Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Grippando: Szökésben

Jack Swyteck 12.

2018. július 08. - BBerni86

Bírósági, eltűnt személyes, családi drámás.

Jack első mentora elhunyt, és a halálra ítéltek felmentésével foglalkozó cége a végét járja. Az özvegy szeretné, ha Jack venné át a praxist, de benne már nincs meg az a tűz, ami ehhez az ágazathoz kell. Annyira hajlandó, hogy egy irodát béreljen tőlük, így az ő pénzéből nyitva tudnak tartani. Egy alkalommal egy elkeseredett nő tévedésből Jackhez megy be. Pár éve a lányát megerőszakolták és meggyilkolták. A tettest hamarosan kivégzik. Az asszony szerint azonban Sashi még életben van – abban bízik, ha újratárgyalnák Dylan Reeves ügyét, a Sashi utáni szokesben.jpgkeresés is újraindulhatna. Jack megsajnálja a nőt, így bekapcsolódik az ügybe, noha megígérte terhes nejének, hogy nincs több halálraítélt eset. Andie, aki különben FBI ügynök, is belenéz az ügybe, és ketten együtt borzalmakra bukkannak a felszín alatt.

Az ilyen esetek miatt próbálgatok ki új sorozatokat. Mert bizony, még érnek pozitív csalódások. Most valami egészen mást vártam, egy krimit. Ehhez képest egy olyan zsánerre bukkantam, amit szeretek, kevés van belőle, így minden jó újdonságnak örülök. A tárgyalótermi krimi. A Jack Swyteck sorozat az, és alig várom, hogy további köteteket gyűjtsek be és olvassak el belőle!

Mert, újabban jó szokásomhoz híven, a legutóbb megjelent résszel kezdtem. A Szökésben a 12. Swyteck történet (magyarul különben nincs kiadva mind, valamivel több, mint a fele jött ki). Ennek ellenére tökéletesen értettem és semmilyen hiányérzetem nem volt a korábban történtek ismeretének teljes hiánya miatt. Ugyan, vagyok már annyira rutinos sorozat olvasó, hogy kiszúrjam, mikor utaltak korábbi esetre, és milyen magánéleti szálakat gördítettek ebbe a részbe, tökéletesen megáll a kötet a saját lábán. Ha nem tudnám, hogy sorozatrész, nem is keresném az előzményt, működik így.

Nagyon tetszett, ahogy a tárgyalótermi részeket és a hagyományos krimit keveri benne Grippando. A tárgyalás pont olyan, ahogy szeretem. Drámai, izgalmas, sok párbeszéddel, leleplezésekkel, érzelmek tucatjaival, miközben mindennek szigorú keretei vannak. Mindig élvezettel olvasom, ahogy a szabályok mentén igyekeznek lavírozni az ügyvédek. Mellette Swyteck és Andie is nyomozzák a pár éve történteket. Előkerülnek kihallgatások, adatbázisok, CSI eredmények – vagyis, egy hagyományos krimi elemei. De ez is jól van megírva, és nagyon passzol a bíróság mellé – ha ilyen összetett és okos tudott volna lenni ez az összefonódás a Chicago Justice sorozatban, még talán az is műsoron lenne.

Izgalmas az ügy, jól vannak elhelyezve a csavarok, és kellően fel is vannak építve. Amit okos könyvnek nevezek – ez is az. Plusz, a téma is olyasmi, amit keveset feszegetnek, a családon belüli erőszak inkább krimi és thriller divattéma napjainkban, de ez is roppant érdekes volt. Az örökbefogadás, a háborús árvák kérdésköre. Elgondolkodtatott többször is.

Ebben a történetben még a szereplőket is kifejezetten bírtam. Jack nagyon szimpatikus, rendes és okos ember, akinek egy karakán, okos neje van. Jó páros ők ketten. Emberinek érzem úgy őket, hogy messze jobbak az átlagembernél, mégse mesefigurák. A mellékszereplők viszont emberien gyarlók, így megvan a realitás érzetem is.

Ahogy már említettem, kifejezetten tetszett a regény, biztos olvasok még a szerzőtől!

 

Mint tárgyalótermi krimi: 90% fordulatos, jók a karakterek, a bíróság – nyomozás aránya OK.

Szubjektíven: 95% pozitív meglepetés. Krimi is, jogi is, erős csavar, a szereplőket is bírtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1514095683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása