Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Elsberg: Zero

2018. augusztus 31. - BBerni86

Összeesküvéses, mai, digitális, életveszélyes, újságírós.

A világot felrázza, amikor egy addig jelentéktelen aktivista csoport drónokkal leköveti az Államok elnökét, és megmutatja a világnak, hogy igazából senki nincs biztonságban. Hajtóvadászat indul a Zero tagjai ellen, akik a digitális világ, a mindent megosztás veszélyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. Cynthia 40-es újságíró, akinek szintén ebbe a témába kell beleásnia magát, noha idegenkedik a technikai vívmányoktól. Új, digitális szemüvegét is a lányának adja kölcsön, ami nem várt katasztrófa okozója lesz: Adam, a lány egyik barátja ebben lát meg egy zero.jpgbűnözőt, üldözni kezdi és belehal. A figyelem a Freemee felé fordul, akik appok segítségével életmód tanácsokat adnak. Mire Cyn feleszmél, már halálos veszély fenyegeti, hiszen a Freemee valamit nagyon el akar titkolni, a Zero pedig felfedné.

Marc Elsberg német szerző, nálunk ez a második megjelenő regénye. És megint nagyon betalált, alig bírtam letenni, egyszerre szórakoztatott és borzongatott.

Mert olyan thrillert írt, ami egyrészt nagyon szórakoztató és izgalmas, ugyanakkor nagyon mozgatja az ember agyát arról, milyen világban élünk. Nem ez az első regény, ami a digitálissá váló világ veszélyeire hívja fel a figyelmet (nem is lenne rossz téma az 5 könyvbe, fel is írom magamnak), de nagyon hatásos. Nem kell ecsetelnem, mennyire igaz, hogy a számítógépek határoznak meg bennünket. Kártyáink vannak, gépeken dolgozunk, azon szórakozunk, a fél életünk online éljük. Igen, vannak még kieső emberek a rendszerből, de egyre kevesebb. Ha a saját apámból indulok ki, aki anno a vezetékes telefont se akarta bevezettetni, most meg sehova nem tud menni a mobilja nélkül… Okos eszközök vesznek körbe, és ha tudomásul vesszük, ha nem, megy rólunk az adatgyűjtés. Kiismerhetővé, lekövethetővé tesszük magunk. Elsberg rengeteg mindenre rányitotta most a szemem, amire eddig nem is gondoltam. Borzongató tényleg, mennyire egyszerű képletekké teszi az embereket a digitális világuk.

Ugyanakkor thrillernek is remek a kötet. Folyamatos az életveszély a kötetben, lehet drukkolni a szereplőknek, hogy éljék túl a támadásokat, mindenféle támadásokat. Nem mindenkinek sikerül, van, akit nagyon sajnáltam is.

Okos könyv is, az összeesküvés és befolyásolás mértéke hatalmas, és a kirakós darabok folyamatosan érkeznek be. Vannak nagy csavarok, meglepetések, és a végéig senki sincs biztonságban. Ha belegondolunk abba, amiről a regény szól, még akár arra is juthatunk, hogy senki sincs biztonságban, mi sem, a könyvet olvasva a jelenünkben.

Elsberg olyan szerző, aki képes úgy tudományosnak lenni, hogy mellette nagyon szórakoztató is. Egy percre nem éreztem sci-fi környezetben magam, hiteles a cselekmény és a benne megmutatott technika is, amit végig értettem és követni tudtam, annak ellenére, hogy messze nem vagyok egy technikai zseni.

Jó a karakterábrázolásban is. Emberi figurái vannak, akik jó és rossz tulajdonságaik összességei, nem makulátlan hősök vagy elvetemült gonosztevők. Mivel több szálon, több kiemelt szereplővel megy a történet, mindenki a kedvencére lelhet.

Jól van megírva, izgalmas és elgondolkoztató is a cselekmény, nekem kifejezetten tetszett.

 

Zero - Mint thriller: 95% elgondolkoztató, akciódús, emlékezetes szereplőkkel és hiteles háttérrel.

Szubjektíven: 90% szörnyű belegondolni, hogy ez a jövő már kopogtat. A regény izgalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414212469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása