Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Louise Jensen: A béranya

2018. augusztus 12. - BBerni86

A választásom oka most eléggé személyes. Nagyon kezdek belefásulni a női thrillerek zsánerébe, és próbálom felfedezni újra, mit szerettem bennük. A héten Louise Jensen kötete adta az érzést, hogy igazából jó a sztori és könyv, de annyira nem talált el, hogy az már ijesztő. Próbálom tehát megfejteni e sztori kapcsán, miért.

De most jöjjön: Louise Jensen: A béranya.ber1.jpg

Ahogy a hasonló regényeknél szoktam, a történet időrendjét nem tartom meg az eredeti formájában. Ott keverednek az események, én most elmesélem lineárisan. Így sokkal kisebb az élmény, én is tudom, de sokkal érthetőbbek lesznek az események, ígérem.

Kat és Lisa kiskoruktól kezdve legjobb barátnők. Akkor is így marad, amikor kamaszodni kezdenek, és a két lány nagyon mássá kezd fejlődni. Kat a csinos, a tehetséges színésznő palánta, míg Lisa folyton a súlyával küzd. Az első komoly konfliktust egy fiú okozza, Jake, aki a baráti társaság oszlopos tagja. Aki nem is lehetne más, hiszen ő Lisa helyes ikerbátyja. Kat és Jake szeme meg is akad egymáson, és bármennyire is fájjon Lisának, a páros összejön. Lisa folyamatosan harmadik, felesleges keréknek érzi magát, míg Kat és Jake közös jövőt terveznek, és ber2.jpgmindenben elsők egymásnak.

Mikor Kat teherbe esik, ő tud örülni a babának, és családot akar a fiúval, hiába a továbbtanulás jönne a hagyományos rend szerint. Az apja viszont nagyon kiborul, bezárja a lányt és abortuszra akarja kényszeríteni. Kenyértörésig jutnak, Kat el tud szökni az apja élete árán, de ezzel a hazaútjának vége. Jake indulna vele az új életbe, ők ketten, meg a baba. Még egy búcsúbulit tartanak a barátokkal és a testvérével, majd elindulnak.

Jake gyorsan vezet, nincs jól, szeretne hazaérni. Szemközt is száguld egy kocsi, csúnya ütközés. Jake Kat mellett hal meg, aki szintén súlyosan megsérül. A kórházban szembesül azzal, hogy elvesztette a babát. Szerencsére azt akkor még nem tudja, hogy a szükséges beavatkozás örökre megfosztotta a terhesség esélyétől is.

Kat elmenekült innen, hátra se nézett.

Évekkel később Nick felesége, akivel családot akarnak alapítani. Mivel Kat nem eshet teherbe, Kínából akarnak örökbe fogadni. Már a második babát adják másnak, amikor a feltűnő Lisa története, aki volt már béranya, nem megy ki Kat fejéből. Ráveszi a férjét, hogy ők is Lisa segítségét vegyék igénybe.

A baba megfogan, Kat egy ideig a fellegekben jár. Majd egyre több gyanús dolog nyugtalanítja. Nick megcsalja? Lisa valóban terhes, nem csak fájdalmat akar okozni neki, amiért Jake meghalt? Valaki a nyomában jár. Ki, és ber6.JPGmiért?

Annyira elhatalmasodik rajta az őrület, hogy elkapja Lisát, megkötözi és bezárja. Őt aztán nem fogja tönkretenni ez a nő! A nyomában járó férfi is meglesz, az apja, akit anno mégsem úgy lökött el, hogy belehaljon. Most azonban nem menekülhet el a nő elől. A hazatérő Nick is számon lesz kérve, és Nick most valóban elmondja a történetét a feleségének.

Az apja erőszakos alkoholista volt, aki a munkája elvesztése és a sérülése miatt lett ilyen elviselhetetlen. Egy napon betelt a pohár, Nick visszaütött és az anyjával elszöktek. Gyorsan hajtottak. Jött szembe egy kocsi. Látták, hogy ott nagy a baj. Az anyja elküldte onnan a fiút, akinek így nem lett priusza. Az anyja azt mondta, ő vezetett. Pedig igazából Nick volt az.

Kat rádöbben, Nick a felelős a balesetért, amiben meghalt a szerelme és a babája. Lemegy a férfival Lisához, de többet nem akar tőle semmit. Lisa pokolian szenved, vajúdik. Nem hazudott, tényleg terhes volt. Csak éppen nem az ő babájukkal: egy bulin összejött az első szerelmével egy estére. Terhes maradt, de Aaron nős, gyerekekkel, ez a kicsi nem kell neki. Mivel Kat pont gyereket akart, kakukkfiókaként neki akarta adni a fiát. A kicsi megszületik, ber5.jpgKat máris a sajátjának érzi.

Aggódik, hogy Lisa elvenné tőle. És Lisa vall, ami megpecsételi a sorsát. Az utolsó buliban drogot tett Kat és Jake italába. Jake attól volt rosszul, azért hajtott gyorsan. A súlyos, mi lett volna, ha. Kat egykori barátnője ellen fordul. Amíg Nick nem figyel, egy párnával megfújtja a nőt. Nick pedig biztosítja a menekülő utat: magára vállalja Kat apjának végeztét, és a múltbeli bűnöket is, ha az övé, ha Kat bűne is volt igazán. Őt lecsukják. A babáról úgy tesznek, mintha nem is tudnának.

Kat ment el a kicsivel, és kezdtek új életet. Jake már pár éves, a játszótéren játszik vele, nagyon emlékezteti Jake és Lisa vonásaira az arca. Egy baba felsír, a babakocsiban egy kislány pityereg. Kat bekeni az arcát krémmel, majd arra gondol, meg kell mentenie. Lehetett volna az ő babája is… már éppen elvinné, amikor Jake elhúzza onnan. De a baba ott van, egyedül és Kat képtelen elmenni nélküle. Megragadja a babakocsi fogóját és tolni kezdi. Ő csak megmenti a kislányt, aki akár az övé is lehetne…

Láthatjátok, teljesen korrekt a regény. Van cselekmény, sok benne a pszichés mélység, és még a csavarok is benne vannak, ahogy kell. A ber3.jpgvégén tulajdonképpen három meglepetés épül egymásra:

  • Nick a baleset másik okozója.
  • Lisa is az okok közt van, a droggal.
  • Kat teljesen bekattant.

És mégis, ha nem is untam, de majdnem. A legfőbb oka biztosan az, hogy nagyon felidézte bennem a Lány, aki hazudott cselekményét. Majdnember7.jpg ugyanez a csavar benne, és ki nem állhatom, amikor ennyire egymásra rímelnek a történetek.

De ez az autó balesetes, majd a másik balesetben érintettel összejövős szál is túl sokszor kerül elő. Igaz, főleg tini történetben, ahol thriller helyett a románc az úr, de még így is elég ahhoz, hogy elcsépeltnek érezzem a fordulatot.

Végül, ami szintén elnyomta a kedvem. Nem bírom Kat figuráját. Nekem végig az volt a benyomásom, hogy kattant, nem csak a végén.

Mi lenne a megoldás? Eredeti történet. Szimpatikus hősnő. Igazi meglepetés. Igen, azt hiszem, ilyen női thriller még tetszene, mert ez a különben korrekt, de nekem már unalmas és ismerős cselekményvezetés kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3714165741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása