Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Quinn: Alice hálózata

2018. június 26. - BBerni86

Háborús, kémkedős, nyomozós, szerelmes.

Charlotte 1947 májusában az anyjával Svájcba tart. A lány teherbe esett vőlegény nélkül, és a család el akarja intézni ezt a kis balesetet. A lány Európába érve azonban egy más rejtély miatt szenved, ami 2 éve emészti. Francia unokatestvére, legjobb barátnője, Rose 2 éve eltűnt. Így menekülve kicsit a helyzete elől is, Charlie megszökik az anyjától, és Rose nyomába ered. Segítségül csak Eve-hez fordulhat, aki a háborúban eltűnt személyeket kutató hivatal munkatársa volt. Az iszákos, megtört asszony elküldené a lányt, de akkor meghallja, hol dolgozott Rose. Az a kávézó sötét emlékeket idéz fel benne, és mindenesével a lány mellé szegődnek. alice_halozata.jpgMiközben Rose nyomába járnak Franciaországban, Charlie és Finn egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Eve múltja is kiderül – aki kém volt az első világháború alatt, és egyedüli túlélője lett az Alice hálózatnak.

A romantikus regényeknek van egy olyan ága, amely történelmi korban játszódik. Ha máshonnan nem is, de a könyvesboltok polcairól biztosan ismeritek ezeket! Általában egy délceg félmeztelen férfi ölelget rajtuk egy kosztümben levő hosszú hajú szépséget. Ezekben közös, hogy a történelem csak díszlet, kimerül a ruhákban és a díszletekben, a történet lényege minden esetben az, hogy a borítón levő páros összejöjjön.

Volt egy félelmem, hogy az Alice hálózata is valami ilyesmi lesz. Szerencsére, nem teljesen ez a képlet.

Mert van valóság alapja annak, ami a történetben megbúvik. Ahogy a nők kémkedtek a németek tervei után álcában, maga az Alice hálózata. A regény természetesen csak alapul használta a tényeket, és nagy romantikus történetet szőtt belőle, de legalább az alapok igaziak, és nem csak díszlet a történelem.

A kémkedős része a történetnek gyakran még érdekes is. Ugyan ez is karakterközpontúan van megfogva, de utat vázol annak, ahogy egy nő mindent elkezd feláldozni a célért. Eve egy kávézóban dolgozott, ahol németeket is kiszolgáltak. Hallgatta őket, de aztán rájött, hogy a tulajtól sokkal több mindent megtudhat. De ehhez magát kellett feláldoznia: Rene szeretőket tartott, nem bizalmasokat. És a regény felépíti, ahogy Eve meghozza ezt az áldozatot, majd mindennek megfizeti az árát később.

A regény másik fele, ahogy Charlie és a kis csapat Rose nyomában jár, sokkal tipikusabb és lányregényesebb. Finn ott van biztos támaszként mellette, és ő lesz a megoldás a lány minden bajára – a becsúszott terhességre és a szüleitől való elszakadásra is. Ugyan csöpögős szintre nem megy le Quinn, de sokkal több romantikát bevisz a történetbe, mint amit szerettem volna olvasni benne. Ahogy megy előre a történet, sajnos a szerelem átveszi a nyomozás helyét.

A karakterek mélyülnek, és Quinn árnyalgatja is őket. Oda van arra figyelve, hogy a pozitív szereplőknek is legyenek hibáik, gyengeségeik. Ahogy a rosszak sem csak gonoszak, még Rene is kap jó tulajdonságokat és stílust.

A stílus viszont sajnos a nyálregényeké. Szentimentális, érzelgős – még a kémes vonalon is.

Nem állítom, hogy igazán tetszett volna, de jobb, a vártnál. Azért a témában sokkal ütősebb Sardou francia szeretője, azt jobban tudom ajánlani!

 

Alice hálózata - Mint romantikus történelmi: 85% karakterközpontú, fordulatos, az idősíkokkal jól eljátszik.

Szubjektíven: 60% több történelem és ármány, kevesebb érzelem nekem jobban tetszene.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5214069361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása