Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hutchison: Pillangók kertje

Gyűjtő 1.

2018. szeptember 13. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, emberrablós, túlélős.

Victor hosszú évek óta rendőr, de olyat még nem látott, mint a legutóbbi razzia során. Sokan meghaltak, ki kell derítenie, mi és miért történt. A legjobb esélye az egyik túlélő, egy lány, aki másként viselkedik, mint a többiek. Ő ésszerű, alig mutat érzelmi reakciókat. Vajon ő is a bűnösök közé tartozik, vagy az áldozatok egyike? Társával őt kezdik el kihallgatni, és a lány lassan mesélni kezd. A Kertről, és a Kertészről, aki Pillangókat gyűjtött. Ott őt pillangok_kertje.jpgMayának hívták. Már több mint 2 éve raboskodott a kertben. Pincérnő volt, amikor a Kertész elrabolta. Meztelenül tért magához, egy lány próbálta vigasztalni. A Kertész bejött, és a hátára egy pillangót tetovált. Mikor kész lett, megerőszakolta, majd a többi lány közé zárta, a Kertbe. A lányok csak egymásra számíthattak a borzalmak közepette, mert a 21. születésnap az utolsó, akkor a Kertész balzsamozta őket. De addig sincs nyugtuk, a Kertész és szadista fia, Avery zaklatta őket. Ám egyszer rájuk talált a kisebb fiú, Des és vele a remény a szökésre.

Elég kettős érzelmeim vannak a regény letétele után. Nem engedett el a világából, még mindig jár körötte az agyam. Lekötött, tetszett, de nagyon meg is rázott. Tudom, hogy az emberek borzalmas dolgokra képesek egymással és másokkal is, de ez… minél előrébb tartottam a cselekménybe, annál rettenetesebb lett az összkép. Le se bírtam tenni, de most kísért, amiket olvastam.

A cselekmény nagyon okosan van előadva, vagyis a szerkezete remek. A történet a végével indul, a lányok már biztonságban vannak a kórházban. De el kell mesélni, mi történt, és Maya elbeszéléséből megelevenedik a múlt. Különös varázst ad a történetnek, hogy Maya alapvetően lineárisan meséli el a történteket, a kezdetektől haladva a végig, de vannak átcsapások. Mivel mesél, olykor más jut eszébe. Vagy Victor kérdez valamit, ami más szálat is elindít. Így folyamatosan figyelni kell, hogy időrendbe és minden részlet a helyére kerüljön. Okos könyv, okos utalásokkal – nagyon bírtam, ahogy elejt egy-egy utalást a jövőre, és meg kell fejteni, mit is jelent az utalás igazán.

A történet pedig… brutális. Igazából nagy események nincsenek benne, de ami van, az kitölti a cselekményt, és annyira sokkoló, hogy ezt is soknak és pörgősnek éreztem. A különféle lányok történetei, Maya terve a szökésre, a Kertész és a családja tettei. Mindez megfejelve azzal, hogy korhatáros a fogalmazás. Nincs benne plasztikusan, miket szenvednek el a lányok. A sorok közül kiolvasható a nemi erőszak, vagy Avery billogozása, de nincs leírva maga a tett részletesen. Nagyon tud működni, mert fejben kiegészíted, és még borzalmasabbra színezed.

Pazar karakterekkel dolgozik. Avery a tipikus szadista, gonosz sorozatgyilkos, aki mások szenvedését élvezi. A Kertész árnyaltabb figura, az ő beteg agya valahol még rosszabb, mint a fiáé. Desmond, ő az, aki miatt még mindig pörög az agyam. Bűnös? Hős? Bátor? Gyáva? Kár, hogy nem derül ki, mi lesz a sorsa. Érdekelne. A lányok is sokfélék. Maya, akinek a terhelt gyerekkora muníciót ad, hogy ezt is túlélje. Lorraine, aki a túlélése érdekében beleszeretett a Kertészbe, és a szolgálója lett. Bliss, a pimasz. És még sorolhatnám. Bár ez Maya története, pár vonással is élettel tölti meg a többi Pillangót.

Nálam nagyon betalált a kötet, egy újabb erős Kristálypöttyös thriller megy a polcra.

 

Pillangók kertje - Mint thriller: 95% jól felépített, a cselekmény egyszerre borzalmas és megragadó, okos.

Szubjektíven: 90% nehéz volt letenni, pedig fojtogató könyv. A narratíva nagyon olvastatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6214236889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása