Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gaiman & Reaves: Az örökkévalóság kereke

Köztesvilág 3.

2018. június 11. - BBerni86

Világmentős, több dimenziós, küzdős.

Hiába a nagy mentőakció, Joey nem lehet biztos benne, hogy sikerült megállítania a Dereséjt, ami minden világot elpusztítana. Súlyos sérülései vannak, így a saját világába megy gyógyulni, de a szüleihez nem mer menni, senkit nem akar veszélybe sodorni. És már itt jár az agya: meg kell mentenie mindenkit! Újjá kell szerveznie a seregét, az_orokkevalosag_kereke.jpgés amint kicsit jobban lesz, neki is áll a többi világból kimenteni saját alteregóit. Mindenki tőle várja a megoldást, még az időügynök Avery is, aki parancsot szegve szegődik a fiú mellé. Acacia ugyanis eltűnt, és a fiú őt akarja megtalálni: ugyan nem reklámozza, de a lány a húga. Egyre nagyobb áldozatokat kell hozniuk, és még így sem biztos, hogy lesz erejük a Binárissal, a Hexszel és a Dereséjjel szemben is győzelmet aratni.

Neil Gaiman azon modern mesélők között van, akiknek a történetei magukkal tudnak sodorni. Nem állítom, hogy mindbe azonnal otthonosan érzem magam, de ő valami olyasmit ad a műmeséknek, melyekkel életképesek lehetnek a mai világban is. Mesék, de mélyek is, akár felnőtteknek is izgalmasak lehetnek. És sokoldalú is: hamarosan majd mesélek a Death sorozatáról, csak bírjátok kivárni!

A Reaves párral közösen jegyzi a Köztesvilág sorozatot, mely ezzel a résszel ért a végére. Ez egy ifjúsági regénysorozat, de mint Gaiman esetében megszokhattuk, itt is van egy csavar. Itt az, hogy bár a fiatalabbak a célközönség, ennek a sorozatnak olyan világépítése van, hogy innen könnyűnek tűnik a lépés a sci-fi rajongás felé.

Nagyra értékeltem, hogy az első fejezetet arra szánták, hogy felelevenítették, mi történt korábban. Ugyan az első két kötet helyett nem elégséges, de azokat is olvasott olvasóknak elég, hogy visszahozza az emlékeit és a Köztesvilág működését.

Mert ez bizony elsősorban világközpontú történet, amiben meg kell érteni, mi és hogyan történik, miért. Ugyan most nem éreztem annyira erősnek a történet fizika részét, mint néha korábban, de jelen van. Ezt kihívást befogadni. Birkóztam vele én is, nem is vagyok benne biztos, hogy a fiatalabbak olyan könnyen átélik majd ezt a világot. Ugyan nagyon durván le tudnám egyszerűsíteni, de egyes vetületeit még most sem értem. Azt három kötet után már értem, a világjárás hogyan megy, és hogyan helyezkednek el a világok, de ha erre ráemelem az időt is, én már el is vesztem.

Szerencsére a világépítés mellett vannak kalandok, akciós cselekmény is. Most mindenkinek a maximumon kell lenni, és megvívni a végső csatát. Van kis trükközés, tervezés és a magánéleti szálakat is kavarják kicsit. Ugyan nem ezek a vezető szálak, de annyira benne vannak, hogy aki hozzám hasonlóan feladja a világ és idő összefüggéseinek megértését, vigasztalódhat ezzel.

A karakterek között pedig nagyon sok az ötletes. Eleve egy őrület, hogy Jo Harker különféle világokban hányféleképpen létezhet. Van, ahol lány, máshol iker, az egyikben robot, de mindig ő J. Harker és világjáró, ha a világból adódóan néha más is mellette.

A végére egy erkölcsi tanulság is kikristályosodik, és nyitva van akár folytatásra is.

Ez az okos ifjúsági, ami nehezen adja magát, de egyes elemeiért megéri küzdeni a szöveggel.

 

Az örökkévalóság kereke - Mint ifjúsági sci-fi: 75% áldozatról szól, miközben minimális ifjúsági elem is akad benne.

Szubjektíven: 55% valami még mindig hiányzik belőle – talán több kaland fizika helyett?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7714033068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása