Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Reeve: Ragadozó városok

2018. augusztus 28. - BBerni86

Kalandos, összeesküvős, világot megváltoztató.

Tom történész tanuló Londonban. Szívvel-lélekkel a ragadozó város híve, aki a városlakókkal együtt örül annak, amikor abbahagyják a rejtőzködést, és elindulnak vadászni. Büntetésből, de átnézheti a maradványokat a történészek fejével, példaképével, Valentine-nal. Ő menti meg a férfit, amikor az egyik rabságba esett lány a férfinak támad, majdnem megöli. Majd a lányt kezdi üldözni, aki elárulja, hogy Hester Shaw a neve, és Valentine-t kérdezze, miért ilyen csúnya az arca. Amikor ezt Valentine visszahallja, a lány után löki a szemétledobóba a fiút. Hester talál rá, együtt indulnak London után, és igyekeznek túlélni a világot. Közben Tom megismeri az igazat a ragadozo_varosok.jpgpéldaképéről, és esélyt kap, hogy egy jobb világért harcoljon.

A téli filmes időszak egyik nagy durranása lehet a Ragadozó városok. Az alapja egy regénysorozat, melynek az első része – melyből mellesleg a film is készült – már egy ideje nálunk is kapható. Mivel a film érdekel, időben beszereztem a regényt is. És jó előérzetem lett tőle a filmmel kapcsolatban is.

Először is, nem annyira fantasy, mint inkább egy kalandos ifjúsági disztópia a történet. Remekül kibont egy világot, amely a mi korunk pusztulása után játszódik, és az emberek elég eredeti módot találtak ki a túlélésre. A címbeli guruló, ragadozó városokat, melyekben nagyon kötött társadalmi rend is uralkodik. Az egésznek a felépítése érdekes, és nagyon látványos írásban is, ahogy ezek a városok élnek, vadásznak, túlélnek.

Kalandos is, a városbeli kis konfliktusoktól kezdve Tom és Hester folyamatos harca a túlélésért Londonon kívül. Megismerhetünk több közösséget, lesznek nagy menekülések, csaták, mindenféle tervek és egy szuperfegyver, mely örökre megváltoztathatja a világot, és nem a jó irányba. A cselekmény bonyolódik azzal is, hogy egyre több múltbeli igazságot ismerünk meg, már ott indul az összeesküvés. Mint egy kirakós, egyre többet tudunk meg a történtekről és értünk meg egyre több mindent.

Ugyan a csavarok egy része kiszámítható, de mint disztópia, kellemesen más, mint az Éhezők viadala nyitotta korszak ifjúsági regényei. Talán azért is, mert időben korábban keletkezett. És most alkalmas lehet arra, hogy új lendületet adjon a zsánernek. Egyrészt, itt nem kell végignézni, ahogy az átlag lány a rendszer megújítója, a lázadó lesz. Hester eleve egy lázadó, egy harcos. Egy erős női karakter, akinek menet közben egy érzékenyebb oldalát is megismerhetjük. Tom sem változik, csak a szeme nyílik rá a valóságra. Egy jó gyerek, erkölcsös, aki kész a jó oldalért harcolni.

A karakterek nem bonyolultak, kamaszregénybe illően árnyaltak, de nem összetettek. Még az is elég egyszerű, ki a jó és a ki a rossz. És kamaszregényhez illően a végére mindenki elnyeri méltó helyét, a pár mártírtól eltekintve. Nekik élet járt volna, de kellettek áldozatok is, hogy legyen tragédia is, ára a megnyert szabadságnak.

Megírva is úgy van, ahogy a hasonló regények. Könnyen olvasható, könnyed, a nagyobb irodalmi igényesség nélkül. Hiszen szórakoztatni akar. Ugyan a legjobbak képesek elvekről többet mondani, így is a jobb disztópia ifjúságiak között van.

Remélem, a film sikeres lesz, folytatásokkal, akkor a regénysorozat is jöhet új kötetekkel.

 

Ragadozó városok - Mint YA disztópia: 80% kalandos, szimpatikus hősök, eredeti ötletű világ, némi tipikusság.

Szubjektíven: 75% a kalandok jók, az ötlet is eredeti, csak a fordulatai nagyon kiszámíthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7314204173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása