Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Baker: Mézeshetek Harryvel

2018. július 22. - BBerni86

Nagy fába vágtam a fejszém, mert most kezdek arra rájönni, hogy erről a regényről képtelen leszek jó spoiler harry2.pngmesélést tartani. Mert, ami az egyik legnagyobb erőssége, a hangja és stílusa, azt nem tudom visszaadni. Ahhoz minimum egy beleolvasót ide kellene tennem, de nem fogok egyetlen fejezetet sem ide másolni. A Könyvmolyképző viszont annyira rendes, hogy az első fejezetet mindenkinek elérhetővé tette.

https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7686_mezeshetek_harryvel-20180525_103355.pdf

Szóval, belemerülés kapcsán érdemes tényleg bele is olvasni!

 

Ha ezzel megvagytok, és nem bánjátok, hogy nem lesz meglepetés, ha a teljes könyvet elolvassátok, íme, a Mézeshetek Harryvel cselekménye:

 

Todd szülei nem voltak éppen mintaszülők. A srác azért elvégezte az egyetemet, elment a tőzsdére dolgozni, és mivel mázlista, meg is tud élni belőle. Bejönnek a tippjei. A munkáját különösebben nem szereti, de eleget keres vele, így átszenvedi a napokat. Este meg mehet bárokba, ihat és szedheti fel a csajokat. Nem kell neki kapcsolat, csak szex. Kellő mennyiségű alkohollal igazi szívtipró, jó szöveggel. Ha többet iszik a kelleténél, még akkor is kiválóan megfelel egy gyors kalandra. Minden munka nélkül vállas, sportos, jóképű férfi – a nők vesztére. Todd maga is tudja, amint jobban megismerik, leépítik. Mert ő csak egy nagy kamu.

De egy este szíven üti egy lány megjelenése. Tami jön, lát és győz. Todd szerelmes lesz, és már az első találkozáskor érzi, ez a lány az igazi, akit egyszer majd feleségül is vesz. Életében először a hódítás sem megy könnyen: érzi, most tétje van a dolgoknak.

Tami is kezd beleszeretni, és jöhet a következő nagy próba. A lány félárva, alig pár éves volt az anyja halálakor, és az óta az apja mindentől óvná és imádja. Harry első pillantásra megutálja a férfit, akit minden téren megalázna. Ha a lánya nem hallja, verbálisan esik neki. Ha Tami vacsorát főz nekik, versenyt esznek Todd-dal, míg rosszul nem lesznek.harry1.jpg

Lánykérés, és Harry nem tehet semmit ellenük. Még a szertartást is hajlandó fizetni, bár Todd szembenézhet azzal a fenyegetéssel, hogy ha csak ferdén néz, kicsit is megbántja a lányt, ő nemes egyszerűséggel meg fogja ölni. Már a tökéletes gyilkosság terve is elkészült a járásuk hónapjai alatt, de ha lecsukják, se érdekli. Ő már elég öreg, de a lányát megvédi a férfitól!

Az esküvő előtt két nappal telefont kap Todd, aki már a lánnyal közös lakásban él, és alig várja, hogy igazi család legyenek. Tami egy részeg sofőr áldozata lett, súlyosak a sérülései, azonnal viszik a műtőbe. Apa és leendő veje még ott is képesek egymásnak feszülni, és egymást hibáztatni. Todd a feszültséget a gázolón vezeti le: lesétál a hullaházba, és szétveri a holttestet. Tami a műtétet túléli, és mégsem. Agyhalál. Harry képtelen elengedni a lányát, a sebész Todd közbenjárását kéri, aki igyekszik ráébreszteni Harry-t, hogy Tami már nincs velük, ez csak a teste és bűn így itt tartani.

Todd teljesen kikészül a lány elvesztésétől. Hazamegy a közös otthonukba, mindenhol az emlékek, legszívesebben utána halna. Menekülnie kell innen: a nászútjukra akar elmenni egyedül. Ott ihat, felejthet, kifordulhat magából. Döbbenetére a reptéren ott van Harry is, aki fel akar jutni a gépre. Esélytelen, Todd jót is mosolyog a férfi nyomorán. De Harry tudja, mivel mászhat Todd lelkébe: Todd elhozta Tami jegyét is. Írassa rá! Tami a kedvenc helyén akarta a hamvait a szélre bízni. Az a szigeten van. Ha Todd nem engedi vele tartani, erről is le fog maradni. Kényszerből így összekerülnek. A nászutasok kedvenc szigete ráadásul dugig van, még egy hotelszobába is kénytelenek megférni. Veszekednek az ágyon, a hamvak szétszórósának idején, mindenen. Harry nehezményezi azt is, amibe Todd belefog. Aki megállás nélkül iszik, nőket szed fel és még többet iszik. De Todd nem talál más kiutat, vissza akar zülleni, valahogy túlélni a szerelme elvesztését.

De ahogy a lánnyal álmodik, ahogy Tami szelleme megmenti, amikor a parton nekiesik egy féltékeny férj, valami lassan változni kezd. Jobb ember lett Tami által, és ezt nem engedheti el. Ha megteszi, azzal a lány életének értelmét veszi el. Mert Tami benne él tovább: minél teljesebb, jobb életet él, annál többet ad így a lánynak vissza, míg egy napon újra vele lehet majd. Harryvel búcsút vesznek a lánytól. Megbékélnek, Harry lesz az, aki istenesen elintézi azokat, akik kórházba juttatták Toddot, majdnem megölték. Todd lesz az, aki szerez finoman egy prostituáltat, aki felszedi Harryt egy éjszakára.

harry4.jpgVégül Harry hazarepül, Todd még marad. Ideje valóban élnie, nem egy utált munkában ragadnia. Megegyeznek, beszélnek még. Mert van bennük egy súlyos, közös pont: mindkettejüket szerette egy csodálatos nő, Tami.

 

Sírós, nevetős. A szívem összetörte, míg máskor harsányan kacagtam. Ez az a könyv, aminek a tragédiája nagyon tud fájni, és mégse bánom, mert valami nagyszerűt épít majd belőle. Nem is akarnék változtatni ezen semmit, ez így lett jól megálmodva.harry3.jpg

 

Még egy indokot tudok zárásul, amiért érdemes elolvasni. Készül a film is. A napokban olvastam, hogy Bradley Cooper rendezi (amilyen balszerencsés vagyok, Todd szerepét megtartja majd magának. Pedig Todd 30 éves a regényben, Cooper egy 10-sel lazán több!) Harry viszont Robert de Niro lesz, aki rátehet már arra is egy lapáttal, amit az Apádra ütök filmekben láttunk tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr714113845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása