Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fields: Tökéletes maradványok

2018. szeptember 09. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, nyomozós, kitett babás.

Luc Callanach felügyelő az Interpol aranyfiúja volt, míg egy igaztalan vád el nem lehetetlenítette az életét és karrierjét. Kénytelen váltani, és egy skóciai városba sikerül a gyilkossági osztály vezetését megkapnia. Két komoly tokeletes_maradvanyok.jpgügyön is dolgozni kezd a csapattal: egy megégetett, megkínzott testét találják meg, csak a fogairól tudták azonosítani. Hamarosan újabb, ugyanígy megkínzott nő teste kerül elő. Egy sorozatgyilkos kezdte meg működését, és nem is sejtik, mennyire aprólékosan eltervezett mindent. A fogak csak félrevezetés: míg a világ halottnak hiszi a nőket, ő megtörheti őket. A másik ügyben kisbabákat tettek ki a parkban, akik a hidegben megfagytak. A nyomok egy apácák vezette iskolához vezetnek. Míg Luc igyekszik helytállni, új barátokra lel, és elkezdi feldolgozni saját tragédiáját is.

Még magamnak is bután hangzik, mi ezzel a krimivel a legnagyobb bajom. De mielőtt elárulom, inkább sorba szedem, miért érdemes elolvasni!

1: két bűnügy is van benne, és mindketten okosan van kitalálva és szerkesztve. A halott babák ügye a megrázóbb, és ami kiderül belőle, egészen szívfájdító. Mostanában nem ez az első könyv, ami a kezembe akadt, és a katolikus egyház bűneiről szól, de ez is volt olyan megrázó, mint az előzőek. Nem akarom a csavart elárulni, beérem annyival, hogy jól van felépítve, megrázó a végeredmény, és a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. A sorozatgyilkosos szál meg attól eredeti, hogy egyszerre látjuk a gyilkos, King szemszögét és az utána nyomozókét. Mindkettő érdekes, jóé kiegészítik egymást, és egészen eredeti az ötlet. Olyat olvastam már, amiben a gyilkos elrabolta az áldozatát és elkezdte átnevelgetni a halála előtt, de ahogy King megszervezi, hogy az áldozatait halottnak higgyék, kreatív.

2: tetszett a szerkezet. Az, hogy több ügyet is érdemben oldanak meg a rendőrségen, és párhuzamosan fut a nyomozás. Ahogy az is, ahogy King és Luc nézőpontja váltja egymást.

3: összetett karakterekkel dolgozik a szerző. Pszichésen érdekes mindenki, még sok mellékszereplő is. Luc alapból érdekes figura – egyetemet végzett szépfiú, balhés múlttal. Hány olyan nyomozó van a szórakoztató irodalomban, akinek modellkedés is van az életrajzában? Most Luc, és még egy rémlik, Deaver hősnője, Amelia Sachs. Nagyon jól meg van írva, ahogy a Párizsban történtek nyomot hagytak benne, és ahogy finoman látszik, hogy miképpen fog tudni gyógyulni. King rögeszmés szociopata, akinek érdekes a kórtörténete. Bírtam, ahogy róla is egyre többet megtudtunk, és elkezdtek összeállni a mozgatórugói. Ő egyszerre tűnt nagyon ostobának, de zseniálisnak is. Töprengek is, melyik a kettő közül. De pszichésen nagyon kész az a francia nő is, akiről nem akarok semmit elárulni, de rá fogtok jönni, kire gondolok, ha olvassátok.

És akkor, minden jósága után, amivel nem tudtam megbarátkozni. Nem éreztem a kötetet elég olvasmányosnak, száraz és szinte hivatalos a szövege. Nem is értem, miért zavar ennyire egy krimiben, hogy nagyon realista. De nem tudott magával ragadni a szöveg, mindig kizökkentett a túlzott tárgyszerűsége, a jobb szó híján szürke érzelemmentessége.

Mivel úgy sejtem, hogy Fields nem engedi el a nyomozó kezét, és ez egy sorozatnyitány, valószínűleg fogok még mesélni a további Callanach nyomozásokról.

 

Tökéletes maradványok - Mint krimi: 85% erős a nyomozós rész, a történet érdekes, a gyilkos, nyomozók is összetettek.

Szubjektíven: 75% talán a stílusa volt kicsit rideg nekem, de a történet tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9614230043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása