Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McGuire: Minden szív kaput nyit

2018. április 27. - BBerni86

Mágikus, álmodós, különös, rejtélyes, iskolás.

Eleanor West egy bentlakásos iskolát vezet. Különleges igényű gyerekeknek segít visszailleszkedni a világba, akikről már a szülők lemondtak vagy tehetetlenek. A gyerekekben közös, hogy elrabolták őket vagy eltűntek, és minden_sziv_kaput_nyit.jpgnagyon megváltozva tértek haza. Őrültnek nézik őket. Nancy is ilyen lány, akinek nem hiszik el a szülei, hogy a Holtak Csarnokában járt, ahol a Holtak Urát szolgálta. Nancy ettől az iskolától sem remél semmit, ő csak haza akar menni a Csarnokba. De meglepetésére, ez az iskola más. Itt minden gyerek hazatért egy másik világból, ahova visszavágyik. De ahhoz rá kell lelni az ajtóra, ami nagyon keveseknek sikerül. Mire Nancy szerezne pár barátot, a szobatársát meggyilkolják. Nancy az egyik gyanúsított, aki összefog a többi kívülállóval, hogy a gyilkos nyomára akadjanak, mielőtt újra lecsap.

Ez a kisregény 2017-ben mondhatni, az összes jelentős fantasy díjat bezsebelte. Megvan neki a Nebula, a Locus és a Hugo is. Nyomozgattam, angolul már folytatása is létezik – bízom benne, hogy nálunk is sikeres lesz a széria, és akkor még visszatérhetünk ebbe a világba. Mert nem véletlenül ennyire sikeres ez a regény, szerintem is nagyon jó lett!

A világa különleges. Úgy használ máshonnan is ismerős elemeket, hogy mégis valami teljesen újat és sajátot hoz belőlük létre. Még saját maga is beidéz olyasmiket, ami nekünk is eszünkbe hozhat. Konkrétan a Narnia, amiben szintén mágikus ajtó vezet át más világba. De ez csak hasonlít, nem azonos – egy sokkal nagyobb, komplexebb világot épít fel, meglepően érthetően és okosan, viszonylag kevés elemből. Nem akarom lelőni a poénokat, a más világokat, de annyi ötlet és mesés történet fér el itt, hogy az embernek kedve lenne magának is ajtókat nyitogatni, és minél többet megismerni belőlük.

A különleges világhoz egyedi hangulat is jár. McGuire nagyon erős atmoszférateremtő, a kisregény hangulata is magába szippant. Van benne rejtély, valami különleges aura, amitől ez az egész mesés és gótikus horroros. Nehéz is szavakba kifejezni, ahogy szépség és rettenet egymás mellett elfér, ahogy szórakoztató és borzongtató egyszerre.

A története is nagyon okosan van kitalálva. Izgalmasan és érdekesen bemutat nekünk egy új világot, vagy inkább világokat. Én szívesen belestem volna többe is, mert végtelen a lehetőségek sora. Mellette van egy fantasy krimi is, valaki gyilkolni kezd az iskolában, és a diákok belevetik magukat a nyomozásba. Ennek is megvan a különleges atmoszférája, mert ezek a gyerekek, kamaszok mások, és a nyomozásuk is más. Csak egy példát említek, és nem leszek poéngyilkos tovább: az egyik fiú, Christopher olyan világba járt, ahol csontvázak élnek. Ő meg tudja táncoltatni a csontokat, mondhatni, életre kelti őket. Így az egyik halott csontjait szabaddá teszik, hogy Christopher a varázsával megkérdezhesse, ki volt a gyilkosa.

Fordulatok vannak benne. Olyan világok, amelyek mindegyike megérne egy külön mesét. És az, ahogy ezek a gyerekek személyiségét módosították, parádés! Jack pl. egy horror világban járt, ahol egy őrült tudós segédje lett. Itt mindenki fél is tőle, szinte legyilkosozzák a szemébe.

A diákok közti csoportdinamika, az egyes szereplők karakterei is mind nagyon működnek. Színesek, emlékezetesek, árnyaltak. Különlegesek.

Töröm is a fejem, nekem milyen világom lenne. Szerintem erős Logika. Oktalan kidobna.

 

Minden szív kaput nyit - Mint fantasy: 100% egyedi, misztikus, kalandos, többrétegű. Emlékezetes világok, szereplők.

Szubjektíven: 95% mesés, de sokkal mélyebb. Imádtam az ötleteit, a krimi szálat – jöhet még!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9913870016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása