Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

John Marrs: A tökéletes pár

2018. július 15. - BBerni86

A héten könnyen választottam, miről mesélek spoileresen, mert volt egy, ami nagy meglepetés volt és nagyon szerettem is:

atpar4.jpgJohn Marrs: A tökéletes pár

A regény lineárisan halad előre az időben, és egymással párhuzamosan, külön fejezetekben meséli el 5 főszereplőjének történetét. Hogy követhetőbb legyek, én kiemelem a fő karaktereket, és egyszerre mondom el a történetük, elejétől a végéig. Ez durván 1 év története, minden esetben. Mindegyikben ugyanott van egy nagyobb ugrás, de ezt észre fogjátok venni a történetekből is.

1. Mandy : 37 éves, elvált. A férje elhagyta a megtalált DNS párja kedvéért, ő pedig magányos, nagyon szeretne családot. Azt reméli, az ő DNS párja lehet a válasz a kérdésekre, lehet még anya és boldog feleség. A rendszer ki is dobja neki Richard nevét: 12 évvel fiatalabb, élettel teli, sportos fiatalember. Mire Mandy összeszedi a bátorságát, hogy kapcsolatba lépjen vele, késő. Egy balesetben meghalt. A megemlékezésre azért elmegy, legalább tudni akarja, mit vesztett el. Amikor Richard nővére rájön, ki ő, barátságos lesz. Az anyjának is bemutatja, aki szinte azonnal lányaként kezeli. Annyira összebarátkoznak pár hét alatt, hogy az asszony felajánl egy lehetőséget a családra. Richard 17 évesen rákos lett, és a kemó előtt spermabankba járt, ha egyszer gyereket szeretne, lehessen saját. Talán Richard már nincs életben, de gyerekük még lehet. Mandy elfogadja a lehetőséget. Saját családja kiakad, így Richard anyjához költözik. Már alig egy hónap vissza a szülésig, amikor neten keresztül Richard barátai után kutat. A barátnőjéhez el is megy, akitől döbbenetes dolgokat tud meg: Richard nem akarta megtalálni a DNS párját. Habzsolta az életet, a nőket is, és senkihez nem tudott hű lenni. Amikor a baleset érte, az anyja nem tudott beletörődni az elvesztésébe. Levetette a fia DNS mintáját, és aatpar2.jpg nevében regisztrált a párkeresésre. Az volt a cél, hogy a megtalált nő kihordja Richard gyerekét. Aki ráadásul nem is halott, agyhalott kómásként hever egy klinikán. A baba kell nekik. Mandy menekülne, de rahtakapják. Dulakodnak, elesik, beveri a fejét. Mire a kórházban magához tér, a megindított szülés után Richard anyja már ellopta a kisfiát. A rendőrséggel rátalálnak pár nappal később. Azt hitte, a gyerek képes lehet visszahozni az apját a kómából. Mandy visszakapja a fiát, akit bevisz ő is Richardhoz. Amikor mellé teszi a babát, Richard megfogja a fia kezét.

2. Christopher: kíváncsiságból kerestette a DNS párját. Bár elég elfoglalt, éppen London legnagyobb sorozatgyilkosává akar válni. Már kitalálta a szisztémát, és a páradik áldozatnál tart. Mégis elmegy a randira. Amy, döbbenet, de tetszik neki. Valamit érez mellette. Az csak fokozza az izgalmat, amikor kiderül, a nő rendőr. És nagyon illik hozzá. Nem akar játszani sem: DNS társak, passzolnak, a szikra megvan - kezdjenek is bele! Már aznap este szinte össze is költöznek, nagyon összepasszolnak. Christopher nagyon élvezi, hogy a nőn keresztül az utána folyó nyomozást is figyelheti, és azt is mókásnak tartja, hogy apróbb gesztusokkal bevonja. Például abba az étterembe viszi vacsorázni, ahol a következő áldozata dolgozik. De ahogy telnek a hónapok, Christopher változásokat érez magában. Már untatja a gyilkolás, túl sok idejét elveszi, amit a lánnyal is tölthetne. Érezni kezd, változni, ami eleinte megrémiszti, de aztán üdvözli a változást. Ha végzett 30 nővel, vége lesz. Azzal övé lesz a legtöbbet gyilkolt, megoldatlan sorozatgyilkos ügy az országban. Utána letelepszik, szerelmes lesz, családot alapít Amy oldalán. Éppen a 30. áldozattal végezne, amikor Amy rajtaüt. Megkötözve ébred, és Amy számonkéri. Miért? Elmesél mindent, szerelmet vall, és a lehetséges jövőikről is mesél neki. Lehetnek átlagos pár, vagy akár folytathatják együtt is, ami a lánynak jobban fekszik. Amy szíve majd megszakad, de nem engedheti el. Christopher pszichopata, ki tudja, mikor kezdené újra. Nem leleplezi, nem feladja. Megöli a férfit, hiába szereti ő is. De úgy állítja be, mintha ő lett volna a sorozatgyilkos utolsó áldozata.

3. Jade: szegény lány, aki mindenért nagyon megdolgozott. A párját fél éve találta meg, Kevin már a legjobb barátja a leveleik által. Sajnos, személyesen nem találkozhatnak, a fiú ausztrál, a lány angol. Nincs pénze elmenni hozzá. A barátnői beszélik rá: mi tartja itt? Így Jade lenullázza a számláit, és elindul meglepni a fiút. Ott kidobják a házból, nem is érti, mi történhetett. Majd mégis behívják. Egy Kevinre nagyon hasonlító, valamivel idősebb fiatalember akarta elijeszteni. Marc, Kevin bátyja. Mert kiderül, nem véletlenül nem akart még skype kapcsolatot sem a fiú. Kevin halálos beteg, végstádiumú rákos, már csak pár hete van vissza. Jade nem menekül el, ha ennyi idejük van, ennyit tölt vele. De már az első találkozás elég, hogy rájöjjön, valami baj van. Nem szerelmes Kevinbe. A legjobb barátja, de nem több. A vele folyton szemét Marc viszont döbbenetesen vonzza. Amikor rájön, hogy Marc azért ilyen vele, mert neki is tetszik a lány, egy csókot engednek elcsattanni. De nem lehet több köztük, Kevin belepusztulna. Megkéri Jade kezét, aki igent mond neki. Összeházasodnak, a fiú két nappal később békésen örökre elalszik. Jade és Marc gyászolnak is, vonzódnak is, egy este egy ágyban kötnek ki. Marc és Kevin anyja rajtakapja őket, rettenetesen kiakad. Ahogy nekik esik, Marc elszólja magát. Nem az öccse DNS párját csábította el - Jade mindig is az övé volt. Együtt keresték az öccsével, aki a halála előtt még tudni akarta, volt-e neki igazi. Neki nem volt, Marcnak igen. Nem akarta összetörni az öccse álmát, így kicserélte az eredményeket. Kevin kapta meg Jade adatait, és a lány levelei annyira visszaadták az életkedvét, hogy nem volt szíve bárkinek is szólni. De akkor Jade beállított, és minden sokkal nehezebb lett. Poklian vonzódtak - de ellökte magától a lányt, amennyire csak tudta, az öccse kedvéért. De Jade az övé, szereti és viszont. A lány a vallomástól kiakad és megsértődik: hónapokig szemétnek érezte magát, mert Marcba szeretett bele Kevin helyett, és Marc hagyta gyötrődni. Elrohan. A fiúk anyja megy utána, és gondolkoztatja el. Itt van neki az igazi. Eldobja? Más kapna egy ilyen lehetőségért két kézzel. Jade is képes lesz megbocsátani, marad Marc mellett és együtt csinálják a túrát végig, ami Kevin álma is volt.

4. Nick: stabil kapcsolatban él Sallyvel, akit feleségül is akar venni. Nem érdekli a DNS pár, boldog így. Sally beszéli rá, csinálják meg mégis a tesztet. Sally nem kap találatot, de Nick igen. Egy Alexander nevű fiatalembert. Nick ledöbben: soha nem vonzották a férfiak. De Sally annyit rágja a fülét, hajlandó titokban meglesni a férfit. Alexander masszőr, bejelentkezik hozzá álnéven. A fizikai vonzalom fejbe csapja Nicket. Ugyan hazamegy Sallyhez, és azt mondja, nem jelent ez semmit, de valami veszélyesen vonzza a férfi felé. Akit újra megkeres, tisztázza a helyzetet, és elkezdenek barátkozni. Lelki társak, nagyon passzolnak, és annak ellenére, hogy se Nick, se Alex nem vonzódott eddig soha férfihoz, egymásért megvesznek. Mindketten robbantják a kapcsolatuk, és együtt akarják folytatni. Nick már éppen költözne Ausztráliába a férfival, amikor Sally keresi. Terhes, tőle. Jöjjön vissza! Nick szíve beleszakad, de a nőt és a babát választja. A szülés korábban megindul, Sally nem éli túl. atpar3.jpgRáadásul a baba láthatóan nem lehetett Nicktől: Nick, Sally is betegesen fehérek, a baba színesbőrű. Amikor a barátok jönnek látogatóba, feltűnik neki, milyen rideg egy baráti, indiai származású házaspár. Félrevonja a férfit, aki be is vallja: ő és a felesége nem DNS pár, csak mindenkinek azt hazudják. Megcsináltatták a tesztet, az ő párja Sally volt, aki véletlenül pont a neje munkatársnője volt. Találkoztak, és mivel a két nő barátnő volt, elkezdtek összejárni. Viszonyuk is lett. Mindketten készek voltak szakítani az élettársukkal, és együtt lenni. Csak Sally azt találta ki, megkeresi Nick DNS párját, és akkor nem ő lesz a rossz, aki szakít másért. Be is jött a terv. Csak éppen a férfi neje terhes lett, így nem hagyta el a nőt. Amikor kiderült, hogy Sally is terhes, Nick után kapott. Nem tudta, melyik férfi lehet az apa, de a DNS párja a feleségét választotta helyette, így Nick lett visszarángatva. Neki nem kell a fia, a felesége már tud mindent, megbocsát, de a feltétel az, hogy nem is láthatja Sally fiát. Nick úgyis meg akarja tartani. Szereti, ha nem is a vére. A babával megy Alex után, aki így is nagyon boldog, hogy együtt lehetnek.

