Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stevens: Aznap éjjel

2018. szeptember 25. - BBerni86

Kamaszos, bűnügyes, börtönös, viszályos, gyilkosságos.

Toni alig várta, hogy véget érjen a középiskola és elkezdhesse a saját életét. Egykor a menő lányok közé tartozott, de egy fiú miatt összeveszett vele az iskola méhkirálynője, Shauna. Ettől kezdve a lányok igyekeztek megkeseríteni az életét. De túlélte, mert ott volt neki Ryan. A helyes, balhés srác, akivel szívből szerették aznap_ejjel.jpgegymást. Akivel bajkeverők lettek, kívülállók, de közös jövőt terveztek. Érettségi után a tóhoz mentek ki, velük tartott Toni húga is, Nicole. Míg ők kettesben maradtak, valaki megölte a húgát. Ők találtak rá a tóban. Ártatlanok voltak, de elítélték őket gyilkosságért. 15 évet töltöttek börtönbe, és kikerülve se találkozhatnak többé. De mindketten hazamennek, és Ryan elhatározza, megtalálja az igazi gyilkost, és kapnak még egy esélyt az élettől. Lassan Toni is bekapcsolódik, az igazságért és a jövőért.

Ha egyszer egy biznisz beindul… miután kijött a Nincs menekvés, évekig vártam, hogy csak jelenik meg új Chevy Stevens regény. Nem jött. Most azonban az Álomgyár átvette az írónő megjelentetéseit, és rövid időn belül ez a harmadik regény, amit kiadtak tőle.

És végre egy olyan, ami merőben más: thriller ez is, de más vizekre evez és le tudott kötni. Úgyhogy ezzel most elégedett lehettem.

A cselekmény viszonylag lassan halad, de ennek a karakterépítés miatt szerepe és jogosultsága van. A végére tényleg az lesz a lényeg, hogy elkapják az igazi gyilkost, és van ott akció, cselszövés és leleplezés, de addigra ezek a karakterek már minden darabkájukkal fel vannak tárva előttünk. Elsősorban Toni, aki a regény elbeszélőjeként több szinten is elénk áll. Megismerjük őt több idősíkon, és pontosan látjuk a folyamatokat, milyen volt, hogyan élte meg az eseményeket, és hogyan változott meg. A regény egy utazás is, hogy lett egy különc kamaszlányból egy megtört nő, aki most kap egy esélyt, hogy visszaszerezze az életét és talán a régi önmagának egy részét is. És Stevens jól leírja, miért nehéz ez. Amilyen könnyen Ryan a bűnösök nyomába ered, Toni annyira nehezen szánja rá magát. És mivel ennyire részletes a lelki része, érteni is fogjuk, miért.

A szerkesztése kifejezetten tetszett, szinte regény a regényben. Vagy akár három regény egyben. Nagyon komolyan meg van írva a főszereplők középiskolai élete, a regény első felének java részét ez teszi ki. Aminek külön feszültséget ad, hogy olvasóként tudjuk, hova futnak ki az események. Még amikor látszólag minden rendben is van, mi tudjuk, hogy a felszín alatt mi forrong, hiszen tudjuk, hogy Nicole végül a tóban köt ki. A börtönévek az alakulás miatt számítanak – ahogy Toni megtörik és beletörődik a dolgokba. Az elején harcos, reménykedik, és hisz. De aztán a túléléshez ezekről le kell mondania, mert csak fájnak. És ez egy pokoli folyamat, rossz olvasni is, mert olvasóként tudjuk, hogy tényleg ártatlan. Végül, a jelen, ahol Toni csak beilleszkedne, de Ryan mozgásba lendíti az eseményeket. Ahol kiderül minden. A három sík folyamatosan változik, nem is mindig lineárisan haladva, így figyelni is kell, hogy összeálljon minden a végére.

A csavar egy része ugyan a semmiből jön, de azért még nem az a kategória, ami annyira légből kapott, hogy zavarjon. Kicsit azért lehetett volna meglepőbb összességében.

Teljesen korrekt thriller, tetszett is, csak a végére még valami elfért volna.

 

Stevens: Aznap éjjel - Mint thriller: 80% az idősíkokkal jól bűvészkedik, működik a csavar és a lelki része is.

Szubjektíven: 70% tetszett, de valami nagyobb durranást vártam a végére. Korrekt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7614258313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása