Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bencze: Pulcsiban alszom

2018. március 18. - BBerni86

Kamaszos, étkezési zavaros, barátos.pulcsiban_alszom.jpg

Málna élete pár hónapja megroppant. Rajtakapja a szerelmét a legjobb barátnőjével. Most nem beszél se Lilivel, se Beliánnal. Megváltozott: ahhoz menekül, amiben úgy érzi, jó. A fogyáshoz. Kitölti a napjait a kalóriák számolása, a diéták mérlegelése. A tüneteket is örömmel fogadja: a szédülést, ájulásokat, a fázást. Mert mindez annak a jele, hogy sikerülni fog, uralja a testté és fogyni fog. Titkolja a szülei elől, titkolja az iskolában. De lassan a tünetek kibuknak: a leromlott jegyei miatt pszichológushoz kell járnia. De nem ott lel mentőövre, hanem az iskolába érkező új diákban. Áron leküzdött már egy függőséget, neki a fűvel volt gondja, és ő kiáll a lány mellett. Segít neki, amiben tud: ha kell, meghallgatja, ha kell, ott van neki. Mellette lassan Málna képes lesz szembenézni magával és a fájdalmával.

Akaratlanul is John Green és a teknősök merül fel bennem, amit éppen tegnap elemezgettem. Nem lehetne egy lapon emlegetni a két szerzőt, az egyik világszinten bestseller szerző, a másik egy magyar kamasz, és döbbenet, de a pulcsit jobban szerettem, mint a teknősöket. Pedig tény, hogy nyelvezetében, szerkezetben, mélységben Bencze Bianka nagyon messze van attól, amit John Green beletett a regényébe.

Mégis, nyer Málna Aza felett, mert Málna helyzetébe bele tudtam élni magam. Hasonló kényszeresség van mindkettejükben. Mindketten a világuk urai akarnak lenni, ehhez az egyik a súlyát szabályozza, a másik kényszercselekvő. De Málna megfogható karakter, neki világos indokai és gondjai vannak. Ő máshogy fogja fel a betegségét. Málna tudja, hogy baj van vele, ő is enged a betegségnek, és neki is sokáig tart, amíg valakitől segítséget tud kérni és elfogadni, de valahogy egészen más a kettőnek az érzete. Málnának tudtam drukkolni.

Igen, vannak olyan hiányosságok a regényben, mint több szál nyitva hagyása és tudatos elfelejtése a zárásra. Mint a mesebeli happy end: egy ennyire súlyos zavar nem oldódik meg magától, és nem hiszem, hogy a szerelem lenne a megoldás mindenre.  (Mert rendben, a gyógyulás feltétele az volt, hogy Málna szembenézzen magával, és tudatos legyen, de ennek a kiváltója Áron és az iránta táplált érzései lesznek. Vagyis a szerelem taszította nyomorba, és az is fogja megmenteni.) John Green ilyen szempontból köröket ver erre a regényre, az hitelesebb, jobban szerkesztett. Az profi ifjúsági regény.

Azt nem rovom fel hibának, hogy nyelvében és a részleteiben a fiatalokkal él együtt, és inkább köznyelvi, mint szépirodalmi a stílusa. Ettől is lesz ifjúsági: nekik szól, az ő nyelvükön, az ő problémáikról, ahogy a sorozat neve is mondja. Rólad – neked, jól eltalált névválasztás a Menő könyvek részéről, akik különben is jó érzékkel adnak ki ifjúsági irodalmat, szívesen olvasom a regényeiket.

Sok minden megvan benne, ami miatt érdemes elolvasni. Aktuális, mai, átérezhető, és jó alapja lehet igazi beszélgetésnek az étkezésről és zavarokról.

 

Értékelés (Pulcsiban alszom) – mint ifjúsági: 80% bár érezni benne, hogy a szerző elsőkönyves, és nagyon fiatal, a célközönségnek pont ez lehet a megnyerő. Nekik szól témában, nyelvezetben, ez a valóságuk. Hitelesebb, mint amikor a felnőtt akar ilyen szemszögből írni. Néhol kicsit mese, de így sok fontos témát feldob. Szubjektíven: 75% hiányzott pár szál zárása, és a lány megmenekülése is nagyon meseszerű nekem, de összességében szerethető történet. Van benne dráma, kis szerelem, épp annyira szórakoztató, hogy a komolyabb témát is elvigye.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr313750262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása