Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Brooke: Szabadulás

Heartland 3.

2018. június 13. - BBerni86

Kamaszos, lómentős, családos, gyász feldolgozós.

Amy körül megint gyűlnek a viharfelhők: a kezdeti fellendülést követően újra anyagi gondokkal küzd Heartland. Nincsenek új ügyfelek, így a farm nem fenntartható. A lány az iskolában jön rá, hogy a környéken szabadulas.jpgtapasztalatlannak tartják őket az anyja nélkül. A nővére olyan újításokat szeretne, amiket a lány nem. Az anyjuk lova, Pegazus egyre betegebb, és Amy nem tud segíteni rajta. Ráadásul a nővérek az apjuk leveleire is rábukkannak az anyjuk holmija között, ami nem kevés kérdést vet fel. Miközben Amy igyekszik segíteni a lovakon, a nővérét összehozni az állatorvossal, a megoldás egy arab telivér meggyógyítás lehet. Ígéret nem tűri a nyerget, reménytelennek tartják. Ezt a szót Amy azonban nem ismeri.

Ha van sorozat, ami miatt fáj a szívem, az a Heartland. Már 10 évad fölött jár a tévében, és egyszerűen nincs lehetőségem szintre hozni magam belőle. Így a regényekkel vigasztalom magam, melyekből a Könyvmolyképző most adta ki a harmadik kötetet. Szerettem ezt is, mint az eddigieket, és hiszem, hogy ilyen könyveket kellene a gyerekek kezébe adnunk.

1: a terjedelme inkább egy kisregényé, a fejezetek is olvashatóan rövidek. Így az is könnyebben boldogul vele, aki ódzkodik az olvasástól. (Igaz, ennek megvan az a hátránya, hogy aki úgy rákattan, mint én, túl hamar kivégez egy-egy részt, és nem győzi várni a folytatást.)

2: a nyelvezete is a kamaszok szintjén mozog. Igényes, érthető, nincs túlírva. A szerkezete is egyszerű, követhető a cselekmény minden szinten. Egy kezdő olvasó sem tud elveszni benne, de annyira érdekesek a történések ebben az egyszerűbb szerkezetben is, hogy leköti így is a figyelmet és az ember halad fejezetről fejezetre.

3: kamasztörténet. Ennek megfelelően a hősnő egy 15 éves kamaszlány, mindazzal együtt, ami ezzel jár. Karakterközpontú ábrázolás, Amy lelke kinyílik előttünk. A mindentudó elbeszélő gyakran osztja meg velünk az érzéseit, gondolatait, ezzel is megkönnyítve az azonosulást. És bár néha nekem Amy viselkedése nagyon gyerekes, ilyennek is kell lennie! Mert ő csak egy 15 éves, gyászoló kamasz, és úgy is viselkedik! A problémaival a korosztály tud együttérezni, még talán a döntéseivel és érzéseivel is.

4: pozitív értékek tömkelegével van tele. Nagyon állatbarát kötet, aminek az állatokkal való bánásmódját nem csak a lovakra, de minden élőlényre érdemes lenni kiterjeszteni. Emberek között is, sokkal jobban élhetnénk úgy egymás mellett. Központi érték benne a család és a barátság. Ugyan Amy és Lou megvívják a maguk harcait, de így is érezni, hogy egy összetartó testvérpárról van szó, akik valóban családot alkotnak. Számíthatnak egymásra. A szeretet nem csak szavakban, tettekben fejeződik ki igazán. Amy barátai ott vannak a lánynak a rossz napokon is, és nem csak a jókon.

5: nagyon bírom, ahogy a lovak is karaktert kapnak. Aki nem szerette őket eddig, itt határozottan kedvet kap a lovagláshoz és a velük való barátkozáshoz.

6: még a kötelező szerelmi szál is aranyos benne, ha egyelőre még csak jelzés értékű is.

Több szempontból is ideális ifjúsági regény ez a rész is, ahogy fentebb látható. Ha hibát keresek, az a hasonló cselekmény a részekbe, de szeretem annyira, hogy nem zavar.

 

Szabadulás - Mint ifjúsági: 90% értékekkel teli, állatbarát, és egy szerethető, nagyon kamasz hősnő.

Szubjektíven: 85% jól van megírva, jók az állatos részek, de Amy nekem nagyon kamasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr114039690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása