Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Chu: Időostrom

Időrabló 2.

2018. június 19. - BBerni86

Nagyvállalattal harcolós, börtönből szabadítós, jövőbeli.

James minden szabályt megszegetett, most vadásznak rá egykori társai és a nagyvállalatok. De megérte, mert minden nehézség ellenére mindene megvan: kimentette a húgát a halál torkából. Az oldalán van a jelenében a múltból átjött Elise, akinek esélye lehet a bolygó megmentésére is. Így a halálos küldetést is vállalja egy börtönbe, hogy szerezzen egy időugrót, aki helyette végzi a mentéseket. Hogy találjon egy orvost, aki hajlandó kezelni a testvérét. Közben Elise szövetségeket köt, és vezetni kezdi elfrethek népét. Mert ő már látja, csak akkor van esélyük, ha az állandó menekülés helyett megállnak, és felveszik a harcot a Valta embereivel és a korrumpálódott KronoCom egységeivel.

idoostrom.jpgAz egyik szemem sír, a másik nevet. Jó folytatást kapott az Időrabló, Wesley Chu olvashatóan nem fogy ki az ötletekből. Ugyanakkor, rá kellett döbbennem, hogy ez a sorozat is nyúlni kezd. Olyan nyitott vége van ennek a résznek, hogy még azt is el tudom képzelni, hogy nem csak trilógia, de sokkal hosszabb történet születik majd. Bár, ha a szerző bírja ötletekkel, nem baj. Egyelőre bírja.

Ez a történet is, nagyon jól megáll a maga lábán, felvesz egy új ritmust és történetszálakat, miközben szerves folytatása is a korábban történteknek. (Érdemes is az első résszel kezdeni, és nem kihagyni. Kellene fog a teljes megértéshez!) Már nem az időugrások körül bonyolódik a cselekmény, maradunk a jelenben. Ahol mindenféle akció követi egymást: James börtön kalandja, szöktetés, Elise és a túlélés a bolygó felszínén, majd a végére a nyílt csata. Mindeközben előkészíti a sorozat folytatását, olyan függő véget hagyva az utolsó fejezetnek, hogy azonnal akarjuk a folytatást.

A cselekmény pörög, kalandokkal teli. Megfelel a kívánalmaknak, miközben olyan kérdéseket is feszegetni kezd, mint az emberiség és a vállalatok érdekei. Humánum a haszon ellenében. Az idő kérdései most másodlagosak, de nem is hiányoztak nekem. Így is tudott olyan sci-fi mélységeket elérni, mintha az a zsáner is aktív lenne a részben.

Helyette a jövő világát ismerjük meg jobban, és korrekt társadalmi képet kapunk belőle. Nincs olyan világépítése a kötetnek, mint egy Térség történetnek, de így is működik, érdekes, és még lehetőség is akad benne bőven. Van egy olyan érzésem, a következő részben mélyebbre látunk a vállalati világba is…

Ami hiányérzet maradt bennem, az a szereplők miatt van. Szerepelnek, akcióznak, de róluk, magukról kevés derül ki. Nem robotok, de nem is egyszer annak éreztem őket. Mennek, ténykednek, és minden érzést nekem kell elképzelnem hozzájuk. Elisa és James itt már párként működnek, és egyszerűen nincs nyoma, mikor lettek szerelmesek és ilyen hevesen. Az ilyesmik zavarnak, mert hiányosnak érzem a karakterábrázolást. De ez a regény nem is lelkizős irányba akar elmenni, akció és világépítés van benne.

Chu stílusa is teljesen korrekt. Olyan reális, ami egy sci-fi regényhez szükséges. Technikát kell elmagyaráznia, kalandokat közvetít a technikai részeknél némileg színesebben. Nem túl bonyolult, követhető, de annyira tudományos, hogy a jövő is hiteles legyen.

Korrekt sci-fi sorozatrész, szerintem filmen is jól működne. De egyelőre a folytatás a várós.

 

Időostrom - Mint sci-fi: 80% erős világépítés van benne, a cselekmény és akciók dübörögnek.

Szubjektíven: 60% elment, de a karakterekből nagyon keveset kaptam. Érzelmileg üres.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9614053640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása