Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Backman: Egymás ellen

Björnstad 2.

2018. június 15. - BBerni86

Kamaszos, sportos, sorsfordulós, gyűlöletes, újrakezdős.

Az előző szezonban Björnstad számára egy korszak véget ért. Kevin, a hoki csapat zsenije elbukott, és távozásával az álmok is eltörtek. Maya egész nyáron egy szigetre menekül a helyiek elől, az öccse elvadul, a Medvék szétesnek. Benji önpusztít, a Hedbe átcsábított hokisok miatt a városka kénytelen azzal szembenézni, lehet, hogy örökre vége a csapatuknak. Peter mindent megtesz, hogy ne így legyen, és egy feltörekvő politikus még egy esélyt ad neki. Benji, Bobo, Amat és a javítóból kijött, zűrös Vidar a felnőtt csapatba kerül, és egy új edző egymas_ellen.jpgmellett megkezdik a talpra állást. Hed és Björnstad egymásnak feszül a pályán és a mindennapokban is, és amikor egy újabb titok kipattan, elkerülhetetlen az újabb tragédia.

Nem tudom, mi van Fredrik Backman írásaiban, de már harmadszorra töri össze a szívem úgy, hogy nem is bánom. Mert abban a fájdalomban, amit a regényével együtt átéltem, találtam valami felemelőt, tisztát, igazat is. Ezért olvasunk, nem? Hogy megérintsem, adjon, és bizony, fájjon is. Ez a kötet pedig nagyon tud fájni.

A cselekmény egyenes folytatása a Mi vagyunk a medvék történetének, de aki azt nem olvasta, bátran nekivághat így is. Érteni fogja, mert bár a cselekmény magja ott volt, ez egy új történet. Gyógyulásról, gyászról, dühről és erőszakról. Ez így keménynek hangzik, de mellette ott vannak olyan dolgok is, mint egy nagy szerelem, az igaz barátság és a sport.

Mert Björnstad világában mindennek az alfája és omegája a hoki. Backman minden fájdalmas rész mellett írt egy olyan ifjúsági sztorit is, amiben egy csapat a nulláról feljön a legjobbakig, izgalmas meccsek és edzések vannak. Közben a gyerekek felnőnek, szeretnek, balhéznak.

Annyi mindenről tud írni a különféle karakterek kapcsán. Bárkit emelek ki, lesz egy nagy tragédia, amit meg kell oldania. Benji, aki csapatkapitány lesz, túl kell lépnie a legjobb barátja elvesztésén, az önpusztításán, ami a titkából fakad. A titka, aminek a kiderülése megint lángba borít majd mindent. Maya, akit megerőszakoltak, de itt nem az áldozatot látják benne, hanem a hazug kurvát, aki miatt a legjobb játékosuk elvesztették. A 12 éves Leo, aki magát bántja, mert nem tudta megvédeni a nővérét, és elkezd ráérezni a vér ízére, legyen az a sajátja vagy a másé. Vidar, aki a rossz környékről jött rosszfiú, de a csapatért jobbnak kell lennie. Aki látszólag egy reménytelen, durva alak, de elég egy lány, aki a felszín alá lát, és kiderül, hogy akkora szíve van, ami már veszélyes. William, aki csapatot vált, de itt is csak másodhegedűs lehet, és egyre gyűlik benne a harag. Az emberek, akik egy játék miatt egymásnak esnek, és mire észbe kapnak, már temetésre kell menniük. Mondhatják, hogy baleset miatt, senki nem volt felelős. De lehet úgy is nézni, hogy mindegyikük felelős volt.

Annyira igazságtalan, ami sokakkal történik. Iszonyatos terheket kell cipelni a szereplőknek, de mégse depressziós a könyv. Mert Backman mindez mögött arról ír, hogy megyünk tovább, és lesz még boldogság. Összerakják maguk, és ott lesznek az igazi barátok, társak, szerettek, akikkel együtt a pokoli súly is könnyebb.

Plusz, Backman annyira tisztán, bölcsen ír, hogy magával a szöveggel, egy-egy szófordulattal is nagyot tud bökni. Hat, fáj, gondolkoztat, de annyit ad is! (Az utalásos technikája szuper.)

Letehetetlen, pedig nagyon tud fájni. Olyan könyv, ami velünk marad.

 

Egymás ellen - Mint dráma: 100% jó cselekmény, jó karakterek. Szívfájdító, bölcs, izgalmas és életszerű.

Szubjektíven: 100% a szívem kitépte. Ütős, gondolkoztató, sok zsánert kever, jó a szövege is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8214041790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása