Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cook: Sarlatánok

2018. március 20. - BBerni86

Orvosi mulasztásos, csalós, nyomozós, kórházas.

sarlatanok.jpgDr. Noah Rothauser borostyánligán végzett leendő sebész, egy neves kórház vezető rezidense. Az ő feladatai közé tartozik a negyedéves konferencián felvezetni megbeszélésre az olyan haláleseteket, melyekben orvosi hiba is felmerülhetett. Az egyik ilyen ügy, Bruce Vincent halála. Az eset kínos, hiszen a vezető sebész, dr. Mason párhuzamosan három műtétet vezetett, nem vették fel rendesen a kórlapot és a beteg is eltitkolt fontos részleteket. Mason a teljes felelősséget a fiatal altatóorvosra, Evára akarja hárítani. Noah az eset kivizsgálása közben a doktornővel is elbeszélget, és nagyon hamar a hatása alá is kerül. Mindketten a munkájuk megszállottjai, akik a digitális valóságban is otthon érzik maguk. Ahogy Noah beleszeret a nőbe, egyre inkább fedezni kezdi, miközben újabb haláleset történik a műtőben.

Robin Cook neve az orvosi regények világában megkerülhetetlennek tűnik. Több sikerkönyvét megfilmesítették, és hosszú évtizedek óta ontja magából a regényeket. Én tartottam egy nagy szünetet a Cook regényekkel, így jó 14 év kihagyás után kezdtem őket újra kézbe venni. És valamit észrevettem!

Az első, a sikerkorszak nagy sikerregényei is érintettek botránykeltő és tabutémákat, orvosi forrópontokat, ha úgy tetszik, de Cook optimista szerző volt. A regények végére a csalók és bűnösök lelepleződtek, a jók megkapták a jutalmukat. De mára Cook kiábrándult, és merem állítani, direkt ír olyan regényeket, melyeknek a vége depresszió földre vezet. (Elég csak arra gondolni, hogy gondolta újra a Kómát! Az eredeti happy end volt szerelmi és orvosi téren is, az újban a fiú kómában marad, és elég erősen utal rá az utóhang, hogy az orvosi kísérleteket leleplező egyetemistákra bérgyilkosok várnak és nem fognak hibázni.)

Ugyanez megfigyelhető a Sarlatánok esetében is! Itt ugyan kinek volt szempont a beteg? Mindenki, az orvosok is magukat fedezik, és arra játszanak, hogy semmiből se legyen ügy, semmiért se lehessen felelősségre vonni őket! Noah is úgy akarja felvezetni a konferencián a kérdéses esetet, hogy a vezető orvost ne haragítsa magára, hiába tudja minden résztvevő, hogy az okokat igazából benne is lehetne keresni!

De ami a csavar lesz, amit Eva kapcsán megtudunk… az igazi thriller csavar, és Cook okosan is építi fel. Elszórja felé a nyomokat, nem csak meglepetésként a semmiből odaveti a végére.

A karakterek kérdése is izgalmas. Hol vannak már a beteg megsegítéséért érő, értékes orvosok? Cook nagyon negatív képet fest, amiben mindenki korrumpálható, önző és egyáltalán nem olyan, amit egy orvostól elvárna az ember. Noah sem tiszta erkölcsökkel indul, de a regény bemutatja azt a folyamatot, ahogy a maradék elvei is szétfoszlanak.

Profitorientált orvoslás, a digitális világokban rejlő veszélyes lehetőségek, az emberi sötét oldal dominanciája: ijesztő belegondolni, mivé lett Cook világlátása. Sötét, de nagyon.

 

Értékelés (Sarlatánok) – mint orvosi thriller: 80% érdekes a története, adagolja a feszültséget, és építi a karaktereit is. A cím kifejező, és miközben rámutat a rendszer hibáira, keserű tanulságot fogalmaz meg. Stílusában kissé érdes, realista, ahogy a szerzőtől megszokhattuk. Az egyik legnegatívabb befejezéssel, amit Robin Cook valaha papírra vetett. Szubjektíven: 85% egyszerre találtam szórakoztatónak és nagyon kiábrándítónak az utat, amit Noah bejár. A végére nagyon nem voltam felkészülve, Cook most valóban írt egy kemény befejezést. Nem is simán illúzióromboló, hanem megfogalmazza az egészségügyi rendszer bukását.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9613755598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása