Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Scottoline: A törvény szőke őre

2018. szeptember 15. - BBerni86

Tárgyalótermi, merényletes, botrányos.

Cate Fante olyan nő, akit első ránézésre mindenki irigyel. Mutatós szőkeség, akinek 39 évesen a bírói kinevezés is összejön. Ám a látszólag egyszerű ügye sok kedélyt felkavar: egy egykori jogász perel egy producert, aki ellopta az ötletét, amiből százmilliókat fialó sorozat született. Bár mindenki neki ad igazat, a jog a producer mellett áll. Cate nem tehet mást, visszautasítja a keresetet, de mielőtt megteszi, elmondja az egész ügyről a véleményét. Kirobban a botrány, amit fokoz a producer meggyilkolása, majd a gyanúsított jogász, Rich öngyilkossága. A férfi jó barátja Cate után veti magát, akit okol a történtekért. Véletlenül a kezébe akad, amivel zsarolható a nő: Cate titkon férfiakat szed fel bárokban, és egyéjszakás kalandokba merül. Cate körül minden összeomlani látszik, és az a_torveny_szoke_ore.jpgéletére is törnek. Harcolnia kell, vagy az egész életének vége, ha túl is éli a történteket.

Ezzel zárom a magyarul megjelent Scottoline regények sorát. A legjobban a Minden órában négyszer tetszett, de talán utána ez jön a sorba. Nem thriller ez sem, sajnos, de a strandkönyv besorolásomon belül ez sikerült talán a legjobban.

Egyrészt, ebben nagyon jól keverednek a botrányok a bűnügyekkel, a tárgyalótermi környezet és ügyek is jól illenek hozzá. A középpontba tett ügy érdekes, ráadásul jól rámutat a filmes világ kegyetlenségeire és a jog keménységére. Szebben nem is lehetne megmutatni, hogy a törvényesség és az igazságosság nem mindig jár kézen fogva. Arra is ad egy kis bepillantást, hogy milyen lehet a bírónak, amikor teljesen egyetért a vádlóval, de nem tehet semmit, mert az ő kezét is köti a jog, amit nem rúghat fel.

Majd jönnek a gyilkosságok, amely talán a regény gyengébb pontja. Cate nem nyomozó, és ahogy próbálkozik rendbe tenni az életét és kideríteni a történteket, annak se sok köze van a krimikhez. Csajos marad, nagyon strandkönyvesen, de elég olvasmányosan.

Ami viszont nagyon megvan, és a zsánerbe is illik, Cate nem szokványos magánélete. Egy bírónak feddhetetlennek kellene lennie, de hatalmas stressz alatt állnak. Cate is érzi, és a pasizással vezeti le. Ócska bárok, kétes alakok, és a legmélyebb hallgatás. Nagyon jól tudja, mibe kerülne neki, ha ez kiderül. A szakmai hitelét is veszélybe sodorná, a párkapcsolatáról nem is beszélve. Amikor minden ki is derül, jön a szó szerinti botrány, és nem egy kapcsolata megromlok és tönkremegy miatta.

Még jobb lenne, ha drukkoltam volna a nőnek, mert tényleg olyan mélyre kerül, amennyire csak lökni lehet. Állás, szerelem, barátok – minden veszélyben, és a nyomába járó halálos fenyegetésről még szó sem volt. Ám sajnos nekem nem volt szimpatikus a nő, nekem kétszínűnek tűnt. Így gonosz módon akkor szórakoztam a legjobban, amikor a legreménytelenebb volt a helyzete.

Talán az se tetszett, hogy ennyire rózsaszín happy end lett Cate számára a kötet vége. Egy új, teljesebb szerelem ígérete és a kollégái is egyből visszafogadják. Utáltam is, ahogy Cate olyan könnyeden visszamegy a bíróságra. A helyébe legalább a fejükre olvastam volna a bűneiket, itt meg mintha hátba se támadták volna, mindenki olyan happy!

Nyári, női, szórakoztató olvasmánynak tökéletes, ha sok minden nem is tetszett benne.

 

A törvény szőke őre - Mint strandkönyv: 85% pörgős cselekmény, botrányok, bűnös karakterek. Női olvasmány.

Szubjektíven: 55% a tárgyalás tetszett, a cselekmény se rossz, de nem bírtam Cate-et.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314241037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása