Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Child: Farkashold

Jeremy Logan 5.

2018. október 22. - BBerni86

Nyomozós, rejtélyes, sorozatgyilkosos, farkasemberes.

Jeremy Logan a középkorról ír történelmi kötetet, de hosszú ideje nem sikerül befejeznie. Ezért úgy dönt, elmegy egy vidéki alkotótáborba, ahol befejezi a munkát. Ám egykori barátja, egyetemi évfolyamtársa felkeresi, és a segítségét kéri. Jessup vadőrként dolgozik itt, és az erdőből holttestek kerülnek, brutálisan összemarcangolva. Szerinte nem medve, nem farkas, valami más van mögötte. Az emberek már vérfarkasokról suttognak, és él a környéken egy elvonult család, akiket hagyományosan ezzel gyanúsítanak. Logan rejtélykutatóként már sok farkashold.jpgmindennel foglalkozott, talán segíthetne itt is, hogy ne koncolják fel ártatlanul a családot, és olyan nyomokat is észrevehet, amit más nem. Logan kíváncsi lesz, beleássa magát a témába, és nem csak az erdő titkait, de egy tudós kísérleteit is leleplezi.

A Child & Preston szerzőpáros jegyzi az egyik kedvenc krimi sorozatom, a Pendergast nyomozó eseteit. De a szerzők külön is aktívak, még saját sorozataik is vannak. Lincoln Child egyik ilyen önálló munkája a Jeremy Logan sorozat, melyet, újabb rossz szokásomhoz híven, nem az elején kezdtem el.

A Farkashold már az ötödik kötete a sorozatnak – magyarul a negyedik, ami megjelent. (Bosszant is, hogy még egy sorozatra akadtam, amit nem sorban és teljesen adnak ki. Miért kell részeket kihagyni?) De sokat mond, hogy minden előismeret és az előző kötetek nélkül is tökéletesen értettem és élveztem a cselekményt.

A részek, nyomozások önállóak, a szereplő magánélete, ami a háttérben lineárisan halad előre. De arra is van annyi utalás, hogy lehet érteni mindent, a karaktert is úgy kezeli a szerző, hogy nem vár el tőlünk előismeretek, ismerkedhetünk dr. Logannel innen is.

A krimi része az a típus, vagy inkáb nagyon hasonló, mint amit a Pendergast történetekben is szeretek. Van egy rejtély, valami, ami egy kis természetfeletti is szerepet kap. De nem fantasy lesz, mert a realitást keresi Logan és vele Child is a látszatok mögött. Akit érdekel a likantrópia, a Hold hatása az emberekre, arról is sok mindent megtudhat a kötetből. Ugyanakkor a tudományos része mellett korrekt krimi is, melyben Logan két módszerrel jut közelebb a megoldáshoz: tudóshoz méltóan utána olvas a jelenségeknek, így megalapozza a mi felkészítésünket is az aktuális témába (ami most a Hold és likantrópia). Valamint, beszélget az emberekkel. Mivel nem rendőr, neki sokkal többen megnyílnak, és olyanokat is megtud, amit mások nem. A tudományos ismeretei, az emberektől megtudottak pedig elvezetnek egy elmélethez, amit akciós panelekkel tűzdelve leellenőriz.

Vagyis, a cselekmény pörög, zajlanak az események, miközben vannak olvasmányos tudományos részek is, hogy okosnak érezhessük a könyvet.

Ha valami kicsit hiányérzetes nekem, a főszereplő. Jeremy Logan. Nem is igen tudom megmagyarázni, miért, de nem igazán szimpatikus, pedig tipikusan olyan hős, aki ilyen regénybe kell. Okos, művelt, érzékeny. Talán az zavar, hogy ő is kapott a nyakába egy nagy magánéleti traumát, amitől olyan nyomorult is szegény? De az is lehet, hogy csak nagyon Pendergast van a fejemben, és ő sokkal karakteresebb, mint dr. Logan.

De összességében jó kis krimi, jól felépítve – keresnem is kell az előző részeit…

 

Child: Farkashold – Mint krimi: 75% gyors, érdekes, szórakoztató, de hagy helyet egy kis misztikumnak is.

Szubjektíven: 70% tetszett, ahogy egy rejtély mögött a tudomány húzódik, a hős kevésbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5214316155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása