Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Douglas – Olshaker: Utazás a sötétség mélyére

2018. szeptember 16. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, nyomozós, pszichés.

A viselkedéselemezéssel foglalkozó FBI egység nem veszi át a nyomozást, gyakran jelen sincsenek az általuk is vizsgált eseteknél. Elemzik a jelentéseket, az áldozatokat, próbálják meghatározni, mit és miért tett a gyilkos. Melyek azok a jellegzetességek, melyek a gyilkosság technikai jellemzői, és melyek azok, melyeket a gyilkos sose utazas_a_sotetseg_melyere.jpgváltoztat, mert az igényeit tükrözik, a kézjegye? Tanácsokat adnak, tanúskodnak. Mindenkinek megvannak az ügyei, melyek kísértik az egész életükben. Suzanne, a fiatal tengerészgyalogos meggyilkolása, akinek a gyilkosa 20 éve játszadozik a bíróságokon. A gyermekek ellen elkövetett szörnyűségek. És azok az ügyek, melyekben a törvény nem elegendő. Amikor a gyilkos szabadulhat, és újabb áldozatokat szedhet.

Közeledik a Mindhunters második évadának premiere, és a Gabo hamar ki is hozta a jelen kötetet, melyben az egykor FBI viselkedéselemző további történeteket mesél el a karrierjéből. Most azonban más a szerkesztés és a cél is, mint a Mindhunters című kötet esetében.

A Mindhunters szervező elve az volt, hogy megismerjük, hogyan alakult az egység, és milyen munkát végeznek. Ha lehet így fogalmazni, az iroda mentén szerveződött a kötet is. Az adott neki csontvázat, amire a különféle történeteket felfűzte a szerző.

Most azonban az önvédelem lesz a szervező elv. A világ veszélyes, és szörnyek járnak benne. Csak éppen ők egyben emberek is, és a többségről nem látni meg, hogy valami nem stimmel vele. De jelek vannak, és a szerzőpáros most mintha arra akarná felhívni a figyelmet, mi az, amitől fogjunk gyanút és tegyünk lépéseket a biztonság érdekében. Elsősorban a gyerekek védelme a cél, még táblázat is található a kötetben, hogy hány éves korban mit érdemes a gyereknek megtanítani, hogyan védje meg magát. Ad tippeket a szülőknek is.

E köré építi fel, hogy miért jutott ezekre a következtetésekre. Milyen ügyek tanították meg a trükköket, és milyen veszélyek fenyegetnek. Számomra ezek voltak az izgalmas részek, amikor az eseteket bemutatta, és hogyan sikerült a gyilkosok nyomára bukkanni.

A bűnügyek rengetegfélék, és elég csapongóan vannak elmesélve. Aki a Mindhunters sorozatot nézte, vagy olvasta a kötetet, lesznek ismerős elkövetők. Nem kifejezetten ismétel a szerzőpáros, de említ olyan eseteket, melyeket az a kötet tárgyalt részletesen. Ezeket az utalásokat természetesen akkor fogjuk érteni, ha tisztában vagyunk az előzményekkel. De a köteten belül is vannak ismétlődések. Már az első fejezetek egyikében megismerjük Suzanne meggyilkolásának történetét, de többször visszatér ide az elbeszélő, mi több, a kötet második felében két egész fejezet foglalkozik az esettel.

Az igazán nagy nevek, pl. Ted Bundy is említésre kerülnek, ha nem is ezek töltik ki a terjedelem jelentősebb részét. Egy kivétel akad, az OJ Simpson ügy. Douglas elmeséli, hogy az egységben gyakorlás és képzés céljából híres – hírhedt ügyeket vesznek újra elő, és elemzik őket. Ezt bemutatja a Simpson eseten.

Olvasmányos, érdekes is, és sok mindenről elgondolkoztat. Pl. a rehabilitációról.

Akit a valódi gyilkosok és motivációik érdekelnek, hogy mennyire igaz az, amit a szórakoztató ipar kitalált, ebből lehet alapokat begyűjteni.

 

Utazás a sötétség mélyére - Mint dokumentumregény: 85% személyes, sok esettel, és hasznos tanácsokkal az olvasónak.

Szubjektíven: 90% az esetek lekötöttek, ha nekem a tanácsadós része nem is jött be.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314242033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása