Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Adams: Dr. Moreau serege

Az új Sherlock Holmes 4.

2018. augusztus 06. - BBerni86

Nyomozós, gyilkosságos, állati kísérletes, rejtélyes.

Sherlock és Watson doktor éppen túl vannak egy különös eseten, amikor máris egy újabbal kénytelenek szembenézni. Maga Mycroft kéri a fivére segítségét, aki évekkel korábban lehetőséget adott a jó hírét vesztett Moreau doktornak, hogy folytassa a munkáját. Arra akartak rájönni, hogy lehetne az ember evolúciós fejlődését felgyorsítani. De a doktornak nyoma veszett, és évekkel később egy fiatalember hajótörését követően tudták meg, mi lett a doktor sorsa. Szörnyekkel teli szigetén uralkodott, míg félig állat, félig ember teremtményei nem végeztek dr_moreau_serege.jpgvele. Most Londonban olyan holttestek kerülnek elő, melyek Moreau lényeire engednek következtetni. Sherlocknak kell a nyomukba eredni, és megakadályozni a még nagyobb bajt.

Sherlock Holmes megint divatba jött, ahogy szeretem is ezt emlegetni. Sorozatok mennek a tévébe, most készül egy újabb mozifilm is. De már mesét is kapott idén, amelyben porcelán figuraként értelmezték újra. Kiadják a klasszikus történeteket, és ahogy James Bond esetében is történt, más szerzők is írnak új kalandokat.

Ezekből válogat a Szukits Kiadó, akik új Sherlock Holmes regényeket is sorozatba tettek a klasszikus történetek mellett. A Dr. Moreau serege a második a sorozatban, melyet Guy Adams jegyez. Nem is az utolsó, már láttam a következő reklámját.

Az ugyan fáj egy kicsit, hogy az eddigi három szerzőből az ő története tetszett a legkevésbé, de szeretem annyira Sherlock Holmes figuráját hogy hajlandó legyek újabb és újabb próbát tenni. Hátha…

Nagy meglepetés nincs, megint azokból az alapanyagokból főz a szerző, mint az előző történetében. Használja Sherlock és Watson figuráját, megtartja azt a formátumot is, hogy Watson meséli el az eseményeket. Ehhez hozzátesz olyan klasszikus irodalmi figurákat, akik szintén ebbe a korszakba illenek. Most elsősorban H. G. Wells hőseit veszi kicsit kölcsönbe, de találhatunk más irodalmi ismerősöket is benne.

Nekem még tetszik is, ahogy az ilyen formátumú figurák közös kalandokat kapnak. Nagy kedvenceim azok a történetek, melyekben Sherlock a Hasfelmetsző nyomába ered, például.

Itt mégsem vagyok tökéletesen elégedett. Van ötlet és munka a cselekményben. Még kalandosnak is tudom mondani, amelyben Sherlock és a doktor álcát öltenek, veszélyes helyzetekbe keverednek, és nem csak az agyukra és megfigyelésekre hagyatkoznak. Ha nem is körömrágóan izgalmas, de vannak fordulatok és izgalmak benne.

Ami viszont kevesebb, sőt, szinte alig találtam, az a plusz, ami miatt Sherlock annyival több az átlagos embereknél. Csak jelentéktelen helyzetekben mutatja a szerző azt a megfigyelési és kombinációs készséget, ami fogalommá tette a nevét. A komoly ügyben, a cselekmény fő sodrában nem tűnik többnek egy korrekt nyomozónál. És ez az, ami nagyon zavar.

A karakterek sem olyan jellegzetesek. Még azok sem, akik kölcsönzött figurák. De lehet, hogy csak azt nem bírom megemészteni, ahogy Prendick sorsa tetőzött ebben a történetben.

Szórakoztató könyv, ami ennyit vállal, és teljesít is – ha valaki hozzám hasonlóan nem akad fenn azon, amit másított az eredeti figurákon a szerző.

 

Dr. Moreau serege - Mint krimi: 60% az irodalmi örökség feldolgozása ötletes, a történet kalandos. De zseni nincs.

Szubjektíven: 55% érdekes volt, egyes részei elég kalandosak is, de hol van Sherlock zsenije?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr414162371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása