Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Child: Elveszett holnap

Reacher 13.

2018. július 03. - BBerni86

Nyomozós, politikai ármányos, merénylős, akciós.

elveszett_holnap.jpgJack Reacher a metrón utazva figyel fel egy nőre. Minden stimmel, amit még a seregben tanítottak neki az öngyilkos merénylőkről. Szóba elegyedik vele, és kiderül, a nőnél nem bomba, pisztoly van. Nem másokat készül bántani, a saját fejét lövi szét. A rendőrség kijön, és mire észbe kap, Reacher már kemény kormányügynökségek kihallgatottja. Mert a nő a Pentagon alkalmazottja volt. Mindenki tudni akarja, adott át információt neki? Reacher azt akarja tudni, a nő rendőr öccsével együtt, miért tette. Nyomozni kezdenek, és két történetbe botlanak, amelyek talán összeérnek: egy szenátornak induló háborús hős, és egy ukrán anya-lánya páros kutatása, melyet a halott nő elrabolt fiának szála bonyolít. A megoldás a múltban rejtőzik, és bizony sokan nem azok, akinek látszanak, és Reacher az életéért küzd már.

Valahol szeretem azt Lee Child sorozatában, hogy nagyjából előre tudom, mit fogok kapni, amikor belevágok egy újabb Reacher történetbe. Mindegyik akciódús és pörgős, mindegyik tartogat legalább egy nagy fordulatot és igyekszik más-más cselekményt kitalálni mindbe, mindig egy újabb zsánert idézve meg.

Igaz, azt viszont nem szeretem, hogy a szerelmi szálak mindig másolják egymást, már amennyire ezeket szerelmi szálaknak lehet nevezni. Már ott tartok, hogy a szereplők bemutatása közben ki tudom szúrni, kivel lesz a volt katonai nyomozónak pár éjszakás kalandja, hogy a végén a várossal együtt a nőt is maga mögött hagyja. Itt sem volt kérdés, amikor megjelent a csinos, határozott, és korban a karakterhez illő nyomozónő. Ez Reacher esete, és hajszálpontosan mindig is kap egy ilyen kalandot a szerzőtől.

A krimi rész sokkal változatosabb, és ha az eredeti megjelenést nézzük, sokkal aktuálisabb is, mint ezek az ismétlődő szerelmi szálak. Most katonai, terrorista szálat kapunk, ami nem egyszer a 24 jó pillanatait juttatta eszembe. Titkok vannak, folyamatos játszmák, és a machinációk mellett mindenféle akciók is.

Mert Reacher az a karakter, aki nem csak okos, és rájön a dolgokra, de utána rendet is tesz. Most éppen egy késsel egy halálos bújócskát követően. De emberrablás, kínzás és belezés, beépülős, verekedéses részek is felfedezhetőek a kötetben, miközben hagyományos nyomozati eszközökkel is elkezd összeállni egy történet a történet mögött.

Ezért is bírtam ezt a könyvet: megadja a kellő adrenalin löketet, de mellette okosan bonyolítja a cselekményt is, a csavarok ülnek és értelmesen vannak kitalálva.

Reacher az a figura, akinek eddig megszokhattuk. Már egészen tolerálom azt a semmit nem birtokló hozzáállást, ami az övé. Olyan ő, mint a régimódi western filmekben a pisztolyhős, aki belesétál a gondba, megoldja, aztán a naplemente nyomában ellovagol. A mentalitása is a western hősöké – ő most sem mélyül el jobban, a mellé tett nő is tipikusan Reacher oldalborda. De a rosszfiúk/lányok alakja működik, és a szenátor jelölt is kapott pár színt.

Lee Child stílusa továbbra is ötvözete a pontos akciók realitásának és a jó mesélésnek. Mivel most E/1 az elbeszélő, sokkal erősebben dominál a mesélős jelleg, ezt most kifejezetten szerettem is. Megvan a sajátos Child – Reacher humormorzsa csomag is.

Nekem tetszett, az ilyen kalandok tartanak 13 rész után is az olvasótáborban.

 

Elveszett holnap - Mint akció krimi: 90% a cselekmény változatos, gyors, akciókkal teli, csavaros. Izgalmas.

Szubjektíven: 90% már az elején beránt, és a fordulatokkal végig bent tart. Okos, akciódús is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5314089177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 13:35:46

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása