Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Leiner: Ég veled

2018. április 03. - BBerni86

Kamaszos, versenyes, szerelmes, barátos, gyászolós.

Hanna élete másfél éve tragikus fordulatot vett: az édesanyja súlyos beteg lett, majd elhunyt. A lány még mindig nem heverte ki a történteket, és minden energiáját leköti, hogy apját igyekszik egészségesen tartani. Így vissza is utasítja, amikor a nyári Iskolák Országos Versenyére az igazgató őt is szeretné a csapatban látni. De kihallgat egyeg_veled.JPG telefonbeszélgetést apja és nagyanyja között, amiért meggondolja magát. Utazik. A Bükkben két hét vár rá a sportoló Bernadettel és Lórival, a kilencedikes kocka Zsombival egy csapatban. Vár rá bicikliversenytől kezdve logikai feladványokig sok próbatétel: köztük egy helyes, kedves kajakos srác, Kornél és egy látszólag barátságos, de roppant versenyszellemmel bíró Máté.

Ha a kedvenc, magyar ifjúsági íróimat kell sorba állítani, évek óta a listám első helyét bérli Leiner Laura. Az SZJG első kötete óta, ha pontos akarok lenni. (Korábban a Remek is olyan volt, ami olyan, mintha nekem írták volna, csak az még nem ifjúsági.) Most itt az újabb sorozat, az Iskolák Országos Versenye, és biztos vagyok benne, hogy ahogy az SZJG lett az álomiskola sokunknak, most IOV versenyzők lennénk szívesen…

Mert minden benne van ebben is, ami szerintem egy ifjúsági regényben benne kell, hogy legyen. De akkor nézzük sorba! (A listáknak is nagy rajongója vagyok, bocs.)

1: a történet okosan építkezik. Kalandos, fordulatos, és a lelki oldal sincsen elhanyagolva benne. Izgulhatunk a különféle versenyeken, miközben Hannával együtt igyekszünk feldolgozni, hogy valami örökre elveszett és még mindig fáj. Közben egy baráti társaság alakul ki körötte, és olyan kamaszkérdések is témába kerülnek, mint a pályaválasztás vagy az első nagy szerelem. 400 oldal felett van, és nincsenek benne üresmenetek. Ami bekerült, annak helye van a cselekményben, egyszer nem éreztem, hogy csak időhúzás zajlik.

2: a szereplői illeszkednek a klisékbe, könnyű elhelyezni őket egy értékskálán, de mégis összetett jellemek, többdimenziósak. Ugyan már ennyi olvasott Leiner regénnyel a hátam mögött lazán belövöm a típusokat, még mindig érzem bennük az eredetiséget, és sokan nagyon szerethetőek. Hanna tipikus Leiner hősnő: egy példakép alkat. Kedves, okos, de egyben hétköznapi lány, akihez minden lányolvasó megpróbálhat hasonlítani. Kornél a szokásos álompasi, aki mehet Márk és Cortez mellé a sorba. Túl szép, hogy igaz legyen, de annyira jó lenne, ha lenne! Mátéról meg nagyon hamar leesett, hogy ő az új Geri…

3: az írónő stílusa. Leiner Laura egyszerre fiatalos és friss, de igényes is. Szórakoztató, könnyen olvasható az Ég veled is, irodalmi minőségben. Leiner odafigyel arra, hogy mai legyen, olyan formátumokat emel be, amelyek valóban a mai kamaszok kommunikációs terei.

4: a humora. Ugyan Hanna gyásza miatt ebben a részben a drámai szál is erős, de nem hiányoznak a szokásos vicces helyzetek, mellékszereplők és nyelvi poénok, utalások sem. Ahogy a nagyi minden túlélős műsort beemleget, az igazgató lelkes posztolása, sorolhatnám.

5: a pozitív tartalmak sokasága. Ebben a világban a barátság, szeretet, összetartás, a jóság olyan értékek, amik átragyognak mindenen és tényleg érezzük őket. Nagyon, de nagyon szeretném, ha valóban olyan lenne az élet, mint egy Leiner regényben!

A fentiekből biztos látszik, nem ok nélkül nevezem magam rajongónak. Várom az IOV 2-t!

 

Ég veled - Mint ifjúsági: 100% kalandos, fordulatos, tanulságos és még szórakoztató is.

Szubjektíven: 100% Leiner fan vagyok, kész. Ezt a sorozatát is imádom!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2413803912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása