Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Papp: Bolyongó

2018. augusztus 09. - BBerni86

Kamaszos, középiskolás, saját útra lelős.

Norbi kénytelen a középiskola utolsó évét új iskolában megkezdeni. Az apja bekönyörögte az elit gimnáziumba, ahol annyit vár el, hogy legyen meg az érettségije. Mert Norbi elsőre furcsa: tele van tetoválásokkal, hosszú a haja is, sört hord magával. Itt is, elsőre sokkhatást vált ki a megjelenése. Nem érdekli az iskola, se az érettségi, esze ágában sincs továbbtanulni. Maga akar dolgokat megtapasztalni, megtanulni – szabad idejében egy sörfőzdébe bolyongo.jpgsegít be. A mintatanuló Míra kezdi el vallatni, és kezd el a külső mögé látni. Hogyan lett Norbi a mai korban a vikingek követője? Lassan Norbi is kötődni kezd a lányhoz, és egyre többet elárul magáról. Hibázik, megfizet érte. Hatalmas a szíve, és aki hajlandó a látszat mögé nézni, örök és jó barátra lelhet benne. És van egy története, aminek ideje felszínre kerülnie.

Időnként előveszem azt a témát, hogy nem szeretem a kötelező olvasmányok rendszerét nálunk. Ugyan egy-egy iskolában van elmozdulás jó irányba, de összességében még mindig fuldokolnak a diákok az olyan művek olvasásakor/kerülésekor, melyeknek túl nehéz a nyelvezete, a cselekménye tele van olyan elemekkel, melyekkel nem tudnak mit kezdeni.

A nyugati módszer nekem jobban tetszik, ahol nem a nemzeti tudatot akarják a klasszikus irodalommal a gyerekbe plántálni. A cél az olvasási készség fejlesztése, nem elérhetetlen az olvasás megszerettetése sem.

Ehhez kortárs, friss, aktuális regényeket kapnak, melyek tényleg nekik szólnak.

Ha ezt a rendszert honosítanám, ez a Bolyongó nálam simán benne lenne a 10. osztályosok anyagában, még a fakultációválasztások előtt. Sajnálom is, hogy annak idején, amikor a továbbtanulás volt életem fő kérdése, nem volt egy ilyen könyv.

Ami olyat mer mondani, amit nem szoktunk olvasni ifjúsági irodalomba se. Mi van általában célként megjelölve? Bejutni egy jó egyetemre, szerezni egy komoly és dögös társat. Szó sincs azokról, akiknek nem ez a boldogság. Jó, Leiner Laura a SZJG továbbtanulós részében belenyúlt a témába, szintén intelligensen, de ez a regény még messzebb megy.

És kellene, hogy akár ne csak a gyerek, de mi is nézzünk szembe azzal, hogy a követendő divattrend nem feltétlenül a mi utunk. Ahogy Norbi itt szembe mer menni mindennel és mindenkivel, hogy önmaga lehessen, az nem simán példa értékű, de inspiráló is. Ilyen hősöket kellene a gyerekek elé állítani!

Aki különben olyan kamasz, mint ők. Nem hibátlan, de sokat lehet tanulni tőle. Ahhoz képest, hogy Papp Dóra lány, szerintem nagyon hitelesen megragadott egy fiúlelket is. Azért meg le a kalappal, ahogy Míra naplójának egy-egy sorával elénk tárta a lány lelkét is.

A cselekmény is változatos, és eseménydús is. Elfér benne a rejtély – miért kellett Norbinak iskolát váltani? Elfér benne egy szerelmi történet. Elfér benne olyan iskolai életkép, mint a történelem tanár, aki kifinomultan a fiú ellen hangolja az osztályt és iskolát.

Egy része az, amit kamaszos fájdalmasnak nevezek. De már a jelen fázisa túl van a nagy traumán, és a jövő felé haladásról szól. Spoiler nélkül ebbe nem mehetek bele, de a végére kiderül, mennyire összetett ez a történet, sok van a látszat mögött.

Nyelvileg szoknom kellett, de az utalásait imádtam. Ahogy a könyv is nagyon betalált nálam.

 

Bolyongó - Mint ifjúsági: 100% friss, eredeti, hiteles és elgondolkoztató. Fontos témák, jó karakterek.

Szubjektíven: 100% bár a nyelvezetét szokni kellett, bár lett volna a kezembe érettségi előtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2814165791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása