Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Shemilt: Bűnbeesés

2018. szeptember 21. - BBerni86

Titkos, tönkretevős, orvosi kísérletes.

Beth szíve összetörött: évekig volt a felettese szeretője, aki a legrosszabb módon dobta ki. Miután a lány teherbe esett, lelépett, adott valamennyi pénzt abortuszra, és többé nem kereste. Nem volt vele, amikor elvesztette a babát. Sem akkor, amikor a megélhetésért betegen robotolt. És az orvosi bálon nézi a családja körében Tedet, a szíve szakad bele. Itt viszont megismeri a fiatal Albie-t, akit a laborban máris emlegetnek tehetségéért és Ted lehetséges utódjaként. Megtetszenek egymásnak, és a múltját titkolva Beth Albie párja lesz. Míg Ted külföldi bunbeeses.jpgösztöndíjjal távozik, Albie veheti át a helyét a laborban. A rák ellenszerét keresik, és remek eredményeik vannak. Albie későn jön rá a gondra, meghamisítja az eredményeket, de ez a teszteléskor gyerekek életébe kerül. Beth rábeszélésére hagyná, hogy Ted vigye el a balhét, mikor leleplezné őket, meg is öli a férfit. De a bűn nem maradhat megtorlás nélkül.

Jane Shemilt harmadik magyarul megjelenő kötete a Bűnbeesés, és talán ez tetszett nekem eddig a legjobban. Ami az írónő érdeme is, de azért az avoni hattyú érdemeit sem szabad felednünk… a történetben az ő hagyatéka tetszett legjobban.

De maradjunk először Jane Shemilt ötleteinél. A történet minimálisan kötődik egy előző regényhez, a Lányom címűhöz. Abban Ted nagyon mellékszereplő. Egy elfoglalt orvos és apa, akinek eltűnik a lánya. De az a történet Ted feleségének a története. Itt évekkel később járunk, amikor Ted fiai felnőttek, kilépnek az életbe. Ted rendbe hozta a házasságát. Véget vetett a viszonyának is.

A regény első fele, talán több is, mint az első fele a szerető, Beth története. Aki súlyos sebeket cipel abból a kapcsolatból, de kap egy új esélyt a boldogságra Albie oldalán. Az ő szerelmük, küzdelmeik és titkaik töltik ki a regény első felét. Nem is thriller, romantikus regény hangulata van az egésznek, csak kevésbé pátoszos és romantikus a stílusa.

Majd, érkezik a Macbeth hasonlóság. Nem akarok minden ponton végigmenni, de Shemilt elég pontosan átveszi a Shakespeare dráma elemeit. Megvan a legtöbb cselekményszál, és minimálisak a változtatások. Csak éppen modern, kórházi környezetbe helyezte. Innentől kezdve viszont nagyon élveztem a történetet.

Amit az eredetiben is érzek, hogy ez egy hős tragédiája, akit a körülmények és a felesége tesznek szörnyeteggé, ebben is megtaláltam. A regény elején Albie abszolút a legszimpatikusabb figura a szereplők között, aztán az első leítélhető tette után megindul a lejtőn, és nem lesz visszaút. Ahogy az eleje Beth története, a regény második fele Albie bukása, és Beth összeomlása.

A karakterek fejlődésének megvan az íve, amit a drámából emelt át a szerző. Talán páran rosszabbak, mint az eredeti figurák. Ahogy Ted kihasználta Beth-t, az eredeti történetben elképzelhetetlen lett volna. De elég jól meg vannak írva, érdekesek, és még akkor is lehet ennek-annak drukkolni, ha tudjuk, milyen sorsra jutnak.

Stílusában nőies, érzelmes, de azért nem túlzottan. Nekem azért így is sok volt helyenként.

Korrekt regény, szerintem annak jobb szórakozás, aki a Macbeth cselekményével is tisztában van. Azért Jo Nesbo verziója ütősebb, megjegyzem. Ez a csajos, modern Macbeth verzió.

 

Bűnbeesés - Mint thriller: 75% női, sok érzelemmel, hosszas felvezetéssel, aztán orvosos Macbeth lesz.

Szubjektíven: 60% az eleje nekem túl nőies, érzelmes, de az újraírt Macbeth sztori tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9414252481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása