Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Scalzi: Fejvesztve

Bezárt elmék 2.

2018. szeptember 06. - BBerni86

Sportversenyes, nyomozós, futurisztikus világos.

A hilketa egy feltörekvő sportág, melyben az emberi elmék által vezérelt szrípiók fegyverekkel kaszabolják egymást, a cél a kecske (egy előre kiválasztott játékos) fejének letépése és gólszerzés vele. Az egyetlen olyan sport, melyben a hadenesek előnyt élveznek. A liga most terjeszkedni akar, és befektetőnek igyekszik megnyerni fejvesztve.jpgaz ingatlanmogul, korábban négyszeres bajnok kosárlabdasztár, Shane támogatását is. Így lehet, hogy az évad egyik legígéretesebb meccsén az FBI ügynök Chris Shane is a páholyban van. Onnan élőben láthatja, ahogy a kecske játékosa a fejletépés után rosszul lesz, majd jönnek a hírek a haláláról is. Társával, Vann ügynökkel azonnal nekilátnak a nyomozásnak, és míg egyre mélyebbre merülnek a profi sport világában, életben is kell maradniuk a merényletek közepette.

John Scalzi nevét érdemes megjegyezni annak, aki szereti a szórakoztató sci-fit. A Vének háborúja az egyik legsikeresebb akció sci-fi sorozat, a Vörösingesek remek paródia, és akkor itt van a krimis vonallal is büszkélkedő Bezárt elmék, ami több szinten is szórakoztató olvasmány, és végre magyarul is mienk lehet a második része.

A történet teljesen kerek és érthető, akkor is, ha nem olvastuk az első részt. A szerző ügyesen belecsempész magyarázó, ismétlő részeket az elejébe, amelyekből az is képbe kerül a regény világával, akinek ez az első Chris Shane olvasmánya. Különben annak se jön rosszul, aki hozzám hasonlóan kipipálta az első részt is korábban, mert szépen visszahozza az emlékeket és felfrissíti a szakszókincset.

Igen, ennek a regénynek annyira komplex a világa, hogy igényelte saját szavak és kifejezések bevezetését is. Scalzi továbbra is dinamikusan mozgásban tartja ezt a kitalált, nem túl távoli jövőképet, amelyben egy betegség miatt félig már megvalósult a Ready Player One digitális világa és az emberi tudatok robottesteket is uralhatnak.

Most pedig ad neki egy újabb színteret és szókincset. Egy kitalált játék körül bonyolódnak az események, mely mégis hiteles tud lenni attól, hogy sok tekintetben felismerhetjük benne a profi sportok mögött levő játszmákat, PR-t, csalásokat. A valóságban nincs hilketa, de itt elhiszem, hogy lehetne. Felírhatjuk a kviddics mellé.

A remek világépítés mellett ez egy remek krimi is. Minden módszer itt van, amit amúgy is szeretek a zsánerben. Az okos, lendületes párbeszédek a kihallgatásokon. A tárgyi bizonyítékok begyűjtése, elemzése és általuk a további irányok. A szrípiók különleges képességei még egy plusz réteget adnak a krimihez, ami már a sci-fi zsánerbe nyúlik át. Kicsit a robotzsarut is idézte fel bennem, csak izomerő helyett több agyat használva.

Az ügyben van bulváros rész, sporthátterű, még maffiás is. De szépen összeáll a végére, logikusan és érthetően. Jó a szerkesztés, jó a történet is.

Szeretem a karaktereket is. Chris Shane továbbra is egy jófiú, okos srác, aki cseppet sem kevesebb attól, hogy ő is egy hadenes. Pozitív a családja, és Leslie Vann is nagy figura, aki humort is csempész a történetbe. Talán páran lehetnének árnyaltabbak, de az okos krimi kárpótol az egyszerűbb, de szerethető karakter kevesebb színéért.

Talán a Vének háborúja még jobban megfog, de szorosan a nyomába jár, bírtam a regényt.

 

Fejvesztve - Mint sci-fi: 95% krimivel tökéletesen összedolgozott, egyszerre izgalmas és agyalós.

Szubjektíven: 100% a karakterek, a sport, a nyomozás, a világ – minden működik. Tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2614225109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása