Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Claremont & Miller: Adósság és becsület

2018. október 04. - BBerni86

Becsületi kérdéses, harcos, keleti.

Rozsomák, vagyis Logan keresi a helyét. A mutáns képessége miatt halálos, képtelen öregedni is, a sebei gyógyulnak – de már öregnek érzi magát. Egy ideig az X-Men tagja is volt, de aztán magánúton tesz rendet azok között, akik rászolgálnak a büntetésre, például a felelőtlen vadászon, aki bevadított egy medvét, ami aztán több embert megölt. Mire a küldetéssel végez, azzal kell szembesülnie, hogy japán szerelme az apja adóssága fejében férjhez ment. A klánvezér apa Logant is kiosztja, a férfinak nincs maradása. A harcos Jukio mellett igyekszik felejteni, de a szíve visszahúzza Mariko mellé. Amikor rájön, Jasida milyen összeesküvést szőtt ellene, adossag_es_becsulet.jpgvisszamegy igazságot tenni és felveszi a harcot a Kézzel is.

Ma már két kiadásban is beszerezhető ez a kötet, ha valaki Logan eme kalandjára kíváncsi. Még korábban megjelent szólókötetként, puha borítóban, kisebb méretben. Aztán része lett a Marvel képregényes sorozatnak, amely A4-es méretet és keménytáblát jelent. Az olcsóbb kiadást olvastam, nekem ebből is megvolt az élményem. (Hozzáteszem, a képregény gyűjtés eddig és ezután sem tartozott a hobbiim közé, sorozatok össze-vissza megjelentetett részei helyett minisorozatokat vagy ciklusokat egybe preferálok.)

Ami még könnyítheti a befogadást, hogy sok minden ismerős lehet a Hugh Jackman főszereplésével készült 2. filmből is – legalábbis úgy rémlik, a japános történet a 2. volt a sorban. Vagy ezzel kezdtek? Bocs, lusta vagyok megnézni, hogy a kezdetek vagy ez volt előbb. Minden esetre nem voltam oda a filmért. Ebből következik, hogy a képregény cselekménye se tetszett igazán.

Pedig minden elem benne van, amitől akciós kaland történetként működhet. Van egy ironikus, de még fejlődésre képes hőse. A karakterek, főleg Logan, többek egyszerű fekete-fehér figuráknál. Most Logan mellett a nők kapnak kiemelt szerepet, egyszerre harcostársként és szerelmi aspiránsként. Tele van akció jelenetekkel is, melyekbe Logan hol karddal, hol a karmaival veti bele magát.

És mégis, tőlem távol állt ez az egész. A történet által végigvitt becsület kérdése nekem túl ázsiai volt, aminek jelentős vetületeit nem értem. Annyira más a becsület fogalmuk, amit egy képregény nem tud mélységében megragadni. De nem is ezeken volt a hangsúly, Logan végigküzdi a cselekményt.

Mivel képregény, fontosak a külső jellemzők is. Ami pozitív csalódás volt, hogy színes kötettel állunk szembe. A legtöbb képregény, amibe belefutottam fekete-fehér, pedig sokkal jobb színesben. Mint ez a kötet is. Az már más lapra tartozik, hogy mennyire nem tetszett nekem a képregény grafikája. Tudom, hagyományosan ilyennek kell lennie, de gyűlöltem Rozsomák harci jelmezét! Mert a munkaruházathoz túl… csicsás, harsány – még talán funkciót mellőző is. De nem voltam elégedettebb a szereplők arcával sem, nem dolgoztak szép arcokkal ebben a részben. Még Mariko is csak átlagos, ha kedves vagyok.

Amik végig a történetben tartottak, Logan néha megcsillanó humora. Ami lehet, hogy inkább valami keserű narráció, de nekem bejött. Az összehasonlítás a filmmel.

De nem ez lesz a kedvenc képregényem, és kedvet se kaptam több Marvel sztorihoz.

 

Claremont & Miller: Adósság és becsület - Mint képregény: 75% színes, jó minőségű lapon, kalandos történet, sok akció elemmel.

Szubjektíven: 40% nem az én világom. Filmen, vagy regényben el lettem volna, ezt keveslem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3214279819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása