Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szabó: Alvók futása

2018. május 13. - BBerni86

Családos, karakteres, öregkori, lélekbe tekintős.

Az idős úr egyedül marad a felesége halála után, magányát egy kutya oldja fel. Miatta kezd a szomszédokkal is barátkozni, és kis feladatokra megkérni a szomszéd kisfiút. Nem sejti, egy kérés mindenki sorsát átírja. (Teréz) Az idős orvos és felesége segítettek a környékbelieknek, betartották a törvényeket. De zsidók voltak, és egy fiatalember minden sérelméért őket okolta. Még az öröme sem lehetett meg, hogy bántja őket. Öngyilkosok lettek, mire értük ment, csak a kutya őrizte őket. (A zsidó kutya) Nenő idős rokon, aki egyik rokonától költözik a következőhöz. Mindenhol segít, és sehol észre sem veszik, mennyit jelentett nekik az asszony, csak amikor már késő. Balázs és Klára az asszony halála után szembesülnek azzal, hogy a fiuk is Nenő nevelte, vezette a házat, és még csak meg se köszönték neki. (Nenő)

Szabó Magdát elsősorban a regényei miatt jegyzi az irodalom, a legismertebb talán egy ifjúsági regénye, az alvok_futasa.jpgAbigél. Pedig sok más műfajban is kipróbálta magát. Írt verseket, gyerekkönyveket, útirajzokat és novellákat is.

Az Alvók futása című gyűjtemény 20 novelláját tartalmazza, és aki most kezd a szépíró Szabó Magdával ismerkedni, érdemes itt kezdenie a kutatást! Annyira az esszenciája van ezekben a történetekben az írónőnek, hogy akinek ezek tetszenek, bátran belekezdhet a regényeibe is. Még talán könnyebb dolga is van a novellákkal, azok szerkezeti sajátossága miatt.

A novellák rövidebbek, pár oldalas terjedelműek, vagy annál is egyszerűbbek. Szabó mégis beléjük tesz annyi cselekményt, amennyit egy regényébe is szokott. Sokkal mozgalmasabb, pergőbb a novellista Szabó Magda, mint a regényíró.

Ugyanakkor benne van az a mélység, az a jellegzetes stílus is, amit az írónőé. A történetek nagyon erősek lelki oldalról, és az örök emberről beszél. Legyen az gyarló, vagy hősies.

A cselekmények változatosak a történetekben, de vannak visszatérő motívumok. Több történetben foglalkozik a halállal és az öregséggel. A családi kapcsolatokkal, amelyek között lesz szívderítő is, de olyan, ami összefacsarja az olvasó szívét. Van érzéke a boldog pillanatok ábrázolásához is, de igazán a drámákban, tragédiákban ütött meg. Észrevettem azt is, hogy Szabó Magda állatbarát író. Gyakran a történeteiben szereplő kutyák sokkal több emberségről tesznek tanúbizonyságot, mint az emberek.

Több történet több szinten is értelmezhető. De olyan finoman utalva, hogy mélyebb szint nélkül, egy kiragadott életképként is megállja a helyét. A mosolygó Bacchus nagyon könnyen olvasható egy özvegy kémikus kislányával való kapcsolatának történeteként, de akár értelmezhető úgy is, mint az emberiség és az istenek viszonya. Bár lehet, hogy ezt én könnyen értelmezem bele, mert pont olyannak mutatja az emberek és isten/istenek viszonyát, amilyennek én is gondolom.

Szabó Magda a sűrítés mestere. Egy esemény kapcsán egész életutakat és sorsokat jelenít meg, így olyan emlékezetes szereplőket teremtve, akiknek a sorsán sokat lehet töprengeni.

Jól szerkeszt. Döbbenetesen jók azok a helyzetek, amikor egymás mellett élő emberek nézőpontjait teszi egymásra, és kiderül, mindenki mennyire másképp látja ugyanazt.

Szabó Magda szeretőknek mondhatni kötelező darab, nekem az egyik kedvencem lett.

 

Alvók futása - Mint novelláskötet: 90% Szabó M. jellegzetes stílusa, mélylélektana, összetett történetekben.

Szubjektíven: 95% tömör, pörgős, gondosan szerkesztett, és erős lélektani csavarok, tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5613915306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása