Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Seeber: A mostoha

2018. augusztus 10. - BBerni86

Családos, múlt titkai kiderülős, megőrülős.

Jeanie élete soha nem volt könnyű: az anyja drogfüggő volt, akit mindig jobban érdekelt az adagja, mint a gyerekei. Majd meg kellett birkóznia az egyedülálló anyasággal, és balszerencséjére egy olyan férfiba szeretett bele, aki csak kihasználta és bántotta. Egy félreértés miatt szeretett állását is elveszti. Valóságos szőke hercegnek tűnik Matthew, aki kitart mellette, eljegyzi, feleségül veszi. Matt gazdag, így jár hozzá egy minden kényelemmel a_mostoha.jpgfelszerelt ház is, valamint két mostohagyerek. Jeanie nagyon igyekszik, de Matt lányáról minden próbálkozása lepattan. A helyzet rosszabbodik, amikor érzi, hogy valaki követi. Fenyegető leveleket kap, és egy névtelen jóakaró a múltjával tartja sakkban. Minden szétesni látszik körötte, és nem tud kitől segítséget kérni.

Thriller, és határozottan női, de ez végre nem az a sémaszerű, megszokott történet, amit már kezdek nagyon unni. Ebben helyén vannak a dolgok, vannak eredeti ötletek, miközben a zsánerbe is nagyon illik.

A cselekmény egyaránt hangsúlyt tesz a Jeanie lelkében dúló folyamatok ábrázolására, és a külső események lekövetésére. Olyan a kapocs, mint hatás és ellenhatás esetén. Valami történik, amit Jeanie majd lereagál. Tettek és elméletek, érzések váltják egymást. Az ilyet azért szeretem, mert nekem kell a cselekmény, a történet pörgése. A thriller pedig pszichés műfaj, és így mindkettő megvalósul. Zajlanak a történések, és a hősnő lelkét is feltárja Seeber.

A szerkezete is ügyes. Alapvetően lineárisan haladnak előre az események, amelyeket időnként megtörnek Jeanie előretörő emlékei. Nem klasszikus flashback elemek, mert nagyon ritkán idézi csak fel a múlt teljes eseményét. Csak utalások vannak, melyekből mi rakhatjuk ki fejben, mi mindenen kellett keresztülmennie gyerekként és kamaszként. Valamint, beépülnek a testvére, Marlena sorai, aki már a jövőből néz visszafelé és narrálja az eseményeket. Ezzel Seeber végig feszültséget tud tartani, mert folyamatosan utal rá, hogy nagy baj lett a végére.

A karakterek többsége mélyen árnyalt, nem sematikus figurák. És a csavart beléjük is beleteszi Seeber: valamilyennek látszanak, valamilyennek hisszük őket, aztán kiderül, hogy milyenek is valójában. Lesznek meglepetések… Talán a testvérpár, Jeanie és Marlena a legerőteljesebb figurák, de a szerző igyekszik mindenkinek dimenziót adni.

A stílusa is olvastatja. Jól elkülönülnek Jeanie és Marlena részei, egészen más a két nő karaktere, ami a szövegeikben is kitűnik. Így ellenpontozzák egymást, és finomítják egymás kiugrásait. Jeanie hajlamosabb az érzelgésre, szenvedésre, majdnem a nyavalygásra, míg Marlena nyersebb, nyíltabb, és akár sebzőbb is a stílusa. Akár a karakterisztikában is meglátszik ennek motivációja: míg a nehéz gyerekkoruk Jeanie esetében a minden megoldására törekvés, maga szenved, addig Marlena inkább hárít, nem hajlandó szenvedni, így inkább mások lelkébe gázol bele.

A mesei elemek is jól működnek, és nagyon feldobják a sztorit. Az egész regény végére szinte kapunk egy esszét a mesebeli mostohák és a gyerekek viszonyairól. Nekem bejött ez is.

Mélyebb tartalom kicsit belemagyarázva, de annyi, hogy a látszat csal.

Jól össze lett rakva, a történet is tetszett, soha rosszabb női jellegű thrillert!

 

A mostoha - Mint thriller: 90% fordulatos, erős a csavar. A szereplők árnyaltak. Üt a mese motívum is.

Szubjektíven: 80% a stílusa nagyon olvastatta, és a sztori is jó, nem olyan sematikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914169683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása