Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Goodwin: Viktória

2018. március 18. - BBerni86

Uralkodós, kosztümös, romantikus, felnövős.

viktoria.jpgAlexandrina Victoria hercegnőt anyja a világtól elzárva neveli John Conroy teljes befolyása alatt. A lány sérelmei egyre gyűlnek, és már alig várja, hogy megszabadulhasson az őt babának néző, hataloméhes felnőttektől. 18 éves elmúlt, amikor a nagybátyja meghal, és Victoria átveheti a trónt. Mivel nagykorú, régens nélkül. Első intézkedéseivel a saját függetlenségét biztosítja: beköltözik London szívébe, anyját és Conroyt olyan távolra űzi, amennyire csak tudja. De sokat kell még tanulnia, hiszen Conroy tett róla, hogy a királynőnek segítségre legyen szüksége. A miniszterelnök, az idősebb, de fess lord Melbourne kezdi el a pártfogó és pótapa szerepét felvenni. Együtt vészelik át a kezdeti nehézségeket, mint a társalkodónő krízist. Idővel a királynő férjhez menetele lesz a nagy téma. Victoria lord M. mellett is elképzeli magát, de érkeznek a Coburg rokonok, köztük a fess Albert herceg.

Daisy Goodwin elsősorban történelmi, romantikus regényekkel szerzett hírnevet magának. Majd a tévé is felfedezte, és felkérték a Viktória királynő életéről szóló sorozat elkészítésére. A sorozat megszületett, a szigetországban nagy siker (2 évad lement már), én is nagy rajongója lettem. Goodwin a sorozat mellett regényként is megírta a történetet. Ennek első része a jelen kötet.

De hiába a kötődés, a regény teljesen kerek és érthető önmagában is. Aki nézi a sorozatot, annak ismerősek lesznek a szereplők, sok jelenet ugyanígy volt a sorozatban is, de a kettő nem egyezik. Önálló, szórakoztató alkotás mindkettő.

A legnagyobb különbség különben, hogy a sorozaton érezni, hogy abban a korszakban indították, amikor a britek nagyban keresték a Downton Abbey utódját. Ami különben lehet a Victoria. Ebben is egyszerre van jelen a nemesség és a szolgáik élete, a lent és a fent. Ez a rész nincs benne a regényben, vagy csak nagyon minimális utalás van rájuk. A sorozatban szeretem ezt a kettősséget, de a regény nélküle is jól működött.

Cselekményben gazdag, de a szerző kényelmesen, mesélősen beszéli el az eseményeket, nincs semmilyen sietség. Bőven szakít időt arra is, hogy bemutassa, a szereplői milyen karakterfejlődésen mennek keresztül. Ahogy Victoria a kislányból nővé érik, ahogy lord M. megkedveli, megszereti, de a hazának kell az elsőnek lennie.

Kifejezetten szerettem a regény szerelmi szálát, amire szintén jellemző az angol távolságtartás. Ez az a korszak, ahol nem mondanak ki sok mindent, találgatni kell, az illem mindent megszab. Kifejezetten mulattató, ahogy a rokonok a kis jelekből jósolgatnak.

Színes, érdekes, történelmi tényekből is erősen építkező munka, ami klasszikus értelemben romantikus regény is. Saját hangulata van, ami beszippantja a rá fogékony olvasót.

A sorozat nagy kedvenc, a regény is az lett, remélem, e formában is jön a folytatás!

 

Értékelés (Viktória) – mint történelmi: 95% a sorozat legjobb részei benne vannak, de saját jogon is erős regény. Megeleveníti a kort, a trónt megöröklő hercegnő felnőtté válását. A történelmi tények és a lelki részek jó arányban vannak benne, az angol távolságtartás tükrében. Szórakoztató, de tanulságos is. Szubjektíven: 100% túl nagy kedvencem a sorozat, hogy teljesen objektív tudjak maradni. Imádtam az ismerős jeleneteket, a karakterek kibontását (lord M. sokkal jobban van megírva, mint a sorozatban) és azt a viktoriánus romantikát, ami a teljes történetet áthagyja. Azért kicsit hiányoltam a szolgálók szálait…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6213750270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása