Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cleveland: Tudnom kell

2018. április 11. - BBerni86

Kémes, családos, titkos, beépített emberes, átverős.

Vivian Miller elemző a CIA-nál, Oroszországgal foglalkozik. Most éppen egy sejt nyomában jár, beépített ügynökök tudnom_kell.jpgrendszerét leplezheti le. A vizsgált gépen van egy mappa, Barátok néven. Benne öt fotó, öt ember, öt alvó ügynök. Megnyitja, és a harmadiknál összedől az élete. A férje fotója néz szembe vele: Matt, aki 10 éve a nő mindene, akivel 4 közös gyereket nevel. Lehet, hogy soha nem is ismerte igazán? Otthon a férfinak szegezi a kérdést, aki nem is tagad. Igen, orosz ügynök. Már 22 éve. Orosz árva volt, akit amerikai beépülésre neveltek, akinek Viv a célszemélye volt. De állítja, hogy a családjuk és szerelmük igazi. A nő lehetetlen helyzetbe kerül: a családját is összetartaná, de az oroszok zsarolni kezdik. Viv nem akar se áruló, se halott, se gyászoló lenni. De hogyan? Kiben bízhat még egyáltalán?

Az Agave nagyjából egyszerre adta ki a Vörös veréb folytatásával – Az árulás palotájával. Mindkettő kémes, mindkettőben oroszok vannak, mindkettőben egy nő a főszereplő. Ez érdekelt kevésbé, tologattam is, míg Dominyika kalandját hamar elolvastam. De sorra került ez is, és az első fejezet után már tudtam, hogy nekem ez jön be jobban, meglepetés!

Ugyanis ez egy nagyon ügyes zsáner mix! Igen, kémregény is, de mellette egy akciós thriller is, ami minden zsáner legjavát foglalja magába. Benne van a kémkedés feszült játéka, az összeesküvések és megtévesztések bonyolult hálózata. Benne van a thrillerek hangulata és fenyegetettsége, több szinten is. Viv bizalma meginog a férjében, 10 közös és boldog év után azon kell töprengenie, ismeri-e, bízhat-e benne. Egy folyamatos libikóka, ahogy hol bízni kezd, hol meginog, és nem tud válaszokat szerezni. Az igazság bizonytalan. Fenyegetett helyzetbe kerülnek a gyerekei is, akikkel zsarolni kezdi az orosz ügynök, Matt tartója. És akciós is, mert Viv bizony nem marad nyugton, és próbálkozik kimászni a helyzetből. Matt is cselekvő fél lesz. Emberrablás, titkos akciók, mi csak szem-szájnak ingere.

Karen Cleveland maga is CIA elemző volt, és a tapasztalatai a regényt is hitelesebbé teszik. Egy pillanatra nem tűnik kémes mesének, elhiteti az egészet. Bele sem merek gondolni, mennyi a fantázia benne és a tapasztalat.

Bár ez a szerző első könyve, meglepően profi és olvasmányos máris. Gondosan szerkesztett, végig feszültségben tud tartani, hogy mi az igazság, milyen titkok derülnek még ki. A végére is odatett egy olyan jelenetet, hogy nagyon kézbe akarjam venni a folytatást. Gördülékeny, végigsodor a regényen a cselekmény és feszültség. Élvezetes a stílusa: Cleveland jó mesélő, miközben kellően realista, hogy hiteles is legyen.

Az sem utolsó szempont, hogy meg tudta szerettetni a szereplőit. Vivian, de Matt is szimpatikus volt, de még a gyerekeik is karaktert kaptak, és csekély jelenlétük ellenére is megragadtak a fejemben. Ez nem egy fekete-fehér világ, és Cleveland jól keveri a szürke árnyalatokat. Árulás és árulás között is bőven van különbség…

Talán az a nagy titok, hogy együtt van benne egy magánéleti és kémes válság, és mindkettőnek a megoldása izgalmas, érdekes, mélyen emberi.

Nem véletlenül ajánlják olyan szerzők, mint Grisham, Lee Child – nekem is bejött. Már alig várom, hogy filmesítsék (jogok már eladva) és talán folytatás sem elképzelhetetlen…

 

Tudnom kell - Mint kémthriller: 100% ötletes, fordulatos, feszültséggel teli, emlékezetes karakterekkel.

Szubjektíven: 100% nagyon olvastatta magát végig, izgalmas, okos, de emberi is. Tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8913826632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása