Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Miranda: A tökéletes idegen

2018. március 23. - BBerni86

Barátnős, nyomozós, eltűnt személyes, titkos.

Leah Stevens megküzdött érte, hogy újságíró lehessen. De egyetlen kisiklás elég, és újra kell kezdenie 30-asként az életét. Egy felbukkanó régi ismerőssel leköltözik vidékre, ahol Leah tanári állást szerez. Kivár. De egy helyi lányt brutálisan összeverve találnak az erdőben, a gyanúsított az a férfi, aki hónapok óta zaklatja Leah-t telefonon és levélben. Leah nyomozó szimata bekapcsol, és igyekszik az iskolában nyomozgatni. Otthon pedig rádöbben, hogy a lakótársát, Emmyt már napok óta nem látta. Mikor képtelen a nyomára akadni, a rendőrség segítségét kéri. a_tokeletes_idegen.JPGKyle eleinte készséggel segít, de a nyomozó semmilyen bizonyítékát nem találja Emmy létezésének, csak a halott barátját egy tóba süllyesztett kocsiban. Minden nyom Leah felé vezet, akinek a neve tisztázásához a jelen és a múlt rejtélyeit is meg kell oldania.

Megan Miranda ifjúsági regényekkel próbálkozott, de az áttörést a thriller hozta meg neki. A Minden eltűnt lány nekem is nagy kedvencem lett, és most itt az újabb Miranda-regény. Volt bennem félelem, de az írónő okosan váltott.

A tökéletes idegen nem is próbálja másolni az előző sikerét az írónőnek. Teljesen új a történet, a szerkesztés (állítom, a Minden eltűnt lány sikerének a kulcsa a remek szerkesztése volt), de hasonlóan ütős tud lenni. A megújulás sikeres volt!

Ez a sztori egy rejtély a rejtélyben történet, de nem is csak kettő, hanem még több réteggel. Egyrészt, van egy bántalmazásos eset az erdőben megvert lánnyal, aki külsőleg hasonlít a hősnőre. Akit zaklatnak, ez már a második rejtély – mert természetesen nem az szórakoztatja így magát, akire Leah gondol. Maga Leah múltja, amiért menekülnie kellett – rejtély 3. Miranda már bizonyította, milyen jól szerkeszt, és ez ebben a történetben, ebben az esetszálban megint nagyon jól megmutatkozik. Csepegteti az információt, folyamatosan fenntartja a figyelmet, és még egy csavart is kapunk a végére. De ezzel még nem értünk a rejtély lista végére: 4: hova tűnt Emmy? 5: kicsoda Emmy? 6: ki ölte meg a folyóba süllyesztett autó sofőrjét? Alaphangon is 6 rejtélyt variál a szerző, amelyeket aztán egyre jobban csavargat, és nagyon okosan egyre közelebb fűz egymáshoz. Mert itt minden összefügg, és bravúros, ahogy Megan Miranda össze tudja fogni a szálakat.

Röviden, ez egy okos könyv. Nagyon erős lélekrajzokkal, összetett karakterekkel. Elsősorban Emmy és Leah emelkednek ki ilyen szempontból. Összetett jellem mindkettő, és nagyon messze vannak a fekete-fehér skálától. Olyannyira, hogy Leah nekem sokáig kifejezetten ellenszenves szereplő volt, ha a regény végére el is kezdtem megbarátkozni vele.

Ki kell emelnem, hogy szövegileg is nagyon rendben van a könyv. Visszaköszön a Leah életét behálózó feszültség és titkok, tele van elgondolkozásra alkalmas megjegyzésekkel. Stílusos, képszerű – Miranda jó mesélő, magával sodor egyik fejezetről a másikba.

Újabb erős thriller – kezdek kíváncsi lenni, milyenek lehettek az ifjúsági regényei.

 

Értékelés (A tökéletes idegen) – mint thriller: 100% végig feszültség van benne, és többszintű rejtély. Szinte minden szereplő titkot őriz, és minden összefügg mindennel. A karakterek mélyülnek, összetettek. A történet érdekes, pörgősen és élvezetesen van elbeszélve. Jó a szövegezés. Szubjektíven: 90% beszippantott, nehéz volt letenni. Mindig volt egy újabb rejtély, és imádtam tippelgetni, mi történt. (Meglepetés lett a vége, jár a piros pont.) Leah nem tudott igazán szimpatikus lenni, ez az egy rontotta az élményem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1513774376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása