Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Marrs: A tökéletes pár

2018. július 09. - BBerni86

Szerelem keresős, átverős, gyilkosos, drámai.

a_tokeletes_par.jpgEgy felfedezés örökre átírja a társkeresést: a DNS segítségével meg lehet találni a neked rendelt tökéletes párt! Csak 10 font, egy teszt és idővel megjelenik az igazi. Mandy túl van egy váláson, de családra vágyik, ez az utolsó reménye. Richard tökéletesnek tűnik, csak éppen meghalt egy balesetben. De ahogy a családdal összebarátkozik, Mandy kap még egy esélyt. Christopher sorozatgyilkos, aki kíváncsiságból végeztette el a vizsgálatot. Amy az első, akit tényleg képes szeretni az életében. Csak egy baj van: a nő rendőr. Nick és Sally stabil pár, esküdni készülnek. De még elvégeztetik a tesztet: döbbenetükre Nick igazija egy férfi, Alex. Lehet esély az elrendelt vonzalom ellen? Jade szegény lány, aki mindenét rááldozza, hogy a párjához utazzon Ausztráliába. Ott döbbenetére egy haldokló Kevint talál, akiben nem szerelmes. Nem úgy a bátyjába… Ellie a rendszer megalkotója, és most maga is kipróbálja. Nem is sejti, hogy a megtalált és szeretett Tim mit forgat a fejében igazán.

Hú… ha egy kicsit merészebb lenne a kötet, akkor még akár tabudöntőnek is nevezném. De azért nem bánom, hogy ennél messzebb nem ment el az író. Volt benne pár utalás, az is éppen elég volt, hogy érzékeltesse, milyen sötétségbe is le lehetne húzni ezt az ötletet.

Ami különben remek. Nem először olvasok olyan regényt, amiben egy módszerrel összehozzák a párokat. Főleg YA sztorik bukkantak fel ilyesmik, talán ez az első, ami a romantikát thrillerrel keveri. (A szerző férfi, így talán nem meglepő, hogy a thriller dominál – amitől nem meglepő, hogy jobban tetszik nekem, mint egy románc tetszene.) És amikor megjön a tudományos magyarázat, hihető és teljesen elképzelhető. Nekem meg is fordult a fejemben, hogy akár tényleg létezhetne valami ilyesmi.

Marrs nagyon kitalálta az egésznek a dinamikáját, és kitalálta hozzá a hiteles világot. Van egy rész, amikor szóba kerül, hogy változtatta meg a DNS pár a társadalmakat, milyen előítéletekkel számolt le végleg. De utal a veszélyekre is. Ebbe akár jobban bele is mehettek volna, de így is kipipálva érzem a gondos világépítést.

Tetszett, hogy 5 külön történetet kapunk, felváltva elbeszélve. Mindegyik kis szerelmi sztorinak indul, aztán mi lesz belőlük… feszültség, akció, mozgalmas cselekmény. De nem mesélem el, majd SpoilerZóna vasárnap esetleg. Most maradjunk annyiban, hogy lesz itt csalás, gyerekrablás, halálos betegség, gyilkosságok – messze nem a romantika dominál, bár vannak érzelmes részek is a kötetben.

A karakterek is megfogtak, pedig igazából nem mélyek, és nincsenek folyamatosan alakítva sem. De a sarokpontjuk ütős, és könnyű azonosulni velük. Tudom, az én agybajom, hogy nekem a sorozatgyilkos volt a legszimpatikusabb, és az ő fejezeteit vártam legjobban, de az tényleg ütött. Képes lehet-e egy pszichopata igaz szerelemre? Megváltozna érte? Vagy jönnek a kis játszmák? A kötetből kiderül!

Marrs jó mesélő is, kifejezetten olvasmányos a szövege. Gyors a cselekmény, keveri az akciókat és érzelmeket, miközben az egész elgondolkoztat az emberi kapcsolatokról is. Annál jobbat meg nem lehet kívánni, amikor szórakozunk és gondolkozunk is.

Határozottan szerettem ezt a regényt! Még ha lenne is, amit máshogy zártam volna.

 

A tökéletes pár - Mint thriller: 90% remekül keveri a zsánereket, szórakoztató és elgondolkoztató egyben.

Szubjektíven: 85% lekötött, izgalmas, bejöttek a szereplők – de a végét emésztem még.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2114097947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ITibor 2018.07.14. 19:32:41

Kedves BBerni86! Örülök, hogy tetszett a könyv - a fordító :-)
süti beállítások módosítása