5. Ellie: elfoglalt, sikeres üzletasszony. A gén megtalálója, amin a DNS pár működik. Most a milliárdos vállalatot vezeti, ami keresi a párokat. De magányos, így ő is beadja a kérvényt, és társként megkapja Tim-et, aki teljesen átlagembernek tűnik. De a szikra megvan, és ha nem is érzi magát a nő olyan szerelmesnek, amit a többiek leírtak, a férfi megnevetteti, figyelmes, fokozatosan beleszeret. Igent mond a lánykérésre is. De egyszer meglátja, hazugságon kapja, és titkon lenyomoztatja. Tim szélhámos. Az igazi neve Matthew, aki nem is a DNS párja, csak annak adta ki magát. Számon kéri, és ő be is vallja: a szülei voltak az egyik első alanyok, akiken a tesztet a beleegyezésük ellenére Ellie elvégezte. Anno a kukákból is összelopkodta a DNS mintákat, hogy bővítse az állományát. Az apjának talált is DNS párt, aki elhagyta érte a feleségét. Aki beleroppant, iszákos és beteg asszony lett belőle. Így a fia leckét akart adni Ellie-nek. Informatikus, betört a rendszerébe. Összepárosította az alteregóját a nővel, és játszott neki, hogy beleszeressen. Közben korrumpálta a rendszert: amióta együtt vannak, a program fertőzött. Véletlenszerűen összecserél párokat, így a másfél év alatt közel 1 millió hamis találat született. És lesz még rosszabb is, Matthew minden mocskot a felszínre hozott, amit az elején Ellie tett, hogy beinduljon a cége. A nő kiakad, a férfinak támad, aki bele is hal az esetbe. Ellie tárgyalás elé néz, a DNS pár vállalat elvesztette a bizalmat. Ellie el is határozza, ha a bíróság nem a neki tetsző ítéletet hozza, véget vet az egésznek.

Meglepő volt, okos és végig jól szórakoztam. A legtöbb esetben szerettem a végkifejleteket is. Ha igazságos vagyok, akkor mindenki megkapta, ami járt neki. Tudom is utálni érte magam, hogy egyeseknek gonoszabb, másoknak jobb véget szerettem volna. Nekem nagyon fájt Christopher halála - jobban díjaztam volna, ha megjavul Amy mellett vagy a nő lesz párja a bűnben is. Nick és a baba is zavarja az agyam - én túl jó embernek érzem ahhoz a férfit, hogy igazinak elfogadjam. Tulajdonképpen Sally kihasználta, rá akarta erőszakolni a félrelépéséből születendő gyerekét, ha ezzel el is választotta az igaz szerelmétől. És Nick képes lesz megtartani a babát? Nekem az lett volna reális, ha csúnyán mondva hagyja a kórházba, vigye akinek kell. Gonosz vagyok, tudom. De akkor is! A többiek sorsával ki voltam egyezve.atpar1.jpg

Tetszett a formátum, a sztorik is, tényleg csak Christophert sajnálom...

A szerző különben angolul több kötetet is kiadott, úgyhogy még akár olvashatunk tőle mást is tőle. Bizakodom, én kézbe vennék más John Marrs regényt is! (Különben cuki a kutyusa, nem igaz?)

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6314098003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása