Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

May: Ölelj és ölj

2018. április 03. - BBerni86

Átverős, bérgyilkosos, szerelmes, testvéres.

Cathrin nem átlagos lány. Nagyon szép, és még annál is okosabb. Jelenleg egy cél mozgatja: kiszabadulni öccsével együtt az apja rabigájából, aki tönkretette a gyerekkoruk és teljes kontrollt gyakorolt felettük. Cath és apja rendszeresen besegítenek az FBI ügyeibe, és most Cath meglátja a tökéletes lehetőséget. Egy besúgó meghalt, de ezt még senki nem tudja. A lány megrendezi, hogy bérgyilkosnak higgyék az öccsével, és felvegye a vérdíjat. Csak éppen a kartell nem enged el: ha dolgozni kezdtél, nincs kiszállás. Cath és George újabb megbízást kapnak, és a biztonság kedvéért Ernesto egy ellenőrt is a nyakukra küld. Cath lázasan keresi a megoldást, amiben nem segít, hogy az őt ellenőrző Billy gyilkos is, és veszélyesen helyes is.

olelj_es_olj.jpgKorábban már emlegettem, hogy a számomra kielégítő strandkönyvek egyik lehetséges szerzője Greta May. Nem egy szimpla romantikus sztori kell nekem sok szappannal, hanem valami krimis vagy akciós elem, és úgy jöhet mellé a szappan is. Ez már a második regénye a szerzőnek, ami tökéletesen kielégítette az elvárásaimat.

1: a történet több zsánerből áll össze. Így minden könnyedsége mellett izgalmas is tud lenni, nem csak azon kell izgulni benne, hogy két szép és minden téren összeillő páros összejön-e. (Igen, én már nagyon unom a romantikus komédiák tipikus vázát: összejövés – tévedésből szakítás – nagy gesztus – happy end.) Ebben a regényben is megvan a szerelmi szál, de már a kezdetektől van benne egy csavar. Billy ugyanis a gyilkos, aki megöli a lányt, ha az hazudott. És mi olvasók tudjuk, hogy hazudott… ugyanakkor átverős sztori is, bűnözőkkel és akcióval.

2: a karakterek nem tipikusak. Ugyan némely zsánernek megfelelnek, de May ötletesen javítja fel a kliséket. Cath például sok tekintetben lehetne a tipikus lányregény hősnő: szép is, okos is, minden tökéletes, látszólag. De a lánynak van egy másik oldala is, egy sötétebb. Egy manipulátor, gyilkos indulatokkal. Ő bizony nem egy makulátlan hősnő. Akinek nem is dukál egy makulátlan szépfiú. Kifejezetten viccesnek találtam, ahogy Billy és Cath vívódnak, hogy az ágyban vagy élesben gyilkolják egymást. Mert Billy sem egy angyal, messze nem.

3: szórakoztató a stílusa. Nekem bejön May humora. Vannak benne jópofa szópárbajok, és beszólások bőven. De maga az egész szituáció is vicces – feketén, de akkor is! A stílusában is érzem a javulást, már nem csapott meg a sorokból az amatőr érzet, ami az előző regényében még nagyon benne volt.

4: okosan összeköti a másik regényével, és meg tud lepni. Ezt a poént nem lövöm le senkinek, de az Egy gyilkos naplója is vissza fog köszönni. Ezzel kifejezetten meg is lepett a szerző, ötletesnek találtam ezt a húzást. (A maffiás fordulat nem lepett meg, pont ezt vártam.)

5: emészthető a vége. Mert egy strandkönyv esetében ez is fontos ám! Ha nem is lehet rózsaszín happy end, annyira a közelében van, amennyire egy ennyire műfaj mix azt megengedi. Pont nem sok, így volt eltalált.

Ha valamit keresnék még benne, ami nincs, az a mélyebb tartalom lenne. Ez csak egy szórakoztató regény, mélységek nélkül. De nem is célja, hogy bármi más legyen. A strandkönyvek amúgy is kikapcsolódásra vannak kitalálva…

Ez a regénye tetszett a szerzőnek jobban, érdeklődve várom, lesz-e folytatása!

 

Ölelj és ölj - Mint csajos akció: 80% zsánereket kever, szórakoztató a cselekménye és a stílusa is.

Szubjektíven: 70% bírtam a szereplőit, és az abszurd helyzeteket. Strandkönyv nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2113803908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása