Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butcher: Teliholdkór

Dresden akták 2.

2018. május 26. - BBerni86

Mágiás, gyilkosos, farkasemberre vadászós, összeesküvéses.

Harry Dresden mágus – fel is vállalja, még ha a varázslatban nem hívő világ szélhámosnak is hiszi miatta. De akinek meggyűlik a baja a természetfelettivel, előbb-utóbb eltalál hozzá. Bevételei nagyja a rendőrségtől jött, hiszen a különleges ügyek vezetője, Murphy felismerte, hogy igazából mivel kell harcolnia, és gyakran használta a mágus tudását. De már hónapok óta nem kereste a férfit, a legutóbbi ügyben túl sok mindent hallgatott el a nő elől, aki most bizalmatlan. Amikor azonban brutálisan széttépett holttestek kerülnek elő, kénytelen újra Harry segítségét kérni. Az FBI szerint egy szekta, Harry szerint egy vérfarkas garázdálkodik a környéken. Harry beleveti magát az ügybe, és mire észbe kap, maffiaügyekbe és farkasok közé keveredett – lehet, hogy most kevés lesz a teliholdkor.jpgmágia is?

Végre elkezdtek beérkezni a boltokba az új Delta Vision regények, kezdhetek bele jó kis fantasy folytatásokba! Az első választásom a legújabb – nem mintha magyarul olyan sok lett volna – Harry Dresden regény lett. Az első részt még az első kiadáskor olvastam, akkor csalódás volt cseppet. Pont a tévésorozat után néztem, és mivel más, csalódtam.

Most viszont a sorozat emlékei nagyon kopottak már a fejemben, így kaphatott tőlem Harry egy tiszta lapot! Sikerült is élnie vele.

A történet urban fantasy, de nagyon tudtam díjazni, hogy a férfiszerző nem azokat a paneleket domborította ki a műfajban, amit a bestseller női írók szoktak. Ebben is van természetfeletti beleágyazva a hétköznapokba, ebbe is van vér és gyilkosság, még egy nagyon halvány szerelmi szál is. És ez az eltérés: itt nem a szerelem a lényeg, amit nagyon tudtam értékelni. A női szerzők, pár kivétellel, csak alibinek használják az urban fantasy kereteket egy erotikus regénynek. Itt nem ez a helyzet.

Remek kis világot talált ki, és adott nekünk Jim Butcher! A mágia jelen van, de eléggé rejtve, hogy akár tudomást se kelljen venni róla. A természetfeletti lények palettája nagyon színes, és most nagyon tudtam élvezni, ahogy még vérfarkasból is 4-5 féle alfajt kitalált – de ezeket nem mesélem el, mert ötletes, és aki először olvassa, szerintem fogja értékelni a regényben.

A krimi és a kalandok pörögnek, ötletesek. A mágia kicsit borítja a klasszikus krimi elemeket, de így is jó pár megtalálható. Legfeljebb annyi a különbség, hogy amit a CSI tudománnyal és vegyszerekkel old meg, Harry varázslattal.

Ki kell emelni, mennyire jó Butcher stílusa. Tudja keverni a sötétséget, borzongatást a humoros elemekkel. Mert ezen a könyvön nevetni is lehet, míg máskor borzadni, olyan vérfürdőt rendez egy most fel nem fedett személy.

A történetet Harry meséli el nekünk, és folyamatos a belső narrációja. Ami vicces, ön-ironikus, és nagyon jó keretet ad a történéseknek. Nem egyszer kaptam azon magam, hogy egy-egy bekezdést újraolvasok, annyira frappánsan volt megírva, és annyira eltalálta a humorom a szerző.

A karaktereket árnyalja, rejt el bennük fordulatokat is. Tetszett, hogy nagyon kevés olyan figurát használ, akik egyértelműen fekete-fehérek. Butcher árnyal, Harryt is többek között.

Határozottan pozitív csalódás volt, ha jön a 3. rész, jövök vissza vele én is!

 

Teliholdkór - Mint urban fantasy: 80% jól felépített világa van, működik a krimis szál, humoros is.

Szubjektíven: 85% regényben jobb, mint a sorozat volt! Dresden nagy figura, bírtam!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10014004566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása