Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Elton: Parázs a hamu alatt

2018. május 13. - BBerni86

Szerelmes, zaklatós, karrieres.

Polly kénytelen szembenézni azzal, hogy a munkája miatt segíteni próbált Peternek, aki ezt félreértette. Szerelmes lett, követni kezdte a nőt, és ahogy szembesült a szerelme viszonzatlanságával, átment zaklatóba. A rendőrség nem tud semmit tenni, Polly egyre jobban retteg. Peter mindig figyeli, fenyegeti. Akkor is, amikor Jack tér vissza Polly életébe. Polly és Jack, a szerelmespár, akiknek együtt kellett volna maradni. 16 év telt el, voltak mások, Jack meg is nősült, de a szívük még egymásé. Visszajönnek az emlékek, az együtt töltött nyár, amikorparazs_a_hamu_alatt.jpg Polly 17 évesen a háború ellen tüntetett, és beleszeretett egy fiatal amerikai katonába, Jackbe. Aki a szerelem helyett a karriert választotta. Jack most visszajött. Hallva a nő zaklatójáról, segítséget ajánl. De mit akar Jack igazán? Polly válaszokat keres.

Ben Elton több könyve is megjelent már nálunk is. Mivel nem összefüggőek, bárhol el lehet kezdeni az ismerkedést a könyveivel. Nekem az újabb regényei jelentették a kezdetet, melyekbe a társadalmunkat, kultúránkat teszi fekete tükörbe. A zenei tehetségkutatókról vagy a valóság show világot bemutató regényei nagyon bejöttek.

A Parázs a hamu alatt is jó a maga műfajában, csak ez nem az a stílus és zsáner, amit az írótól szeretek. Így bennem volt végig egy csalódás, de még ezen keresztül is érzékeltem, hogy ha ezzel kezdek, akkor thrillernek szerettem volna.

Mert Elton nagyon erős a szerkesztésben és a csavarokban, ebben a regényében is. A cselekményt annyira profin vezeti, hogy pont akkor és úgy lep meg, dermeszt, vagy éppen visz el romantikába, amikor csak akar. Ha a thriller szálat, ha a romantika szálat nézem, mindkettőt hitelesen, logikusan és mégis izgalmasan tudja prezentálni.

Jó a dinamika. Néhol jobban pörgeti az eseményeket, máshol lassabb a cselekmény, de mindnek érezni a maga funkcióját. Hangulatokat tud vele megteremteni: Peter megszállottságát, vagy éppen Polly és Jack szerelmének meghittségét. Azt külön ki kell emelni, hogy Elton akkor sem unalmas, amikor a cselekmény lazább és lassabb. Értelmesen kitölti mással, érdekes tud maradni.

A karaktereket ugyanolyan szervezetten és alaposan építi, mint a cselekményt. Kifejezetten tetszett, ahogy egymásra tevődik a múlt Polly és Jack alakja a maival – változtak, és íveket kapunk, hogyan. Tanulságos, hogy mire hogyan reagáltak. Mert Elton szereplői nagyon emberiek, nem hősök, nem gonosztevők. Hanem olyan alakok, akiket bárki ismerhetne a környezetéből.

Az Elton regényekben gyakran tűnnek fel nekem nyelvi lelemények, vagy olyan humor, ami nagyon lefedi a sajátom. Most ezekben hiányt szenvedtem, ez máshogy lett olvasmányos. Jó, egyet azért találtam: ahogy Polly elkereszteli a zaklatóját Szipolynak, azon tudtam vigyorogni is. De ez a könyv nem humoros, inkább romantikus és feszült.

Ha nagyon akarom, társadalmi mondanivaló ebben is bújik meg. Hatalomról, társadalomról sok van ebben is, csak nem olyan direkt módon, mint amit megszoktam. Úgyhogy az agyat is lehet dolgoztatni olvasás közben, ha arra van igény.

Tetszett, még akkor is, ha dolgozik bennem a más elvárásokból fakadó csalódottságom.

 

Parázs a hamu alatt - Mint thriller: 75% lassan indul, romantikus zsánerekkel is, de a végére gyors, csavaros, okos.

Szubjektíven: 65% a szatirikus Elton nekem jobban bejön. Jó ez is, csak nem így szeretem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1413915322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása