Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Barker: A negyedik majom

2018. augusztus 26. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, emberrablós, nyomozós, családi titkos.

Sam Porter nyomozó még betegszabadságon van, amikor egy eset miatt sürgősen be kell mennie. Látszólag a_negyedik_majom.jpgegyszerű baleset: egy busz elé kilépett férfi ügye. Csak éppen volt a férfinél egy doboz, jellegzetes fekete masnival átkötve. Sam 5 éve dolgozik a Negyedik Majom Gyilkos ügyén, aki az általa elrabolt lányok fülét, szemét, majd nyelvét ilyen dobozban küldi el a családnak. A dobozban ott lapul a fül, és végre megvan a sorozatgyilkos, aki eddig semmilyen nyomot sem hagyott. Pedig meg kell találni a rejtekhelyét: egy 15 éves, milliárdos lány szenved bezárva, és víz nélkül legfeljebb három napig bírja. A 4MGY-nél talált napló – benne egy kisfiú egyre véresebb családi története – és a gyilkosnál talált kevés tárgy alapján megindul a hajsza, ami nem egy nem várt fordulattal szolgál.

Az ilyen thrillerekre szomjazom egy ideje! Ugyan eleinte szkeptikusan szemléltem a borító hátulján a rengeteg dicsérő kritikát, de a történet pillanatok alatt beszippantott engem is, és nem is engedett el az ajándék plusz fejezet végéig. Mi több, már most azon kattog az agyam, hogy az Agave mire adja ki a folytatást, mert nagyon a polcomon akarom tudni!

Nagyon ügyesen van megszerkesztve, ez már az első fejezeteken látszik. A fő nézőpont Sam Porter nyomozóé, de rendszeresen betekinthetünk az elrabolt lány, Emory börtönébe is. Ehhez adódnak hozzá a napló fejezetei, melyekből lassan kirajzolódik a 4MGY útja a sorozatgyilkosság felé. Barker mindegyik történetszálat képes úgy vezetni, hogy az adott rész végén azonnal olvastam volna a következőt, hogy aztán belevesszek a másik szál eseményeibe, mert azok is tele voltak feszültséggel és izgalmas részekkel.

Még az is sikerül neki, hogy szkeptikusak legyünk több szálon. Igazat ír a 4MGY naplója, vagy az is egy nagy manipuláció? És sok mindennel kapcsolatban lehet érezni, hogy ott vár ránk egy csavar, vannak szépen elrejtett nyomok, és összerakhatjuk őket. Van, amit szépen ki is lehet találni előre, de Barker jó érzékkel emellett igazi meglepetéseket is időzít. Így dupla az öröm: mi is nyomozhatunk, a könyv okos és logikus végig, miközben képes valóban meglepő csavarokkal is előállni.

Egyszerre cselekmény- és karakterközpontú a regény, nekem ez a kedvenc párosításom. Mert a cselekmény pörög végig, izgalmas a nyomozás, a naplóból megelevenedő családi mészárszék története, és Emory küzdelme is a túlélésért. Ugyanakkor olyan erőteljes szereplőkkel dolgozik, hogy drukkoltam nekik, többsíkúak, érdekes figurák. Azt külön élveztem, hogy egyszerre kaptam meg a zseni sorozatgyilkos kissé pszichopata, de zseniális alakját – irodalomban nagy kedvenc karakterem – és mellette a szimpatikus detektív, de a mellékszereplők is jellegzetesek, megjegyezhetőek. Kicsit mindenki fejébe beenged, lehet őket érteni. Főleg, amikor a regény minden pontot összeköt és már teljesen előttünk van az indítékláncolat – okos, logikus, jól kitalált az egész.

Mindezen túl Barker stílusa is jó. Van humora, jók a leírásai, pörgőek a párbeszédei.

És még gondolkoztat is korrupcióról, bosszúról, nagyon szórakoztató közegben.

Végül, de nem utolsó sorban, az Agave már jelezte, hogy karácsony előtt még kihozzák a folytatást, olyan kedvező volt a regény hazai fogadtatása. Örömhír, nekem tuti meglesz!

 

A negyedik majom - Mint thriller: 95% fordulatos, izgalmas, több idősíkon elbeszélve, emlékezetes szereplőkkel.

Szubjektíven: 100% okos könyv, és nem csak izgalmas, de gondolatébresztő is. Tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2714200527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása