egyszerűen nem tudok mit kezdeni ezzel a könyvvel. Itt mindenre a szerelem meg a szex a megoldás. Most komolyan, süket vagy, de semmi baj, mert így is szeretlek? Ez a válasz mindenre? Gyakran nyálas is a regény, de annál csak rosszabb árnyalatai vannak.

Lehetne rendesebb szerelmi sztori is, be vannak lebegtetve olyan drámák, amiket normálisan ki lehetne bontani. Az például le tudott volna kötni, ahogy Jamie megbirkózik a süketséggel, az elfogadás fázisai. De itt mi van? Szeretsz? Akkor én már boldog is vagyok, annyi a depressziónak! Borzalmas!

A karakterekről alig tudtam meg valamit, azt bezzeg oldalakon át tudta ragozni a szerző, hogy kell ellazítani a záróizmokat meg síkosítani. Szokták mondani, ha látsz egy nagy szerencsétlenséget, nem tudsz elfordulni, csak nézed értetlenül, mert az agyad nem képes elhinni, hogy ilyen van. Na, ez a könyv nekem ilyen volt. Még most se hiszem el.

Egy helyet találtam ki a kötetnek: hideg van, kell a kazánba gyújtós. Tuti, jól ég ez a mocsok.

 

Értékelés (Csendkirály) – mint romantikus: 20% szerelmi történet, vagy inkább szenvedély történet? Van benne két szerelmes, akiknek mindenre a szerelem a válasz. Nagy mese, a konfliktusok meseszerűen megoldottak, a karakterek kapnak egy-egy drámai háttérszálat, ami aztán a semmibe veszik. Szubjektíven: 0% ritkán taszít ennyire könyv, mint ez. A történet egy nagy nulla, csak parasztvakítás a szexjelenetek köré. Nincs igazi konfliktus, nincs igazi karakterfejlődés, nincs ebben semmi, csak meleg szex. Ha marad hideg az idő, van gyújtós.csendkiraly.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr613739092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása