Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kondor: A haldokló részvényes

Új és régi történetek

2018. június 12. - BBerni86

Kosztümös, századfordulós, krimis, pesti.

a_haldoklo_reszvenyes.jpgGondor a bíróságra van beidézve tanúként. Egy újságírót perel becsületsértésért két gyilkos, mert a róluk írt cikkben a szerző hülyének nevezte őket. Gondor felolvassa a cikket, amiből kiderülnek a gyilkosság részletei, és a bíró rövidre zárja az ügyet. (Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes) Gondor egy segítségért kiáltó férfihoz siet. Lakótársát, az ifjú Jenőt találta elaléltan. A fiatalember meghalt, és otthoni beszélgetésnél az újságíró nagyapja megjegyzi, kár a lányért. Ez felkelti Gondor kíváncsiságát: ki volt ez a férfiként élő lány? Valaki végzett vele, vagy a szíve nem bírta? Nyomozni kezd. (Az Est regattájának igazi vesztese) Gondor egy bankrablás elkövetőit fogja el egy aspergeres fiú segítségével, akinek az újságíró segíteni is szeretne az életben. (Négyen voltak)

A Budapest Noir filmen csalódás volt, pedig a Bűnös Budapest sorozat regényként tetszett nekem, főleg az első 2-3 kötet. Szerencsére Kondor Vilmos sem szakad el teljesen a történettől, és az újrakiadások mellett jelentkezik új Gondor Zsigmond történetekkel is.

A jelen kötet ötvözi magában az újat és a régit – arról nem is beszélve, hogy kiadó váltás is történt. A Magdát még az Agave adta ki, a Haldokló részvényes Libri kiadvány. És mi bennük a közös? Nagyon sok minden. Ez a kötet tartalmazza a Magda összes magda.jpgnovelláját, és még párral ki van egészítve. Ha számszerűsíteni akarom, akkor ebben 10 történet kapott helyet, míg a Magdában 6 volt. Ha külalakban nézem, az Agave borítója egy fokkal kreatívabb, a Librié illik a kialakuló brandbe, és nekem ízlésesebbnek is hat. A lényeg az lenne, aki Gondor novellák megvásárlását tervezi, most érdemesebb a Libri kötetét megvennie.

A történetek pontosan azt adják kicsiben, amit a regényekben is szerettem.

A legjelentősebb a korhangulat. Nem véletlenül Bűnös Budapest néven fut a ciklus, ebben a világban komoly bűnök zajlanak, gyakran a láthatár alatt. Virágzik a korrupció, és az igazság gyakran senkit nem érdekel. Van egy olyan rész a kötetben, amikor Gordon azon elmélkedik, hogy Európa mennyire le van maradva az Államokhoz képest, Magyarország meg még annál is jobban. Mondhatom, mai fejjel belegondolva is keserű az igazságától a szájízem.

De ebben a sorozatban még ezt a keserűséget is tudom szeretni. Mert ez van.

Gondor szerethető hős, aki úgy tekinthető hősnek, hogy nagyon is emberi figura, bűnökkel és rossz tulajdonságokkal. De amikor számít, amikor a jó fele dominál. Az igazság harcosa. Neki fontos, hogy az igazság derüljön ki, hogy mindenki valóban azért fizessen meg, amit tett. Érdeklik az emberek, és keresi a motivációkat. Akin tud, segít. Mellette benne vannak a noir nyomozók tulajdonságai is: magányos farkas, sok nő van mellette – bár feltűnik már Krisztina is, aki a Nő lesz Gordon életében.

A mellékszereplők különben szintén jól sikerült alakok, akiket szívesen láttam újra a történetekben. Nem is titkolom, hogy a nagy kedvencem Gordon nagyapja, aki nem csak éles eszű orvos, de a házi befőzés nagy művelője is. Azok a lekvárok és szörpök…

Ki kell még emelni a stílust is. Megelevenedik a múlt század, kifejezésekben és nyelviségben is. Ez egy hiteles, gondosan megírt kötet.

Visszaadta a hitem a sorozatban! Olvasni kell ezeket, és nem azt a pocsék filmet nézni!

 

A haldokló részvényes - Mint krimi: 75% noir hangulat, pesti bűnök, érdekes karakterek, korszakhű nyelvben is.

Szubjektíven: 85% bár van benne valami keserű is, mellette érdekes és stílusos is. Tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9314035584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása