Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

James: Amíg a halál el nem választ

Roy Grace 12.

2018. június 14. - BBerni86

Nyomozós, fekete özvegyes, bérgyilkosos.

Jodie Bentley úgy nőtt fel, hogy mindig ő volt a semmirevaló rondaság csodás nővére árnyékában. Amikor arra is rádöbben a lány, hogy vannak olyanok, akik villákban élnek elképzelhetetlen gazdagságban, ezt akarja magának is. Lop, spórol, és a plasztikai sebészet csodássá teszi – jöhet a kettes lépés. Ha gazdag akar lenni, dúsgazdag és öreg férj kell, akit gyorsan el lehet temetni! Az egyiket síelésen vezeti életveszélyes útra, egy másik gazdag amig_a_halal_el_nem_valaszt.jpgöreg férjnek a felesége méregismerete lesz a veszte. De a célhoz még pénz kell, bár szorulni kezd a hurok Jodie nyaka körül. Egy átvert és kirabolt férfitól olyan pendrive-ot vett el, melyért az orosz maffia bérgyilkost küld a nyakára. És ott van Roy Grace felügyelő is a nyomában, aki lassan, de egyre közelebb jut hozzá és csapdát állít a nőnek.

Vannak meglepetések! Ennek a regénynek a kapcsán is ért egy. Olvastam, tetszett, és tudtam, hogy nem olvastam még ettől a szerzőtől semmit. Mégis, Roy Grace felügyelő neve annyira ismerős volt, hogy megkérdőjeleztem magam. Miért olyan ismerős? Kis kutatás, és rádöbbentem, hogy egy sorozat 12. részét tartom a kezemben. Ráadásul, egy olyan sorozatét, amellyel már szemeztem párszor, e-book olvasómon vár az előző 11 rész… ennyit arról, hogy egy sorozatot az elején kell kezdeni! Minek, ha lehet a végén is?

De a viccet félretéve, nem véletlenül gondoltam már arra, hogy meg kellene ismerkednem Peter James krimijeivel közelebbről is. Ha ilyenek az előző részek is, akkor felveszek egy új sorozatot az olvasottak mellé!

Mert az Amíg a halál el nem választ remek szórakozás volt. A történet jól kitalált, fordulatos, és több zsánert is kever magában, amitől még sokszínű is lesz. Egyrészt: krimi. Grace főfelügyelő gyilkossági ügyben nyomoz, és egyre több szál vezet Jodie felé. Nem ezen van a fő hangsúly, de annyira jelen van, hogy ez a regény krimi lehessen. Mellette egy heist story is, csak éppen az átverés gyilkossággal párosul. Jodie semmitől nem riad vissza az álmaiért, és egyszerre szórakoztató és hátborzongató kalandjai vannak. Majd kapunk akciót is, újabb krimis beütéssel, mert a maffia profi gyilkosa is Jodie után nyomoz, közben nem fél brutális tettek és tervek végrehajtásától sem. Végül, emberi dráma is, hiszen Grace felügyelő egy magánéleti válságot is kezelni kényszerül. Első felesége felbukkan, és mindent felkavar a férfi életében, aki 10 év után pont mostanában lett másnak a férje és született gyermeke.

A nézőpontváltások, az események pörgetése végig feszes, fenntartják a figyelmet.

Sikerül elérnie, hogy olyan szereplők fejezeteit is nagyon várjam, akiknek nem drukkolok. Se a bérgyilkos, se Jodie karaktere sem szimpatikus, de a tetteik nagyon olvastatják maguk. Megvan az a varázsa, hogy belesünk a bűnözés kulisszatitkaiba, van ötlet itt bőven.

Bejött Peter James stílusa is. Elég realista és tényszerű, ha nem is annyira, mint amit közbe Lee Child valósít meg, mert mellette élvezetes mesélő is. De a legjobb a fekete humora, amit közbe megenged csillanni, és én kifejezetten bírtam, amikor elment ilyen irányba. Elsősorban Jodie narrációinál, de akadt amúgy is.

Bár nagyon igyekszem, hogy a sorozatokkal az elejétől haladjak, nem bánom, hogy ez így került a kezembe. Tetszett, minden érthető volt benne, és van még 11 rész, amit olvashatok…

 

Amíg a halál el nem választ - Mint krimi: 90% fordulatos, érdekes, szórakoztató, jó karakterekkel és önállóan is jó sztori.

Szubjektíven: 95% tetszett a történet, meg az is, ahogy meg van írva. Új sorozatba kezdek?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414041774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása