Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lafferty: Hat ébredés

2018. április 08. - BBerni86

Nyomozós, gyilkosos, múlt titkaival terhes, űrhajós.

A klónozás technikája már létezik, és szigorú szabályozással mindennapos az emberek életében. Aki klónná válik, az elmetérképeknek hála, egy halált követően folytathatja új testben, még a vagyonát is megőrizve. Egy űrhajó tart hat_ebredes.jpgegy új bolygó felé, a fedélzetén gazdagok elmetérképeivel és testeivel, hogy újrakezdjék egy új életben. A személyzet 6 klónból áll, akik priuszok törléséért cserébe vállalták, hogy több életen át vezetik a hajót. Új klóntestükben ébrednek, a káoszra. A holttesteik lebegnek köröttük, idősen. Nekik pedig nincsenek meg az emlékeik az utóbbi évtizedekről. A hajót vezérlő MI is meghibásodott. Nem tudják, hol és mikor vannak, ki mészárolta le őket. Nem ismerik egymást sem. Míg az űrhajót próbálják életképessé tenni, meg kell fejteniük, mi történt és miért, melyikük a gyilkosuk.

Friss sikerkönyv, amivel az Agave bevezeti a szerzőt a magyar közönségnek is. Remek kritikákat kapott kint, és ha nálunk is sikeres lesz, lehet, hogy még olvashatunk Lafferty történeteket. Ha azok is ilyen ügyes mixek, én örülnék is nekik!

Mert a Hat ébredés nem vegytisztán sci-fi (bár annak soroltam be), hanem nagyon erős krimi szála is van. Tulajdonképpen egy sci-fibe öltött krimi. És az a fajta sci-fi ráadásul, ami nem túl elvont, könnyeden beleilleszkedtem és elképzeltem. Az Altered Carbon klóntechnikája után még egyszerűnek is éreztem, és ez nem kritika. Itt is megvannak a szabályok, a története, csak nem annyira elszállt, mint amit Morgan előrevetített.

A jövőt festi meg, olyan technikákkal, amik nem is tűnnek elképzelhetetlennek. Az már más kérdés, hogy mennyire szeretnénk egy ilyen világban élni. Mert problémák vannak itt is bőven, újfajta háborúk zajlanak. Gondosan ki van találva az egész rendszer, és szerettem, ahogy Lafferty a történelmet is felépíti. Ahogy haladunk a regénnyel, megtudhatjuk azt is, hogy alakult így az emberiség sorsa.

Mert a szerkesztés ügyes, tovább fokozza az élményt. A Lost módszerét követi: in medias res az akciók közepében kezd, de közben egy-egy flashback jelenet visszavisz a szereplők korábbi életébe, vissza a Földre. És ők ott voltak olyan fontos eseményeken, melyek meghatározták a történelem irányát. Így egyszerre nyitja meg a személyiségüket, és ad történelmi távlatokat a történetének.

A krimi is izgalmas, egészen egyedi alaphelyzetből hoz ki egy klasszikus krimit. Miközben társadalmi kéréseket dob fel, elgondolkoztat a tudomány fejlődéséről, ott van egy életveszélyes helyzet, egy gyilkost is meg kell találni.

A végére minden kis részlet a helyére kerül, és összeáll egy nagyobb kép. Okos könyv ez, amiben a kis mozaikok felépítik a nagyobb képet. Mert hatalmas csavart tett a szerző a végére, okosan felépítve és hitelesen.

Jók a karakterek, nagyon emberiek annak ellenére, hogy egy fejlettebb korban élnek, nagyon más körülmények között. De egyes emberi dilemmák kortalanok, és ezt a kötet vissza is adja.

A szerző stílusa is tetszetős. Kellően mesélős, és színes leírásai vannak, amelyeket különben nem visz túlzásba. Könnyen olvasható, szórakoztató regény.

Nekem kifejezetten tetszett, az ilyen sci-fi bejön. Keresek neki egy jó helyet a polcomon!

 

Hat ébredés - Mint sci-fi: 80% izgalmas alaphelyzet, krimis és összeesküvős. Jól szerkesztett, csavaros.

Szubjektíven: 85% tetszett a karakterábrázolása, az összeálló kis részletek. Okos könyv!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5013818342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása