Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Világvége alsó (mesekönyv)

2018. április 14. - BBerni86

Kalandos, mesés, herceges, szerelmes, tanulságos, állatos.

Mátyás király egyik reggel álruhát keres, de tévedésből a szeneslegény helyett az udvari medve gúnyáját ölti magára. Megkergeti a saját őrsége, és még boszorkányok közé is keveredik. (Mátyás király és a medve) Mindenki szerette a legkisebb, derék királyfit. Apja kérésére Laci elindult a mátkájáért, diákjeggyel levonatozott a világvégére. Ám az utolsó előtti megállóban gyönyörű dalt hall, amit meg kellett tanulnia eljátszani. A halál elfogadta tanítványnak, de a lecke szomorú véget ér. (A halhatatlanság dala) Máté kedvenc játéka a Minecraft, ahol Princess rendszeresen kockákat kéreget tőle. Ad is a lánynak, adatokért cserébe. Amikor a tanára bajba kerül, a fiú pont ezzel tud neki segíteni, amiért majd a jutalmát is elnyeri otthon. (Kockán nyert princess)

Időnként gondolkoznak irodalmárok azon, hogy vannak-e még mesék, születnek-e újak, van-e létjogosultságuk. vilagvege_also.jpgGaiman erről nagyon szépen írt egyszer, és melegen ajánlom mindenkinek a Hófehérke átdolgozását! Annál jobb bizonyíték nem kell, hogy még a felnőtteknek is születnek mesék napjainkban is.

Ha pedig a gyerekeknek szeretnénk új meséket olvasni, a Naphegy Kiadó rájuk is gondolva új meséket jelentetett meg a napokban. Két típussal találkozhatunk a kötetben: régi mesék újrafeldolgozásával, mint amilyen a fent említett Kockán nyert princess. De vannak teljesen újak is, némelyik klasszikusabb, mások modern elemekkel.

11 mesét tartalmaz a kötet, és nagy benne a változatosság, ami kifejezetten szórakoztatóvá tette a kötetet. Állatmese, herceg keresi a menyasszonyát, de Mátyás király és egy kis Shakespeare is felbukkan a lapokon. Akár egyben is végig lehet olvasni az egészet, annyira széles skálán mozognak a mesék, hogy nem lehet beleunni.

Mindre – még a tragikus végűre is – igaz, hogy ezek boldog mesék, és nagyon sok vicces van benne. A cselekményben, a nyelviségében is arra törekszik, hogy mosolyt csaljon az arcokra. Azon vitatkozhatnánk, hogy a Frédi és Béni rímes beszédét idéző nyelvezet kinek mennyire elviselhető (nekem nem a szívem csücske), de ezt is sikerül benne a helyén kezelni. A mesének ad egy olyan dallamot, ami még játékosabbá és vidámabbá teszi.

Tanulság van bennük, alapvetően arról mesélnek, hogyan kellene, hogyan érdemes élni. A Három csipet só ilyen szempontból külön említést is érdemel, rég olvastam tényleg mai történetté formálva ilyen szép mesét. Tartalmas, érthető mindenkinek, és kicsit a szívéhez kap tőle elérzékenyülve az ember.

A karakterek mesebeliek, de itt nem is várok nagyobb jellemrajzot. Most, hogy így belegondolok, volt egyáltalán gonosz karakter? Nem rémlik egy se. Ez egy pozitív kötet.

Ha gyengeséget keresek a kötetben, nekem a rajzok nem tetszettek. Talán, mert a Disney aranykorában voltam gyerek, nekem a mesékhez tartozik a szép grafika. Az Oroszlánkirály, az Aladdin, és még sorolhatnám az etalont – itt meg olyanok a képek, mintha gyerekek rajzolták volna őket. Miért nem lehetett ez szebb?

Vannak remek mesekönyvek még napjainkban is, az egyik kedvencem pl. Eco olasz népmese gyűjteménye, de a Világvége alsó se vall szégyent. Nekem kifejezetten tetszett!

 

Világvége alsó - Mint mesekönyv: 85% ötletes, mosolygós, minden korosztálynak élvezhető munka.

Szubjektíven: 80% a legtöbb tetszett és jókat mosolyogtam rajta, a grafika lehetne szebb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2613833180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása