Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Carol: Gyilkos társas

2018. szeptember 05. - BBerni86

Túszejtős, bulváros, életért alkudós, sztáros.

Az Alfie’s Hollywood egyik legmenőbb étterme, ahova a sztárok is csak foglalással tudnak bejutni. JJ, a sztárokgyilkos_tarsas.jpg mocskos ügyeinek elintézője ide szervez magának munkaebédet, és közben figyeli, legújabb kliense hogyan teljesít. A nyugalmat egy bombával felszerelt, maszkos férfi érkezése töri meg, aki lezárja az éttermet és túszul ejti a bent levőket. JJ szakmája, hogy kényes helyzeteket kezeljen, és most is törni kezdi a fejét, mire játszik a túszszedő. Mert nagyon nem logikus, amit művel: egyeseket könnyen kienged, másokat hidegvérrel agyonlő, és látszólag nem a pénz érdekli. Míg az akciófilmek sztárja a mosdóban rejtőzve az FBI-jal keresi a megoldást, JJ a terroristát igyekszik megismerni, odakint a sajtó egyre durvább módszerekkel ered a szenzáció nyomába.

Okos thriller is, izgalmas is, eredeti is. És amit nagyon élveztem benne, hogy nem a divatos női thriller vonalon halad. Azok annyira uralják most a zsánert, hogy minden más megjelenésnek kifejezetten tudok örülni.

Már ott kezdődik a piros pontok osztása, hogy remek címe van a kötetnek. (Ez egy ötletes fordítás, jól kifejezi az eredeti angolt.) Minél jobban belemélyedünk a történetbe, annál több mindenre utál rá. Cselekmény szinten benne vannak a játékok, mellyel a terrorista életet és halált oszt. Pl. szobor játékkal dönti el, melyik lesz a túsz, akit pár pizzáért cserébe szabadon enged. De egyre durvább játékokat talál ki, és bármikor átírhatja a szabályokat. De gyilkos társas az is, ahogy a túszok, a túszszedő, a rendőrség és a sajtó játszadozik egymással. Nem kevés pszichikai játszma, tényleges tett van benne. Végül, van minden mögött is egy játszma, amit durván kegyetlen lenne elárulni. Olvassátok el!

Nagyon pörög és ötletes a cselekmény. Carol ügyesen szerkeszt, váltogatja a mindentudó elbeszélő fókuszába tett szereplőt, így az eseményeket hol JJ, hol a rejtőzködő Alex, vagy éppen a riporter Rob szemszögéből láthatjuk. Mindegyiküknek megvan a maga feszültsége, halálos helyzete. A játékok, a túlélésért folytatott harc, az FBI segítése, noha tudja, ha a gyilkos észreveszi, neki annyi… Megvan az egyensúly a tényleges tettek, az események és mindezek lelki oldala között. Fontos az is, mit tesznek, és mit éreznek a szereplők.

Fenyegetettség, halálos veszély van, amit át is tud adni a szerző.

Mindezen felül belefér egy kis szemfelnyitás is, hogy az emberi tragédiák mennyire eladóak lettek napjainkra. Van abban valami nagyon beteg, ahogy a sajtó minden eszközzel hajszolja a főcímeket, és etikát félredobva süti a pecsenyéjét. De nem jobbak azok sem, akik most áldozattá váltak. Megvannak a maguk játékai a mocskos szabályaikkal. Alex, aki különben a számomra legszimpatikusabb szereplő, a sztár státuszért megtagadja a szerelmét, az identitását, és hajlandó hazugságban élni. JJ hiéna lett, aki addig halogatta a férjével való beszélgetést, amíg tragédiába fordultak az események. A tragédiájuk kiárusítók, a maguk megtagadók, a mindent megúszók – nem akarom azt sugallni, hogy ezt érdemelték, a halál-játszmát, de kellett nekik egy ébresztő, és van, akinek ez sem volt elég.

Jó a szerző stílusa is, van humora és nagyon tud feszültséget teremteni.

Nekem kifejezetten tetszett, okosan felépített, csavaros és izgalmas regény. Tetszett!

 

Gyilkos társas - Mint thriller: 90% eredeti alapötlet, jól elhelyezett csavarok és az álomvilág sötét oldala.

Szubjektíven: 85% tetszett az alapötlete, sok szereplőt bírtam, és volt benne irónia is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1714221323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása