Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hendricks & Pekkanen: (…) és én téged el nem hagylak

2018. október 11. - BBerni86

Zaklatós, titkos, házasságos.

Nellie tanárnő, aki imád a kicsikkel foglalkozni az iskolai előkészítőben. Ez a hivatása, amivel mindig is foglalkozni akart. Mellette pincérnő is, hogy a megélhetésre is jusson pénze. Végül, megtalálta élete szerelmét is, akihez hamarosan hozzá is megy. Richard befektetési bankár, pár évvel idősebb, és nem csak gazdag, de jól is néz ki – közös álmon osztoznak egy szép családról. De valami baj van, érzi, hogy valaki figyeli, és a nyomában jár. A es_en_teged_el_nem_hagylak.jpgmúltja is rejt pár titkot, mely nem derülhet ki. Vanessa kénytelen újrakezdeni az életét, miután Richard, a férje elhagyta egy jó 10 évvel fiatalabb nőért. Megszállottja lesz a férje új életének és menyasszonyának, kémkedni kezd utánuk. Elhatározza, az esküvő nem történhet meg.

Mindig is izgalmasnak találtam a kérdést, két ember hogy tudhat együtt, egy regényt megalkotni. Leülnek, ötletelnek, az egyik pedig ír? Vagy megbeszélik, ki melyik részét dolgozza ki a cselekménynek, aztán összefésülik? Valahogy az írás annyira szubjektív és belülről fakad, hogy nekem rejtély, hogyan lehet kétkezes regényt írni.

E kötetet is azzal a gondolattal kezdtem el olvasni, hogy vajon miképpen dicséri két nő munkáját. Hamar lett egy elméletem – két nézőpontból van elbeszélve a cselekmény. Mi van, ha egyikük írta az egyik, a másik a másik nő nézőpontját? De igazából nem is ez a lényeg.

A kötet meglepően okos thriller, ami minden nagyobb részére tartogat egy nagy fordulatot. Az első csavar volt olyan, amelyen tényleg meglepődtem, és aminek a tetszése végigvitt a cselekményen. Az egy nagyon jó húzás, rengeteg mindent átértelmez, és igazán meg tudott lepni. A csavar után már visszasüppedünk egy tipikus femi-thriller kulisszái közé, ami korrekten meg van írva, de már csak pont azokat a meglepetéseket akarja okozni, amelyeket előre vártam a cselekményből következtetve. Jó a kötet második fele is, csak éppen nem ér fel az elsővel, röviden.

Erőssége a karakterrajz. Feszültség, fenyegetettség van a sorok között, miközben megismerjük a két nőt. Nellie egy naiva, egy jó lélek, akibe nehéz lenne belekötni. Még a sötét titka se olyan sötét, mint amilyennek ő megéli. Vanessa tűnik kettejük közül a veszélyesnek, akinek szinte ellendrukkere lettem Nellie ellenében. De ő is remekül össze van rakva, hogyan fakadnak a tettei az érzéseiből, a vele történtekből. A csavar ezeken is kicsit alakít, de összeillik minden, ha spoiler nélkül ez rejtélyesen is hangzik.

Ahogy Vanessa tervezgetésből akcióba lendül, a cselekmény is elkezd felpörögni. Karakterközpontú történetnek indul, annak nagyon ütős is, aztán ahogy a karakterekről az eseményekre tevődik a hangsúly, egy ármányos, trükközős thrillert olvashatunk.

Jó a stílusa. Nagyon tetszett, ahogy elkülönül hangjában is a két nő szemszöge. Nellie szövegei még fiatalosak, naivak, súlytalanabbak. Vanessa részei sokkal súlyosabbak, meg talán kifinomultabbak is. Érezni, hogy az a nő már többet megélt, mint a másik.

Talán mondandót nem tudok belőle kihámozni, de nem is az lenne a cél. Ez egy szórakoztató thriller, alapos karakterrajzokkal. Annak remekül is működik.

Összefoglalóan egy okos thriller volt ez, egy nagyon ütős csavarral, jól használt zsánerekkel és karakterekkel. Nekem tetszett.

 

Hendricks & Pekkanen: (…) és én téged el nem hagylak - Mint thriller: 85% jól szerkesztett, jól elhelyezett csavarral, okosan felépített szereplőkkel.

Szubjektíven: 80% az eleje, az első nagy csavarig, nagyon okos, de utána kicsit leült a sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8214294357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása