Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sanderson: A lélek árnyai

Ködszerzet regény

2018. szeptember 13. - BBerni86

Összeesküvős, nyomozós, harcos, mágikus képességes.

Wax esküvője egyre közeledik, már értékeli menyasszonya tervező gondolkodását is, noha Lessie még mindig hiányzik neki, és Wayne sem békült ki az arával. Marasi már a rendőrségen dolgozik, gyakran segédkezve a két ikerszerzetnek. Most mindenkire is szükség van, mert egy merénylő nem csak a kormányzóval akar végezni, de a népet is fel akarja lázítani az egész hitrendszerük ellen. Lassan rájönnek, hogy Harmónia egykori segédje, egy kandra a keresett merénylő, és hiába kapnak egyenesen isteni segítséget, mindig le vannak maradva egy lépéssel. Halálos veszélyek közepette a személyes démonaik is üldözik őket: a kandra szívesen idézi meg Wax személyes veszteségeit, újra feltépve a még be sem gyógyult sebet, és egy olyan igazságra célozgatva, mely akkor is összetöri Wax világát, ha sikerül is megmenteniük a Harmónia teremtette békét.a_lelek_arnyai.jpg

Univerzumépítés – az a rendszer, amelyet napjaink szórakoztató kultúrája egyre magasabbra emel. A legismertebb példa a Marvel univerzum, de már erre törekszik minden stúdió és egyre több író is. Nem véletlen, hogy pl. az Árnyvadászok világa filmes, sorozatos, több novella- és regényciklussal is büszkélkedhet.

Vannak páran, akik már korábban belevágtak az univerzumaikba, mielőtt a Marvel kasszát robbantott a Bosszúállókkal. A fantasy különösen alkalmas műfaj erre az irodalomban, így nem is lepődhetünk meg, hogy itt korábban is születtek univerzumok. Mint a Ködszerzet világ, Brandon Sanderson tollából.

Az alapot egy fantasy trilógia jelentette, a Ködszerzet ciklus, mely olyan terjedelmes, hogy nálunk a 3 regényt 6 vastag kötetben adták ki. Ezt követően Sanderson új ciklusba kezdett, ugyanebben a világban, de pár száz évvel később, amikor az első eseményei legendákká és vallási hittételekké váltak. A lélek árnyai ennek a folytatásnak a kettes kötete.

Lazán kapcsolódik a ciklus előző részéhez, így annak ismerete nélkül is bele lehet vágni. Ami azonban sokkal jobban kell hozzá, az alaptrilógia ismerete. Arra van több utalás, és maga az univerzum is annak ismeretében érthető. Mert itt már rutinosan kell értelmezni olyan, erre a világra jellemző fogalmakat, mint az ikerszerzet, fémre hajlítás, ón égetés. Akinek ezek nincsenek meg, nem tudja értelmezni, mi történik.

Nagyon tetszett, ahogy ábrázolja a világ fejlődését a szerző. Ez egy iparosodó világ, a viktoriánus korra hajaz, csak egyéni képességekkel, amelyek már-már mágiának hatnak. Igen, kiabáljuk együtt: steampunk! Komplex világ, és zseniális, ahogy azt is látjuk, a történelem hogyan alakul át legendává.

A cselekménye pörgős, tele van akció jelenetekkel, és nyomozással. Azért nem klasszikus krimis, az akció- és kalandelemek sokkal erőteljesebbek. De okos könyv is, összeesküvésekkel és titkokkal, melyek a végére le is döbbentik a szereplőket.

Akik kellően összetett figurák. Emberiek, hibákkal, és a gonoszok is okosan azok, saját érték- és érdekrendszerrel, melyeket még meg is lehet érteni. Sok az árnyalat, mindennek több oldala akad. És még elég nyitott kérdés maradt a folytatásra is…

Sanderson stílusa most is a szokott minőség, tetszett is a kötet, ahogy az előzőek is.

 

A lélek árnyai - Mint fantasy: 80% kalandos és fordulatos a cselekmény, a karakterei erősek, világa komplex.

Szubjektíven: 85% szeretem ezt a világot, és nagyon bejön, ahogy továbbfejlesztette az író.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914236883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása